A fogamzásgátlás kockázatai

A hormonális fogamzásgátló tabletták, és egyéb hormontartalmú szerek szedése meglehetősen elterjedt, és a gyógyszergyárak mindig újabb, a korábbinál alacsonyabb hormontartalmú készítményekkel rukkolnak elő. Bár ezek között a mellékhatások valóban nem fordulnak elő túlságosan nagy számban, újabb és újabb esetekben vádolják meg a gyártókat azzal, hogy a szereknek hosszútávon súlyos, akár életveszélyes mellékhatásai is lehetnek.

Az, ha valami 100 ezer nő közül csak 30-40 esetben fordul elő, nem hangzik óriási rizikónak, de ha összevetjük azzal, hogy ugyanaz a gyógyszert nem szedők között 100 ezer esetből csupán ötször következik be, máris jócskán megnőtt a kockázat.

Természetesen senkit nem szeretnénk lebeszélni arról, hogy ezeket a gyógyszereket szedje, de alkalmazásuk előtt részletesen beszéljék végig orvosukkal a kérdést, és alaposan vizsgáltassák ki magukat, mert kiemelt kockázatot vállal az a nő, aki dohányzik a kombinált fogamzásgátló szedésekor, 35 évnél idősebb, emelkedett a vérzsír szintje (koleszterin vagy triglicerid), túlsúlyos, közeli hozzátartozójának fiatal korában szívrohama vagy agyvérzése volt, magas a vérnyomása,  migrénje van, vagy ha  szívproblémái vannak (érrendszeri panaszok, szívritmus zavar).

Francia nők perelnek a fogamzásgátló tabletták miatt

A tablettás fogamzásgátlás korunk legnépszerűbb módszerének számít a nem kívánt terhesség ellen. Európában 1961 óta ismert, a szerek az évtizedek során egyre fejlettebbek lettek. Ennek ellenére az elmúlt években is egyre többen perlik a gyártókat a súlyos, akár halált is okozó mellékhatások miatt. Legutóbb az USA-ban tízezernyi nő kapott kártérítést, most pedig Franciaországban gyűlnek a lehetséges felperesek.

Tavaly tavasszal a Bayer gyógyszergyártó vállalat kénytelen volt az USA-ban szembenézni több mint 10 ezer nő azon vádjával, miszerint a gyártók nem tájékoztattak megfelelően a fogamzásgátló tablettáik lehetséges mellékhatásairól, kiemelten a nagyfokú trombózisveszélyről. Végül a bíróság 107 millió eurónyi összeg kifizetésére kötelezte a céget, amit a nők kártérítésként kaptak meg.

Most éppen Franciaországban 17 és 48 év közötti nők is hasonlókkal vádolják a Bayert és más kombinált fogamzásgátló tablettákat gyártó cégeket, mert szerintük kialakult súlyos betegségeiket ezek a készítmények okozták. Az egyik francia nő a Meliane nevű tablettát szedte, és hat évvel ezelőtt olyan súlyos agyvérzést kapott, hogy 65 százalékban maradandó károsodást szenvedett. A nő ügyvédje elmondta, hogy több tucatnyi levelet kapnak olyan nőktől, akiknél szintén súlyos mellékhatások jelentkeztek.

Most körülbelül harmincan terveznek komoly lépéseket tenni az ügyben, köztük tizenöten agyvérzést, hárman tüdőembóliát kaptak, másoknak beszédzavaruk lett, epilepsziás rohamaik voltak, de a trombózis miatti bénulás is előfordul. Az ügyvéd szerint a feljelentők száma növekedni fog. A Bayer mellett a Schering, a Merck és a Pfizer is számíthat a pereskedésre Franciaországban. A Bayer mint az ügy egyik érintettje, a vádakra közleményben reagált:  „Az állításokat, amint rendelkezésünkre állnak, ellenőrizni fogjuk, és ezután döntünk a következő lépésekről.”- írja a Spiegel online.

Eközben az Egyesült Államokban...

Az USA-ban eközben négy lánytestvér vádolja azzal az egyik gyártót, hogy attól lett mellrákjuk, mert az anyjuk az ötvenes években szintetikus ösztrogént (DES) szedett a terhessége idején, s a gyártók anélkül forgalmazták gyógyszereiket, hogy jól ismerték volna a hatásmechanizmusukat. Ezt a szer akkoriban gyakran alkalmazták a terhességek során a vetélések megelőzésére. A DES-t három évtizeden át nők millió szedték, a piacról 1970-ben vonták ki, amikor összefüggést találtak az azt szedő nők lányainál kialakuló ritka típusú hüvelyrákkal. Későbbi kutatások egyébként azt mutatták ki, a DES szedése nem csökkenti a vetélés kockázatát.

A gyártó Eli Lily and Co megállapodásra jutott a négy nővel, akiknek kártérítést fizettek, ennek összegét nem hozták nyilvánosságra. A gyógyszercég egyébként azt közölte, továbbra is meg van győződve arról, hogy a DES nem felelős a náluk kialakult mellrákért, a megegyezésbe pedig azért mentek bele, mert az szolgálja legjobban a vállalat érdekeit, ha minden erejével új, fontos, még hatásosabb gyógyszerek kutatására koncentrálhat. Bostonban a közelmúltban egyébként 51 nő több, mint egy tucat gyógyszergyár ellen indított pert a DES állítólagos mellékhatásai miatt. Az egész országban pedig több ezer hasonló per indult már, amelyek közül rengeteg megegyezéssel zárult.

Trombózis, agyvérzés, infarktus

A legújabb generációs készítmények régóta számos kritikát kaptak, mivel erősen megnövelik a trombózisra való hajlamot. Miközben azoknál a nőknél, akik nem szednek efféle fogamzásgátló tablettát, 100 ezerből 5-nél alakulhat ki ez a probléma, addig azoknál, akik ilyen kombinált fogamzásgátlóval védekeznek, ez a szám 30-40 is lehet, tehát akár nyolcszoros. Ide sorolható például a már említett Meliane, a Yasmin/Yasminelle, az Aida és a Yaz elnevezésű készítmény.

Éppen ezek miatt, ha a fogamzásgátló tabletta mellett döntünk, mindenképpen konzultálni kell a gyógyszert felíró orvossal, és igenis ragaszkodjunk az alapos kivizsgáláshoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra