Közösségileg finanszíroztatott gyerekek

A napoban megjelent, rémes béranyás cikkel kapcsolatban jutott eszembe, érdemes lenne megnézni, mennyire elterjedt, hogy az emberek közösségi finanszírozási projekteket indítanak a gyerekvállalással, gyerekekkel kapcsolatos nehézségeik megoldására.

Az ötletadó fiatal thai béranya ugyanis az internet népének segítségét kérte, hogy felnevelhesse azt a down szindrómás kisfiút, aki nálahagyott az ausztrál házaspár. (A pár ivarsejtjeiből a nő egy ikerpárnak adott életet, ám a biológiai szülők csak az egészséges kislányt vették magukhoz, a kisfiút pedig otthagyták.) A fiatal nő 200 ezer dollárt (kb 45 millió forintot) kapott az adakozóktól.

De nem csak ő állt a nyilvánosság elé, Velvetes kollenőnk például a napokban küldött át egy linket, ahol egy angol házaspár a lombikprogram finanszírozásához kért segítséget. De rendkívül népszerű téma az örökbefogadás finanszíroztatása, segítségkérés a gyerekszoba kialakításához, de olyan veszélyeztetett terhes is van, aki ételre kér pénzt, és arra, hogy a párja meg tudja látogatni a kórházban.

Rövid kutakodás után kiderül, a családtervezési projektek finanszírozásához a népszerű platform a gofundme!, itt több ezer hasonló felhívással lehet találkozni. Őszintén bevallom, nekem kicsit furcsa ez a fajta kezdeményezés, amiben szerepet játszik az is, hogy azt gondolom, végtelenül könnyű összefabrikálni egy kitalált sztorit pár lopott fotóval például egy szépszemű, beteg kisgyerekről,, aztán párnaponta újabb és újabb bejegyzésekben beszámolni arról, hogyan áll a gyerek harca a nehéz kórral. Ugyanakkor azért is furcsa, mert óriási erő kellhet ahhoz, hogy valaki ország-világ előtt bevállalja, hogy meddő, hogy veszélyeztetett terhes, vagy, hogy nincsen pénze kialakítani a gyerekszobát.

Ahogy néztem egyébként, a tipikus az, hogy az emberek első körben saját ismerőseiktől kérnek ilyen módon segítséget, Facebook profillal, így mondjuk rögtön könnyebb lebukni, már persze ha a FB profil és az ahhoz tartozó barátok valódiak.

Tipikus kérések a közösségi finanszírozásban

Lombik

Számos pár kér segítséget a mesterséges megtermékenyítéshez, a legtöbben amerikaiak, akik nem képesek kifizetni a sokezer dolláros próbálkozásokat. Van olyan, aki azért fordul a nyilvánossághoz, mert már minden anyagi tartalékot felhasználtak a korábbi sikertelen kisérletekre, más pedig azért, mert bár szeretne gyereket, de a mesterséges megtermékenyítésbe belekezdeni sincs elég pénze. Akárhogy is, nagy erő és bátorság kellhet ahhoz, hogy valaki kiálljon a nyilvánosség elé a meddőségével.

1878657 1407173590.1543
gofundme.com

Ilyen történetet olvashatnak például itt vagy itt.

Örökbefogadás

Legalább ugyanannyian kérnek segítséget az örökbefogadáshoz is. A párok egy része a saját országában fogadna örökbe gyereket, mások pedig szegény, harmadik világbeli gyerekeket vennének magukhoz. A pénzt leggyakrabban ügyvédi költségekre és utazásra kérik.

1890042 1407285637.6667
gofundme.com

Örökbefogadó szülők kérései például itt vagy itt.

Egynemű párok gyerekvállalása

Rengeteg kérést találhatunk egynemű pároktól is. A nők leggyakrabban mesterséges megtermékenyítéshez kérnek anyagi segítséget, a férfipárok pedig béranya segítségét vennék igénybe, ez utóbbi az amerikai párok számításai szerint körülbelül 80-100 ezer dollárt jelent mindent összeszámolva, olyan is van, aki részletes költségelemzést is csatol a kéréséhez.

1480196 1402378272.4682 app.png
gofundme.com

Hasonló projekteket találhat például itt és itt.

Otthonszülő párok

A legtöbb otthonszülést tervező pár problémája az, hogy létező egészségbiztosításuk nem téríti az otthonszülés költségeit, így a bába díját, a szükséges felszerelést nekik kell kifizetni. A történetek erősen különböznek, van asszony, aki maga is dúlaként és szoptatási tanácsadóként tevékenykedik, jelenleg pedig a szülésznőképzésen vesz részt. Más egyszerűen úgy véli, csak otthoni körülmények között lenne képes zavartalanul életet adni. Egyes párok fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy ha bármi aggály merül fel, azonnal mennek a kórházba, mások nem térnek ki ilyesmire.

1781023 1405979554.6602
gofundme.com

Otthonszülésre gyüjtő párok kérései például itt és itt.

Veszélyeztetett terhességek

Akad, aki saját maga számára kér segítséget, mint például az a fiatal nő, aki veszélyeztetett terhesként a kórházban fekszik, ám hiányzó fizetése miatt komoly nehézséget jelent, hogy ő és a férje is megfelelő minőségű ételhez jusson, valamint az is, hogy a férj be tudjon utazni a feleségéhez a kórházba. Ők például gyümölcsek, zöldségnek és benzinnek is nagyon örülnének. Van olyan projekt is, amikor a kezdeményező egy baráti család számára kér segítséget, ahol a negyedik gyerekét váró anya számos orvosi nehézséggel szembesült, méghozzá egy költözés kellős közepén, miközben szigorúan feküdnie kéne, és a babára a szülés előtt még két operáció vár.

1849930 1406772852.5649
gofundme.com

Hasonló projektek vannak például itt és itt és itt.

Beteg babák

A legkülönbözőbb történeteket lehet találni ebben a témában is. Természetesen sokan vannak, akik saját beteg, sokszor koraszülött, folyamatosan kezelésre szoruló babáiknak kérnek segítséget. De találtam például olyat is, akit az szomorított el, hogy amikor az ő koraszülött gyereke a csecsemőintenzíven volt, megtudta, számos család csak nagyon ritkán tudja meglátogatni a gyereket, mert messze laknak, és nem bírják a folyamatos utazás költségeit előteremteni. Ő például arra gyüjt, hogy a csecsemőintenzíven bent lévő más gyerekek szüleinek segíthessen, hogy gyakrabban láthassák a babát.

1568689 1403148714.697
gofundme.com

Hasonló történeteket találnak például itt és itt.

Gyerekszoba, nagyobb kocsi az örökbefogadás miatt

Anyagi nehézségek sokszor jönnek szembe azzal is, akinek már vannak gyerekei, vagy éppen várandós. Találtunk olyan kérést, amikor egy pár a gyerekszoba kialakításához kér segítséget, már abban az értelemben, hogy a szobának legyen plafonja és szigetelése, nem a dizájnbútorokra ácsingóznak. Más pedig azzal szembesült, hogy abban az államban, ahol lakik, naponta akár 20-30 gyerek is kerülhet olyan helyzetbe, hogy nincsen hol aludnia. Ők már örökbefogadtak, de gyakran kapnak olyan kérést az állami szervektől, hogy csak egyetlen éjszakára fogadjanak be egy vagy két gyereket. Mivel az autójukba csak két gyerek fér be, szeretnének egy nagyobbat, amivel több gyereket is tudnak fuvarozni szükség esetén.

1877004 1407156838.9644
gofundme.com

Ilyen projektek vannak itt és itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek