Elöntötte a láva a Közlekedési Múzeumot

Alsó tagozatos diákok lepték el a Közlekedési Múzeumot, hogy megnézhessék, hogyan cicáznak a kémiával a színészek a színpadon. A Máguspárbaj című darabot a Jelen Teátrum társulata adta elő. A természettudományokat népszerűsítő gyerekdarabban ömlött a láva, láthattunk tűzcsóvát, villámlást, és a főszereplő még a vizet is vérré változtatta, a közönség legnagyobb ámulatára. Hogy miért fontos az, hogy a kisiskolások játékos módon megismerkedjenek a kémiával? Azért, amiért az is fontos, hogy tudjuk, hajlakkozás közben nem gyújtunk rá, feltéve, ha igényt tartunk még a hajunkra.

12-asdf-IMG 0500
Szécsi István

Kid's Lab Magyarországon

A Kids’ Lab a BASF nemzetközi ismeretterjesztő programja. Az első gyereklabort 1997-ben nyitották meg a vállalat németországi központjában Ludwigshafenben. Jelenleg a világ 32 országában mintegy ötvenötezer kisiskolás vehet részt a foglalkozásokon minden évben.  Magyarországon a Kid's Lab 2011 októberében indult a Közlekedési Múzeumban.  A program célja, hogy a legfiatalabbak számára emlékezetessé és érdekessé tegye az első találkozást a laboratóriummal. A kifejezetten gyerekek számára berendezett biztonságos környezetben játékos foglalkozásokon keltik fel a kisiskolások érdeklődését a kémia iránt, hogy jobban megismerhessék a tudományág izgalmas oldalát. A Kölyöklabor közönsége a 6-12 éves korosztály, vagyis az 1-6. osztályos iskolások. A 45 perces foglalkozásokon egy-egy osztály vehet részt. A kísérletezés védőfelszerelésben, múzeumpedagógus irányításával zajlik. A program 2012-ben is folytatódik, a részletekről és a jelentkezésről az alábbi linkre kattintva tájékozódhat.

A színdarab apropója a Kid's Lab idei programjának tanévzárója volt. A Máguspárbaj című darab főhőse, Csenge (Kiss Ramóna) az, aki megmenti a világmindenséget a pusztulástól. A történet elején még senki sem aggódik az univerzum épsége miatt, Csenge legnagyobb baja, hogy csúfolják az osztálytársai, amiért ő még nem pasizik. A történet ott vesz apokaliptikus fordulópontot, amikor a lányt Metán Mágus (Bodor Géza), megfenyegeti: ha nem teljesít egy 3 feladatból álló próbát, akkor elpusztítja a világot. Mivel a próbák során vizet kell vérré változtatni, villámlást előidézni és lávafolyamot varázsolni a semmiből, Csenge nehéz feladatok előtt áll, de szerencsére mindenhez értő apja (Kárász Zénó) a kémiát segítségül hívva megtalálja a megoldásokat.

A leglátványosabb trükk a tűzcsóva volt, amit a darab után a közönségből néhány gyerek ki is próbálhatott. Egy vastagabb szívószálba kellett teljes erőből belefújni egy öngyújtó lángján át – a szívószálban finomra őrölt korpafű spóra volt, de finomra őrölt liszttel is meg lehet csinálni –, amitől a szívószál tartalma egy pillanatig szikrázó felhőként izzott a levegőben.

A színdarab és a Kid's Lab program célja ugyanaz: megmutatni a gyerekeknek, a kémia nem csak az unalmas periódusos rendszerből és a még unalmasabb elméletből áll, hanem ott vannak azok az izgalmas kísérletek is, melyek által akár varázsolni is képesek lehetünk. Továbbgondolva persze a világot is megmenthetjük a kémia segítségével, ha mondjuk feltaláljuk a rák vagy az AIDS gyógyszerét, de ha ez nem jön össze, még mindig lehetünk bűvészek is egy cirkuszban, ami szintén nem rossz mulatság.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek