no

Decemberben jótékonykodni: MENŐ

Közeleg a karácsony, és mi mindenkit arra bíztatunk, ha teheti, ilyenkor jótékonykodjon is egy kicsit. Mivel a december egy családban sem tartozik az olcsó hónapok közé, ezért három olyan akciót ajánlunk, ahol úgy segíthet, hogy közben nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia. Két kezdeményezés tárgyakat/élelmiszert gyűjt, a harmadiknál pedig akár már ezer forinttal is segíthetünk, és ezért még elképesztően finom dolgokat is lehet nyerni, ha szerencsések vagyunk.

mikulasgyar
mikulasgyar.hu

Ezek az akciók ráadásul családi programként sem utolsók, a gyerekeink is bevonhatók a jótékonykodásba. Eldönthetik, van-e olyan szép állapotban lévő játék vagy könyv, amit szívesen nekiajándékoznak más gyerekeknek, de akár a boltban is segíthetnek tartós élelmiszert, édességet választani a csomagba, és a felajánlásokat is bacsomagolhatjuk és elvihetjük velük együtt.

Cipősdoboz akció

Szintén hagyományos már a Baptista Szeretetszolgálat december 18-ig tartócipősdoboz akciója, amely cipősdoboznyi tárgyi adományokat gyűjt rászoruló gyerekek számára, tavaly például 24,500 csomag gyűlt össze, ami ugyanennyi gyerek karácsonyát szépítette meg. A dobozokat többek között nagycsaládban élő, árva, vagy csonka családban élő, tanyákon vagy kis falvakban nevelkedő, kórházban ünneplő, a karácsony különlegességéről alig tudó gyermekek kapják.

Mit?

A jó állapotú cipősdobozokba játékokat, iskolaszereket, tisztálkodószereket és édességeket várnak, a pontos lista arról mit tegyünk, és mit ne tegyünk a csomagba itt található, érdemes átböngészni.Az ajándékos dobozokon tüntessék fel, hogy fiúnak/lánynak szánják-e, és hány éves korosztálynak készült a csomag. Az akció szervezői idén arra hívták fel a figyelmet, hogy a legtöbb adakozó az egészen picikre gondol, ezért aki teheti, ne feledkezzen meg arról, hogy sok kiskamasz, kamasz is ajándék nélkül ünnepli a karácsonyt. Itt felsorolnak száz ötletet fiús cipősdobozhoz, itt pedig százat lányos dobozhoz.

Hogyan?

A jó állapotú doboz alját és tetejét is szépen csomagolják be, majd megtöltés után a dobozt jó masszívan zárják le, nehogy szállítás közben szétessen. Az így elkészített díszes dobozokat leadhatják a gyüjtőhelyeken, elküldhetik postán, sőt, hétvégénként minden Auchan áruházban is fogadják őket.

Idei újdonság, hogy aki nem tud vagy akar a csomagok összeállításával foglalkozni, rendelhet kész, előre összerakott dobozokat a shopline-tól, ahol fiúknak és lányoknak is négy korosztályos dobozt állítottak össze, ezek ára 2990 forint, összetételük a bolt oldalán megnézhető, a csomagot a shopline eljuttatja az akció szervezőihez. Aki ennyit nem tud rászánni, vehet 790 forintért cipősdobozjegyet, az ebből befolyó pénzt a Baptista Szeretetszolgálat kapja meg, ezt is ajándékok vásárlására fordítják.

Sok kicsi

Tökéletesen "amatőr" szerveződés a Sok kicsi, amit néhány lelkes gasztroblogger anyuka indított el néhány évvel ezelőtt, és amely mára igen jelentős akcióvá nőtte ki magát. Különösen szimpatikus, hogy az itt befolyó összeget az utolsó fillérig jótékony célra használják fel, nem számítanak fel működési és egyéb költséget, a munkáját, idejét mindenki ingyen adja a jó cél érdekében, és a befolyt összeggel minden évben az utolsó fillérig elszámolnak.

Mit?

A Sok kicsi idei támogatottja az Age of Hope gyermekvédelmi alapítvány, a befolyt támogatási összeget idén is elsősorban élelmiszer tárgyadományokra fordítják. Az első csomagok már decemberben eljutnak borsodi rászoruló családokhoz, míg 2013 első felében kifejezetten akut krízishelyzetbe kerülő családokat, és anyaotthonokba került rászoruló kisgyerekes anyákat támogatnak élemiszerrel, csecsemőápolási termékekkel, pelenkával, tápszerrel, gyógyszerekkel, tisztálkodószerekkel.

Hogyan?

A Sok kicsi játékban december 14-ig ezer forintos sorsjegyek megvásárlásával lehet részt venni, a sorsjegyekkel pedig gasztronómiai kötődésű ajándékokra nevezhetünk be. Ebből 15 ajándékokat magánszemélyek - gasztrobloggerek - ajánlottak fel, a másik 15 pedig céges felajánlás, a teljes, elképesztően vonzó listát itt érdemes böngészni. A sorsjegyek megvásárlásakor kell jelezni, hogy melyik ajándék kalapjába/mely ajándékok kalapjaiba dobjuk saját sorsjegyünket/sorsjegyeinket, eredményhirdetés december 21-én lesz.

Mikulásgyár

Idén is, mint nyolcadik éve minden évben elindul a Mikulásgyár. A Magyar Posta és a Vöröskereszt részvételével december 6 és 21 között zajló akció mélyszegénységben élő családoknak segít, Európa legnagyobb karitatív akciója tavaly 257 ezer (!!!) gyerek karácsonyát szépítette meg.

mikulasgyar1
mikulasgyar.hu

Mit?

Adományként elsősorban tartós élelmiszert, tisztító és tisztálkodószereket, játékokat, könyveket és édességeket várnak. Ez utóbbiaknál azt kérik, mindenki csak olyan tárgyakat ajánljon fel, amelyek szép állapotban vannak, amelyeket a saját gyermeke is szívesen megkapna.

Hogyan?

A Mikulásgyárnak szánt adományokat leadhatjuk bármelyik gyüjtőponton, ide akár kézben, szatyorban is el lehet hozni őket, vagy dobozba téve, térítésmentesen átveszik bármelyik postán, ilyenkor a csomagra nagy betűkkel írják rá: MIKULÁSGYÁR.

A Mikulásgyár saját ajándékcsomagja idei újítás, ezt én kihagynám, egyrészt meg sokkallom a 2500 forintos csomag 1500 forintos szállítási díját, másrészt pedig ebből az összegből összesen az önköltségen felüli 200 forint megy jótékony célra.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra