Gyógyítsd az epilepsziát diétával!

Egy újonnan kelt kutatás szerint bár az epilepszia-gyógyszerek a betegek 70 százalékánál nem működnek, egy egyszerű diétával legtöbbjüknek sikerül tünetmentesnek maradniuk. A gyerekeknek is.

Előzmények: Ildi levele.

Az epilepszia előfordulása a gyermekek közel egy százalékát érinti. Lehet rosszindulatú, nehezen vagy alig kezelhető formája, illetve olyan fajtája, mely a gyógyszeres kezelésre nagyon jól reagál, illetve kinőhető. Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő. (Az epilepsziáról bővebben itt írtunk.)

Általánosan elfogadott, hogy minél korábban kezdődik, annál rosszindulatúbbnak tekinthető. Ilyen a Drawet-szindróma, amely már kis csecsemőkorban jelentkezik, és a teljes leépüléshez vezet. A West-szindróma 4-8 hónapos kor között észlelhető már, és általában más típusú epilepsziába megy át, de a teljes szellemi leépülés itt is elkerülhetetlen az idő folyamával. A Lennox-Gastaut-szindróma 2-7 éves kor között jelentkezik, jellemzően ébredéskor, vagy pihenéskor jelentkeznek a rohamok. Prognózisa szintén rossz, leépüléshez, súlyos magatartászavarhoz vezet. Jóindulatú gyermekkori epilepsziának számít a gyakran családi halmozódást mutató Roland-epilepszia. Ez a fajta ún. motoros rohamokat eredményez, rángás figyelhető meg a szem és a száj körüli izmokban, amit nyálfolyás és beszédképtelenség kísér.

Ketogén diéta és a hatása

A ketogén diéta egy nagyon magas zsírtartalmú, életkornak megfelelő mennyiségű fehérje- és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta. Azt szokták mondani, hogy utánozza az éhezést, bár ez csak részben helytálló. Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti az energianyerésre a zsírokból. Ennek folyamán jelentős mennyiségű ketontest képződik, és így a szervezet ún. ketotikus állapotba kerül.

A ketogén diétával nagy energiabevitel valósul meg, és míg az éhezést a szervezet csak rövid ideig tolerálja, addig a ketogén diétát akár évekig. Kutatások során kiderült, hogy a ketontestek görcsgátló hatásúak, ellentétben az antikonvulzív (görcs-és rohamellenes) gyógyszerekkel, amelyek csak elnyomják a görcsöket, de nem gyógyítják, nem védik ki és nem előzik meg az idegsejtek görcsre való hajlamosságát. A diéta alkalmazkodási változásokat vált ki az agyi energia anyagcserében, és ez lehet az idegelemeket védő hatás lényege.

 Nagy mennyiségben fogyasztható  Mérsékkel, számolva fogyasztható  Nem javasolt fogyasztásra
Zsiradékok: vaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír, napraforgó olaj, olívaolaj, tökmagolaj Egyéb: tepertő, olívabogyó, csécsi szalonna, füstölt szalonna, mascarpone sajt, tejszín, velő, tőgy Zöldségfélék: paprika, paradicsom, uborka, saláta, káposztafélék, zöldbab, tök, cukkíni, sóska, spenót Gyümölcsök: alma, málna, eper, narancs, citrom, grapefruit Gabonaalapúak: abonett, kiflikarika, cérnametélt, gabonapelyhek Húsfélék: belsőség, zsíros hal, sertés dagadó, tarja, oldalas, köröm, csülökbőr, szárnyas bőr, kolbász, szalámi, májkrémek, Tej és tejtermékek: nagyobb zsírtartalmú tej, tejföl, ömlesztett sajt, füstölt sajt Tojássárgája Zöldségfélék: zöldborsó, burgonya, pasztinák, babfélék, sütőtök, bimbóskel Gyümölcsök: szilva, banán, körte, dinnyék, naspolya, szőlő, ringló, sárgabarack Gyümölcskészítmények: szörp, lekvár, dzsem, befőtt Gabonaalapúak: kenyér, kalács, briós, zsemle, száraztészták, lisztek Húsfélék: sovány sertés, szárnyas, borjú, vad, hal húsa, sonkafélék, felvágottak Tej és tejtermékek: kefir, joghurt, túró, sajtok általában, gyümölcsjoghurt Édességek, desszertek Tojásfehérje

A gyerek étkezései közül - orvosi felügylet mellett! - először napi egyet kell ketogén diétára kicserélni, és pár nap alatt elkezd emelkedni a ketontestek szintje.

A diéta hatásosságának megítélésére kellő időt kell hagyni. A gyakorlatban azt jelenti, hogy ha már a teljes napi ketogén diétát eszi a gyermek, attól kezdve 3 hónap alatt kell igazolni a hatásosságot. A hatásosság kialakulásában nincs összefüggés sem a korral, sem a nemmel, a fő rohamtípussal és a kiindulási EEG-vel sem. A 3 hónap leteltével akkor ítéljük hatásosnak a módszert, ha a rohamszám csökkenés meghaladja az 50%-ot. Ezt elsősorban a szülőknek kell kimondaniuk, de a döntés meghozatalában a rohamnapló is segíthet.

Szerencsére a legtöbb esetben, ahol a ketogén diéta hatásos, ott már a második hét végére igen jó eredmény, akár 80%-os rohamszám csökkenés is megfigyelhető. Hatásosság esetén a diétát 2 évig kell folytatni, majd dietetikus segítségével kell visszatérni a gyermek életkorának megfelelő az egészséges táplálkozás irányelveire épülő étrendre. Ez idő alatt várjuk, hogy az epilepszia jóindulatúvá váljon, illetve meg is szűnjön.

A ketogén diétának igen kevés mellékhatása van. Korai gond lehet néhány gyereknél a nagy mennyiségű zsiradék elfogyasztása, amely hányingert, hányást okozhat, sőt súlyos esetben dehidrációt is, főként kicsiknél. Hosszú távú mellékhatásként előfordulhat lassúbb növekedés, enyhe fokú kalcium- és vashiány, amit gyógyszerrel kell utánpótolni.

Javul az epilepsziás beteg állapota

A Magyar Dietetikusok Szövetsége szerint, ha a rohamszám nem is csökken a felére, de annak időtartama rövidebb lesz, lefolyása enyhébb, vagy javul az EEG-görbe. A szülők és a gyermeket gondozó pedagógusok, konduktorok, logopédusok gyakorta elmondják, hogy a diéta hatására a kognitív funkciók is javulnak a gyerekeknél. A figyelmüket jobban tudják összpontosítani, kitartóbban játszanak, nem fáradnak el olyan hamar, jobb lesz a koordinációs készségük, nyitottabbak, érdeklődőbbek lesznek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek