Ha peteérés volt, szexelni kellett, hullafáradtan is

A teherbeesési nehézségek számtalan pszichés nehézséggel járnak a nők részéről: a kivizsgálások, illetve a meddőségi kezelés alaposan igénybe vesz testileg és lelkileg is. Az esetek körülbelül felében ugyan férfi eredetű a meddőség, de ilyenkor is a nő az, aki a mesterséges megtermékenyítés alatt hormonokat szed és bonyolult orvosi beavatkozásoknak van kitéve. Ugyanakkor a meddőségi kivizsgálások és kezelés okozta lelki teher a férfiakat sem hagyja érintetlenül, csak ők kevésbé szeretnek beszélni róla, inkább csendben szenvednek vagy valamilyen hasznos vagy haszontalan tevékenységbe fojtják érzéseiket. Utánajártunk, mit mond erről a tudomány és mit mondanak az érintettek.

Akárcsak a nők esetében, a férfi meddőség pszichés megközelítése is azon az elméleten alapult eredetileg, hogy az illető tudat alatt nem is akar gyereket. Azt hiszi, hogy készen áll a gyermekvállalásra, ugyanakkor a gyermekkori traumák, lezáratlan konfliktusok miatt a férfi tudatalattija tiltakozik és megakadályozza, hogy teherbe ejtse az asszonyt. Ez az elmélet különösen az ötvenes években volt népszerű, ekkortájt a meddő esetek mintegy felénél még nem tudtak kimutatható egészségügyi eltérést meghatározni, ezért ezeket a nő vagy a férfi pszichés zavarának tulajdonították. A pszichés meddőségben szenvedő férfiak esetén a férfi anyja tehetett a dologról, aki dominált és kontrollálta a fiát és saját szexuális gátlásai miatt szorongást keltett benne; esetleg az apja, akivel az apa-fiú versengés feloldhatatlan konfliktussá fajult. Ugyan nem zárhatjuk ki, hogy a tudattalan félelmek valóban szerepet játszhatnak a baba késésében, de a modern elméletek inkább a stressz szerepét hangsúlyozzák, illetve azt emelik ki, hogy a pszichés zavarok nem okai, hanem inkább következményei a meddőségnek.

shutterstock 195731006

Stresszes spermiumok

Nők esetében a stressz csökkenti a fogamzóképességet, a stresszcsökkentő pszichoterápiák pedig növelik, de mi a helyzet a férfiakkal? Az eddigi kutatásokból úgy tűnik, hogy a zaklatott, stresszes életmód az ő esetükben is akadályt gördít a megtermékenyítőképesség elé. Ennek a pontos mechanizmusa még nem ismert, de sok tényezőt már lehet tudni, és nem kell misztikus vagy ezoterikus dolgokra gondolni. Stressz hatására a szervezetünkben különféle hormonok (adrenalin, kortizol) szabadulnak fel, és ezeknek a hormonoknak a nemi működésekre is van hatása. A kutatások szerint például stressz hatására megváltozik az ondó összetétele, ami miatt csökken a spermiumok száma és mozgékonysága is, a kisebb számú és kevésbé mozgékony spermiumok pedig nyilván kisebb eséllyel jutnak el a célba. Az sem mindegy, mivel próbálunk úrrá lenni a nehéz élethelyzeteken: a stresszoldás céljából gyakran használt alkohol, dohányzás és marihuánafogyasztás közül mindhárom külön-külön is csökkenti a spermaszámot.

Nem vagyok igazi férfi

A kutatások eredményei szerint általánosságban a nőkhöz képest a férfiakat kevésbé viseli meg, ha sokáig nem jön a baba, illetve meddőségi kivizsgálás, kezelés veszi kezdetét. Más a helyzet, ha kiderül, hogy a meddőség oka férfi eredetű: ezt ugyanis a férfiak gyakran elég rosszul viselik. Egy felmérés szerint az alacsony spermiumszám miatt gyermektelen férfiak több mint fele a diagnózis készhezvételét követően átmenetileg merevedési zavarokkal küzdött. Az alacsony spermiumszám a teljesítőképességen kívül a férfiak önbizalmára is negatív hatást gyakorolt: hajlamosak voltak magukat kisebbrendűnek, kevésbé férfiasnak tartani, szégyen, bűntudat, magány és szorongás érzéséről számoltak be. Úgy érezték, nem tudják kiteljesíteni a hagyományos férfiszerepet, nem teljes értékű férfiak. Mivel a férfiak hajlamosak kevésbé nyíltan kifejezni az érzéseiket, illetve környezetük elől is titkolni a meddőség diagnózisát, a kutatók szerint ezek gyakran testi tünetek formájában jelennek meg, azaz fejfájás, alvászavar, gyomorpanaszok kínozzák az illetőt. Az is előfordulhat, hogy önkielégítés, pornó vagy szeretők vagy prostituáltak irányába fordulnak, mivel ez segíthet fenntartani, hogy az illető férfiasnak érezze magát.

További, nem igazán hasznos módja az érzéseinkkel való megküzdésnek a bűnbakkeresés: ilyenkor az érintett a dühét a felesége vagy az egészségügyi személyzet felé irányítja. Természetesen ezek az érzések és reakciók a férfiak egy részét érintik csak. A szakértők szerint azok hajlamosak nagymértékű negatív érzelmi reakciókra, akiknek nagyon fontos az apaság, mint szerep; akik különösen fontosnak tartják nevük és génjeik továbbörökítését; és akiknek már eleve kételyeik voltak saját férfiasságukat illetően, esetleg testképzavaruk vagy szexuális problémáik voltak.

shutterstock 197641121

Merevedés parancsszóra

Péterék nem jutottak el a meddőségi centrumig, de még így is nehéz időszakként gondol kislánya fogantatására. „Mi nem voltunk diagnosztizált meddők, de mivel a második gyerek az istennek se akart összejönni, a nejem kábé fél évig minden hónapban ultrahangra járt, ahol figyelték, van-e peteérése és mikor. Persze, ilyenkor szexelni kellett. Engem ez viselt meg a legjobban, pláne azért,mert akkortájt éppen munkahelyet váltottam, plusz rettentő rosszul aludt a nagyobbik gyerekünk, és volt, hogy egy egész napos, kimerítő meló, majd végtelen altatás után, este tizenegykor, hulla fáradtan kellett még nekiállni. És Andi mondjuk nem ismert pardont, ha aznap volt a napja, akkor bizony helyt kellett állnom. Na, ennek nem volt nagy párkapcsolatépítő hatása. Szerencsére végül megfogant és azóta meg is született a kislányunk, túl vagyunk rajta.”

Az orvosi nyelvben a meddőség diagnózisa annyit jelent, hogy egy év próbálkozás alatt sem sikerül a fogamzás. A teherbeesési nehézségek kezdeti terápiáját többnyire az úgynevezett időzített otthoni együttlétek jelentik, vagyis a párnak a peteérés (vizeletteszttel vagy ultrahanggal meghatározott) napján szükséges közösülnie. Haladóbb fokozat, ha a nő peteérést serkentő és tüszőrepesztő gyógyszereket kap, ilyenkor az orvos megmondja, az injekció beadását követően hány órán belül esedékes az akció. Ez a pár egyik tagjának sem könnyű: elvész a spontaenitás, a szeretkezés az örömszerzés helyett csupán az utódnemzés eszközévé válik, a férfira pedig tesz némi plusz terhet, hiszen adott napon készen kell állnia és teljesítenie kell, akkor is, ha nincs kedve vagy fáradt. Nagynak tűnik a tét, hiszen ha pont ezen a napon ütik fel a fejüket átmeneti merevedési nehézségek, akkor újabb egy hónapot kell várni a megfelelő időpontra – persze, valójában egy hónap nem olyan sok idő. A statisztikák szerint a férfiak körülbelül ötven százaléka szenved élete során valamilyen szexuális problémától, ezek jellemzően merevedési zavarok vagy korai magömlés. A teljesítményszorongás, vagyis a rágörcsölés a fenti két, leggyakoribb diagnózis közül mindkettőt súlyosbítja.

shutterstock 174294206

Zavar a kapcsolatban

„Amikor két év sikertelen, célzott próbálkozás után elmentünk a meddőségi centrumba, én pozitívan éltem meg, úgy éreztem, most végre teszünk valamit, ki fog derülni, mi a probléma, és azt meg fogjuk oldani szakértők segítségével” – mesélte András. „Anita viszont teljesen kiborult már attól a szótól is, hogy meddőség. Később is nagyon nehezen viselte a dolgokat, de végül is a rá váró vizsgálatok fájdalmasabbak voltak, és aztán eljutottunk a lombikig, akkor meg ő szedte a durva gyógyszereket és neki kellett injekcióznia magát. Sajnáltam, de rossz érzés volt, hogy ezeket mindig a szememre hányta, mindig azt hallgattam, hogy ő sokkal többet szenved. Egy idő után már nem igazán tudtam, mit mondjak neki, most mit lehet erre mondani? Inkább hallgattam. Próbáltam programokat is szervezni, mondjuk elvittem étterembe és megkértem, hogy most kapcsolódjunk ki, tegyük félre a témát és ne a ciklusáról meg a hormoneredményekről beszélgessünk, hanem mondjuk filmekről, de ezt meg érzéketlenségnek vette. Holott nekem csupán hiányzott az az értelmes, tájékozott, jó humorú nő, akit anno feleségül vettem. Minden rosszulesett neki. Ha optimista voltam és biztattam, az volt a baj, ha nem, akkor meg az. Végül már úgy éreztem, csak arra kellek neki, hogy havonta egyszer produkáljak egy adag termékmintát a kis edénybe, különben meg hallgassak. Nálunk az vált be, hogy egy ponton leültettem és elég komolyan elmagyaráztam neki, hogy ez nem így megy, itt ketten vagyunk, és ha azt akarja, hogy ketten is maradjunk, akkor beszéljük meg, mit várhatunk egymástól. Szerencsére megértette, hogy gáz van, és valahogy átevickéltünk a továbbiakon. Nem mondom, hogy életem legnehezebb időszaka volt, mert az éppen jelenleg zajlik, amióta megszülettek az ikrek. Most persze azt hiszed, hogy viccelek.”

A meddőségi kivizsgálások és kezelések általában hosszas procedúrát jelentenek. Az ebben résztvevő férfiak gyakran számolnak be arról, hogy számukra is nehéz volt hónapról hónapra szembesülni a sikertelenséggel, de még ennél is sokkal nehezebb volt feleségük depresszióját, szorongását, hangulatingadozásait átélni. Az inszemináció és a lombikprogram alatt a nő olyan gyógyszereket kap, amelyek mellékhatásként a hangulatot is befolyásolják: levertek vagy épp irritáltak lehetnek tőle, hangulatuk ingadozik, könnyebben kiborulnak. Sok férfi nem tudja, hogyan kezelje ezeket a helyzeteket, kívülállónak, tehetetlennek érzik magukat, ezért inkább nem szívesen hozzák szóba a témát. Közhely, de igaz, hogy bár vannak kivételek, de a férfiak és a nők megküzdési stílusa általában különböző: a férfiak gyakrabban racionális, problémaközpontú módon viszonyulnak a nehézségekhez, magyarul elsődlegesnek tartják, hogy ha problémával találkoznak, magyarázatokat és megoldásokat keressenek. A nők ezzel szemben fontosnak tartják az érzelmek megosztását, probléma esetén társas támogatást keresnek, a társuktól a megoldási javaslatok helyett esetenként inkább csak együttérző figyelmet várnak. Ez a kétféle problémamegoldó stílus gyakran vezethet félreértésekhez. Ha ezek a félreértések súlyossá válnak, párterápiára, de legalábbis alapos és őszinte beszélgetésekre lehet szükség a tisztázásukhoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra