Hiánycikk a bárányhimlő elleni oltóanyag

Nehéz helyzetben vannak azok a szülők, akik bárányhimlő ellen szeretnék oltatni a gyereket mostanában. A gyerekorvosok által leggyakrabban felírt vakcina, a Varilrix két hónapja hiánycikk a hazai patikákban, alternatíva pedig nem nagyon van.

A bárányhimlő elleni nem kifejezetten járványos időszakhoz kapocsoló oltás, hiszen a gyerekorvosok az ajánlás szerint a 15 hós kötelezők mellé szokták felajánlani, a vakcina mégis hónapok óta hiánycikk a patikákban.

Volt olyan anyuka, aki három különböző gyógyszertárból küldtek el, amikor az esedékes oltóanyagot kereste, mire közölte vele az egyik patikus, hogy országos hiány van belőle, hiába talpalja végig a kerület összes gyógyszertárát, ha nincs, nincs.

shutterstock 117541078

A patikában közölte a gyógyszerész, hogy a Varilrix, amit a gyerekorvos felírt, két hónapja hiánycikk. Amikor egy másik fajta oltás (Varivax) repetjével menem vissza pár nap múlva, arra is csak széttárta a kezét, aztán, amikor látta, hogy nem igazán tudom, mit tegyek, hogy a gyereket valahogy mégis beoltathassam, felírta két olyan cég nevét amelyek felárral ugyan, de külföldről behozzák ezt a második vakcinát, ha megrendelem. Nem tdtam, hogy sírjak-e vagy nevessek, hogy 2014-ben, Magyarországon, egy olyan szimpla dolog, mint a bárányhimlő elleni oltás, csak külföldről szerezhető be.

Bár sokan nem adatják be, hogy inkább biztosak lehessenek benne, hogy a gyerek átesett a (z esetek többségében inkább kellemetlen, mint súlyos) betegségen, és így egy életre védett ellene, azért egyre több szülő dönt úgy, hogy oltatják a gyereket, mint fent említett anyuka, aki hamarosan közösségbe viszi a fiát, és megy vissza dolgozni,

A gyerekorvosunk a 15 hónapos oltáskor kérdezett rá, hogy ugye beoltatom a kisebbiket bárányhimlő ellen. Inkább nem dekkolnék vele két hetet itthon, amikor majd kitör a bölcsiben az aktuális járvány, ami tapasztalataink szerint minden évben legalább egyszer biztosan kitör.

shutterstock 133154222

Érdemes tudni:

- a bárányhimlő kórokozója a herpes vírus csoportba tartozó Varicella Zoster

- az egyik legfertőzőbb gyerekbetegség, mivel már a lappangási (tehát tünetmentes) időszakban is fertőz, és cseppfertőzéssel (tüsszentéssel, érintéssel) terjed

- a jelentkező kiütések több ütemben jelennek meg

- a kiütésekre nagyon kell “vigyázni” (óvatos fürdés, állandó hőmérséklet), ezért a szobafogság a bárányghimlős gyerekkel, hogy a hólyagok nehogy kifakadjanak, elfertőződjenek

- a várandós kismamákra és magzatukra különösen veszélyes lehet, a terhesség első három hónapjában, mivel ekkor alakulnak ki a magzat szervei, és a szülés előtti 5 napban, ilyen felléphet úgynevezett progresszív varicella, ami az esetek ötödében végzetes lehet

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztatása szerint a Varilrix valóban hiánycikk pillanatnyilag a hazai patitákban, de napokon belül újra kapható lesz. Azért nem árt rákérdezni a környékbeli gyógyszertárakban, mielőtt időpontot egyeztetünk a gyerekorvoshoz.

Blogmustra