Andrew végigjárt pár izgalmas helyet a családdal.

Lányom megőrül az állatokért. Bármilyen szóba jöhet a farkastól a rigóig, de a legjobb, ha etetni lehet. Így tehát végigjártunk pár vadasparkot és állatkertet. Amennyiben a Ti gyermeketek is olthatatlan vágyat érez arra, hogy újra és újra lássa és zoo-csemegével tömje kedvenceit, akkor ide süssetek!

Budakeszi Vadaspark

Nincs messze Budapesttől, autóval és busszal egyaránt könnyen megközelíthető. Nincs túl sok állatfaj, viszont ezek nagyobb területen vannak, mint máshol, és ezt az állatszerető ember inkább pozitívumként értékeli. Lehet szarvasbőgést nézni, és szinte mindig kaphatók a muflonok egy kis zoo-csemege ropogtatásra, bár az őzikesimogatóba érdemes koránn érkezni, mert a későnjövőket a degeszre tömött állatok általában nagyon unják.

Van itt még mókus, vaddisznó és maci, illetve pár madárfaj, intelligens hollók, és üveg mögött kredencből ki-berohangáló patkányok, akik különösen nagy kedvencei a gyerekeknek. Kifelé menet a vadaspark területén kívül van egy kis háztáji rész, ahol a kölkök simogathatnak nyuszit, és ha van merszük hozzá, harapós fehér csacsit is.

Veresegyházi Medveotthon

Megközelítése autó nélkül nem a legegyszerűbb, de kicsit hosszabb sétával nem lehetetlen. A hely értelemszerűen elsősorban a mackókról szól, és mézzel való ellátásukról, merthogy lehet őket etetni hosszú fakanállal. Érdemes feltankolni otthonra is, mert nagyon finom mézet árulnak itt, nem túl drágán.

A macipark könnyedén bejárható hely, van gumikerekű kisvonat is, mint a Margitszigeten, de azért aki nem teljesen béna, szerintem inkább gyalogoljon, nincsenek oly nagy távolságok. A medvéken kívül akad még jó pár farkas, szarvas, mosó- és ormányos medve is. Lányomnak bejöttek a macik, még ha a nyáron küzdeni is kellett értük a lódarazsakkal. Télen ilyen nincs, és a honlap tanulsága szerint a medvék még mind aktívak. Utolsó hétvégék a maciknál!

Kecskeméti Vadaskert

Ha Kecskeméten járunk gyerekekkel érdemes elnézni ide, mert ez valójában inkább klasszikus állatkert, az állatfajokat tekintve mindenképp. És meglepően olcsó a belépő, csak kicsit több mint a Budakeszi Vadasparkba, a felnőtt ár 1000 Ft, a gyerek 3 év felett 600, alatta pedig egy százas.

Amennyire jó és könnyen bejárható a terület az embereknek annyira lehet szűkös az állatoknak. Pedig van itt minden a legnagyobbakat leszámítva: tigris, párduc, oroszlán, teve, láma, farkas, medvék, majmok, madarak, kenguruk, klasszikus hazai vadak és persze állatsimogató nyusziól és kecskekifutó, ahol a gyerek nem szokott félni, csak az anyuka a bamba kostól, aki nem képes arrébb menni és hülyén néz. Összességében jó hely, csak az oroszlánt sajnáltam nagyon, ahogy ott gubbasztott a feleségével a vonattól 30 méterre lévő mikroszavannán.

Afrika Múzeum Balatonederics

Végül, aki a Balaton északi partján jár és érzi magán, vagy a felesége arcán látszik az olthatatlan vágy, hogy hatalmas fejű tevét etetne, vagy esetleg a gyerek nem látott még watusit, akkor érdemes benézni az Afrika Múzeumba Balatonedericsen.

Ez a hely a legnagyobb az eddig felsoroltak közül. Van itt jó pár állatfaj, de azért az igazi afrikai állatoknak csak pár képviselője van jelen, a nagy dobások elmaradnak, mint az oroszlán, elefánt, vagy zsiráf (habár ezek napszítta papírváltozatai azért fellelhetők a „mini dzsungel” elnevezésű bozótosban). Aki pedig a trófeákra gerjed, itt megtalálhatja számítását, a múzeumot ugyanis Dr. Nagy Endre Ferenc József-szakállas Afrika-vadász alapította. 

Érdemes ellátogatni ezekbe a parkokba még a tél beállta előtt, mert a gyerek képes egy hétig emlegetni a szarvasokat, vagy éppen a tevét, akinek a feje akkora, mint kétszer ő maga, mégis szelíden eszik a tenyeréből.

Mustra