Sportos ajándékok a fa alatt

Ha még mindig nem szerezték be a gyerek ajándékát, már bizonyára jelentkeznek a pánik első jelei. Utolsó pillanatos összeállítás sporttémában: mire figyeljenek kori, görkori, szánkó, síléc, roller és bringa beszerzésekor, milyenek az árak, és milyen sportos programokat érdemes ajándékozni a gyerekeknek.

A sportszerek, sportbérletek, többsége nem olcsó, és a karácsony éppen jó apropó lehet egy új korcsolya, síléc, netán a régi kinőtt focicipő megvételére. Nagyobb értéknél akár a család több tagja is összedobhatja az árát, vagy a többrészes szetteket külön-külön is megvásárolhatják. Ajándékozni sportszert, sporttal kapcsolatos dolgokat különösen jó, főleg, ha a gyerekünk is vágyik erre, mert legalább mozog, és addig sem a tévé előtt ül.

A sporteszközöket manapság elég sok helyen beszerezhetjük, de azért nem árt körbenézni vásárlás előtt, mert ár-érték arányban eltérő a választék, és egy jó kis akciót kifogva ezreket spórolhatunk.

Korcsolya

Szép és jókorcsolyátmár 6-8 ezerért is tudunk vásárolni csajos fehér, bőr fűzőset vagy műanyag csatosat, de a fiúk menő hoki korcsolyái is hasonló árnál kezdődnek.

stockfresh 1485443 ice-skating-couple-winter-fun sizeM

Az ár-összehasonlító oldalak ilyenkor is nagyon jó szolgálatot tehetnek, már csak azért is, mert vásárlói véleményeket is olvashatunk a termékekről. Akiknek még évente egy-két számot nő a lába, vagy hasonló lábú testvérrel közösen fogják a korcsolyát használni, akkor olyan fajtát válasszunk, aminek állítható a mérete. A Spartan korcsolyák között több is van, aminek a méretezése így néz ki: 29-32, 32-35, 35-38 vagy 30-33, 34-37, 38-41.

Síléc, snowboard, síruha

A síelés és a snowboardozás elég költséges sport, és a felszerelés önmagában még nem minden! Erre rájön még az utazás, a bérlet és általában a szállás is. Ha síelni akar gyerekünk, és saját felszerelést szánunk neki, alaposan a zsebünkbe kell nyúlni. Ha nem akarunk egy nagyobb vagyont elkölteni, érdemes körülnézni a különböző síbörzéken, ahol az új áraknál nagyságrendileg olcsóbban vásárolhatunk be, és a lécekre, botokra, bakancsokra is igaz, hogy egy, maximum két év alatt úgyis nő a gyerek egy méteret.

Újonnan, ha mindent be akarnánk szerezni, gyerekenként akár 80-100 ezer forintba is kerülhet mindez, még akkor is, ha mindenből az olcsóbbat vásároljuk meg. A gyereklécek bottal vagy egy snowboard kb. 40 ezer, a sícipő 15-20 ezer, egy síoveráll 10 ezer forint alsó hangon, kell még aláöltöző (kb. 5000 Ft), sízoknik (1 pár min. 1500 Ft), sísapka/símaszk ( 2-3 ezer Ft), síkesztyű (2000 Ft), sisak (4000 Ft) és síszemüveg (2000 Ft).

stockfresh 1851598 four-friends-skiing-together-on-holiday sizeM

Sílécet, snowboardot és ruházatot kölcsönözni is lehet, a ruhákat napi 1-2 ezer Ft-ért mondta az egyik budapesti kölcsönző, a komplett síléc-bot/snowboard, sícipő, kötés szettet napi 2-4 ezerért láttam, illetve az egyik helyen akár (akciósan) 3 napra összesen 5000 Ft-ért is kikölcsönözhetjük mindezt. Ha a gyerek sítáborba menne, főleg első alkalommal, jobban járunk, ha inkább ezt a lehetőséget próbáljuk ki, és a gyereknek sem kell lemondania erről az élményről, csak, mert nincs pénz új holmikra. Meg az is benne van a pakliban, hogy nem jön be neki, és akkor nem áldoztunk feleslegesen. A kalandor lelkületűek akár elutazhatnak Devecserbe, ahol kifejezetten használtcikk kereskedésre szakosodott romákkal köthetünk üzletet, ha szerencsénk van, nem is akármilyet. Télen-nyáron tömegével látni náluk a síléceket és sífelszereléseket, köztük vadi újakat és méregdrága kincseket potom pénzért, de ilyen helyen azért inkább az vásároljon, aki otthon van a témában.

Szánkó

A klasszikus fémvázas faszánkómellett bejöttek pár éve a földszintes bobok, amikbe a kisebb, 1-2 éves gyerekeket is be lehet ültetni. Ezek 3-5 ezer forintért akár egy hipermarketben is beszerezhetőek, de a már szaladgáló, kapaszkodni tudó gyerekek inkább a magasabb szánkókat kedvelik, amelyek jobb minőségben kb. 10 ezer forint körüli összegbe kerülnek.

A hagyományos faszánkókra 2-3 ezer forintért (vagy használtan vásárolhatunk olcsóbban) kartámaszt is tehetünk, így kényelmesen hátradőlhetnek a gyerekek, nem kell egyfolytában kapaszkodniuk és nem is hagyjuk el őket. Van lehetőség bundazsákkal (10 ezer Ft) vagy thermo babazsákkal (3350 Ft) feltuningolni a szánkókat, hogy ne fagyjon meg a gyerek. Elég sok helyen árulnak már szánkót, játékboltban, még diszkontáruházban is, de persze a sportboltokban, sportáruházakban és a neten is van belőlük bőven.

stockfresh 503768 winter-fun sizeM

Ezen a fronton is vannak luxustermékek, mint például egy kormányozható bob (30 ezer forint), ami jópofa, főleg, ha van hol biztonságosan száguldozni vele, vagy a tolókarral is rendelkező babaszánkó az egészen apróknak, amit később majd húzni is lehet (szintén 30 ezer Ft-ba kerül).

Karácsonyra kerékpárt, görkorit, rollert

stockfresh 1092917 santa-on-bicycle sizeM

Van, aki az akcióra utazik, és nem törődve a kinti idővel, mostanra időzíti a kerékpár, roller vagy görkorcsolya vásárlását. Tapasztalatom szerint, ha a gyerek valóban vágyik ezekre, kicsit sem fogja zavarni, hogy kint mínuszok vannak, ki fog menni, és tekerni fog párszor az új biciklin, aztán majd szépen elspájzolja tavaszig.

Most a Hervisben 40%-kal vannak leárazva a kerékpárok, igaz, bár kettőben is voltam, de a legolcsóbb így is 26 ezer volt, ami miután máshol alapáron is ekörül van, annyira nem tűnik kedvezőnek. A többi gyerekbringa ráadásul már 40 ezer körüli volt, 40 százalékos engedménnyel.

Talán érdemes elmenni még több üzletükbe, reméljük, nem csak arról van szó, hogy a nehezen eladható, túl drágákat próbálják most rásózni a lelkes szülőkre. Kerékpárt - bringásként én azt javasolnám - inkább csak szaküzletben vagy sportáruházban vásároljunk, ott, ahol szaksegítség is van, jobb a minőség, és mindenképpen próbáljuk ki, mielőtt megvennénk. Korábban írtuk arról, mégis, ezt hogyan tegyük, most ebbe nem mennék bele.

Rollert be lehet szerezni játékboltban, hipermarketben, de a komolyabbakat már a sportboltban keressük. A legkisebbeknek létezik háromkerekű (hátul kettő) változat, ez segít az egyensúlyt megtartani, ilyennel például játékáruházban találkoztam már. Kis kosárkával felszerelve 6000 Ft körül kapható. Nagyobbaknak már vannak egészen komoly járgányok, csapágyas kerekekkel, könnyen összecsukható változatban, 10 ezer körül elég jókat találni. Persze van 30 ezer feletti is, ez már akkumulátorral működik, csak egyszerűen állni kell rajta, ennek mondjuk sportértéke nem nagyon van, de biztos nagyon menő a kortársak között.

A görkorcsolya nem könnyű falat, ha már nem nő a gyerek lába, az igazán jó, "örökéletű" kitartó arabok 20 ezer forint körül kezdődnek. A műanyag kerekű példányok a legolcsóbbak, de ezek hangosak, az egyenetlen talajon nehézkesen hajthatók, és lassabbak, mint a gumikerekűek. Ezek egy erős szezon alatt csúnyán el is kopnak. Ezért érdemes a gumikerekű változatokat keresni, sokkal könnyebb, gyorsabb és élvezetesebb benne a korizás, és ez az igazán menő.

Nézzük az akciókat a sportáruházakban, vagy a kuponos oldalakon, miután most nem főszezonját éli, esélyes, hogy belefutunk egy leárazásba. Ráadásul ez tipikusan olyan sportszer, amit sokan fellángolásukban vesznek meg, de egy-két alkalom után az ágy alatt tárolják évekig is akár. Ezért az online aukciós és hirdetési oldalakat is érdemes felkeresni, hátha valaki most már végképp megszabadulna egy alig használttól olcsón. És persze ne felejtsük el a védőfelszerelést sem.

Lovas, focis, vizilabdás bérletek, sportesemények

A lovaglás vagy bármilyen más sportág szerelmesei kaphatnak bérletet karácsonyra, ha régóta vágynak a kipróbálására, vagy rendszeres űzésére. Nem tudom elképzelni, hogy ne váltana ki örömujjongást egy lovas bérlet annál a kislánynál, akinek lovakkal van kiplakátozva a szobája, és folyton lovakról álmodik.

Vagy az a fiú, aki nagy vízipóló drukker, ne örülne egy bérletnek, amivel rendszeresen látogathatja a meccseket. Ugyanez persze fociban is járható, csak az a baj, hogy a magyar fiúk többsége is inkább a Barcelonának és a Manchester Unitednak drukkol, ami megnehezíti a bérletvásárlást. Jó ajándék lehet egy sporteseményre való eljutás, például motorrajongó nagyobbaknak februárban lesz egy Super-Moto-Cross elnevezésű rendezvény a Syma csarnokban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek