no

Down-szindrómás gyerekkel reklámoznak fürdőruhát

Egy tíz hónapos, Down-szindrómás kislány,  Valentina Guerrero a spanyol fürdőruhamárka, a Dolores Cortés új reklámarca – írta az Essentialkids. Szinte hihetetlen, de ő az első Down-kóros, aki egy nagy divattervező cég fő reklámarcaként szerepel a cég amerikai katalógusában.

down1

A Down-kór becsült előfordulási valószínűsége az élve született csecsemők között 1000–1100 születésből egyre tehető, mégis a hirdetők, a tévéreklámok világszerte lassan reagálnak csak – éppúgy, ahogyan az etnikai sokszínűségre – a Down-kórra. Ez úgy tűnik, kezd megváltozni: a Glee – Sztárok leszünk című tévésorozatban is feltűnik egy Down-kóros szereplő, Betty – akit a Down-kóros Lauren Potter alakít –, aki a sorozat állandó karaktere.

De itt van például Taya Kenny, akit több gyermek-modellügynökségnél is bejegyezték, miután édesanyját rábeszélték rokonai, hogy küldje el a fotóit. A fotók iránt nagy kereslet mutatkozott a különféle gyermekgondozási márkáktól, például a Mothercare and Early Learning Centre-től. "Taya hihetetlenül fotogén, kedves és mosolygós kisgyerek, aki egyszerűen ragyog a fotókon" – mondta Alysia Lewis az angliai modellügynökség, az Urban Angels tulajdonosa, miután a Tayaról készült fotók bekerültek az ügynökség portfóliói közé.

down2

Üzletláncok is beléptek a Down-kóros modelleket felvonultatók sorába. A hat éves Ryan Langston az amerikai Target and Nordstorm katalógusában szerepel. "Ez nem egy különleges ruhák különleges embereknek katalógus. Nincs semmiféle mögöttes tartalma, mint például: 'Nagyon büszkék vagyunk, hogy az eheti reklámunkban egy Down-kóros is szerepel', nem kellett semmiféle 'Nem vagyunk angyalok' feliratos pólót felvennie. Egyszóval nem csináltak üzletet az egészből. Ez tetszik nekem" – mesélte a kisfiú édesapja blogjában. Vagyis: nem akartak semmi újat mondani a kampánnyal.

Valentina Guerrero előtt állítólag fényes modellkarrier áll: "A Down-kóros emberek egyszerűen csodálatosak és megérdemlik ugyanazokat a lehetőségeket, mint mások" – mondta Dolores Cortés egy nyilatkozatában. "Le vagyok nyűgözve, hogy Valentina nekünk modellkedik."

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek