Az ön gyereke tudja mit kell tenni, ha véletlenül elkeveredik?

Sok szülő állandó parája, hogy egyszer csak valahogy elkeveredik a gyereke. Ez még otthon is ijesztő, utazáskor pedig még szörnyűbb élmény lehet, mivel hirtelen nem is tudjuk, hogy mit csináljunk, hova forduljunk, ráadásul arra sincs esély, hogy egy ismerős kézen fogja és visszahozza nekünk. Személyes tapasztalat ugyanakkor, hogy a gyerekek – nemcsak a kicsik, de a nagyobbak sem – nem tudják megmondani a szüleik telefonszámát. Amit én személy szerint sosem értettem, mert az, hogy ahol sok ember van, szem elől tévesztjük a gyereket, eléggé reális veszély, ráadásul igen egyszerűen kiküszöbölhető egy kis készüléssel. 

A Yahoo Parenting összegyűjtött 5 tudnivalót, amit érdemes megtanítani a gyereknek, biztos, ami biztos.

1. A szülő neve és telefonszáma

Az ilyesmit egyébként sosem bíztuk a véletlenre. Amíg kicsik voltak a gyerekek, és nem tudták megjegyezni maguktól, addig minden program előtt alkoholos filccel írtam a karjukra a számomat. Ezt a rutint csak akkor hagytuk el, amikor már mindkettő álmából felébresztve is simán el tudta szavalni a nevét és a telefonszámomat.

2. Maradjon a szülő közelében!

Amíg ő látja a felnőttet, addig a felnőtt is látja őt. Jó esetben – teszem hozzá én, mert a gyerek azért kisebb, könnyebben el tud bújni a lábak között. Cserében viszont a szülő ösztönösen jobban figyel a a gyerekre, mint fordítva.

shutterstock 203572900

3. Ha elveszett, álljon meg ott, ahol van, és kiabáljon!

Ritka az a szituáció, amikor a gyerek úgy ordíthat, ahogy csak a torkán kifér, de ez pont olyan. Kiabálja, hogy anya, apa vagy ahogy szólít minket. Nem árt ezt előre begyakoroltatni, és tudatosítani benne, hogy minél hangosabban kiabál, annál előbb meghalljuk, vagy ha mi nem, akkor egy másik felnőtt, aki kézen fogja és segít neki megtalálni minket. És itt ugrunk az egyes pontra, mert mit sem ér a legjobb indulatú felnőtt segítsége sem, ha a gyerek nem tudja megmondani neki a nevét és a telefonszámunkat.

4. Kérjen meg egy másik anyukát, hogy segítsen!

Ez a legbiztonságosabb megoldás. Ha éppen nem talál a közelben egy anyukát, akkor menjen oda egy családhoz vagy egy apukához. Akinek ugyanis van gyereke, sokkal érzékenyebb egy elveszett kisgyerek problémájára, és biztos, hogy törni fogja magát, hogy megtalálja a szülőt. Természetesen ilyenkor is szükség lesz a szülő telefonszámára.

5. Tudatosítsuk benne, hogy mindenképpen megtaláljuk!

Kis túlzással, de elveszni megszokott dolog, előfordul az ilyesmi, nem kell pánikolni. Meg kell tanulnia, hogy inkább ne induljon a keresésünkre, hanem vegyen egy nagy levegőt, és cselekedjen az első négy pont szerint. Ez tényleg nem könnyű, főleg, ha a gyerek aggodalmaskodó típus, de ha beszélünk neki ezekről a dolgokról, akkor egyben fel is készítjük rá lelkileg, eszközt adunk a kezébe, hogy megoldja a szorongatott helyzetét.

+1 Jó tanács a szülőknek

Lehetőleg ne ordítozzunk vagy büntessük meg a gyereket azért, mert elveszett. Higgyék el, ő jobban megijedt, mint mi, és ha nem muszáj, ne tetézzük a bajt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra