Hurrá! Egy csomó szülinapi torta

Biztosan a második, harmadik, negyedik sokadik születésnap is nagy izgalom. Nem tudom, mert a gyereknél még csak az elsőre készülünk. Az tuti, hogy harminc körül már nem akkora szám, hogy eltelt egy év, illetve dehogynem, éppen, hogy nagy szám. De most néhány olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyek első szülinapra is adhatóak.

Mert a lényeg persze a porontynál az első torta.

Hogy olyan legyen, amiből ehet is, amit kenhet is, de amiből azért marad nekünk, vendégeknek is. Egy ismerősöm például nem engedte, hogy az egyévese megkóstolja a saját ünnepi süteményét, szegény csak nézhette és csorgathatta a nyálát, amíg a bátyja bekanalazta az egészet. Na, ilyet véletlenül sem akarok, ezért már most elkezdtem gyűjteni a recepteket, hogy mi legyen. Az alap, hogy a piskótában van tojás, amit ugyebár egyéves korig nem szabad adni. Hogy ezt áthidaljuk, pár nappal a nagy nap előtt kínáljuk meg a gyereket egy egész tojással. Ha nem pöttyösödik, nincs allergiás reakció, kezdődhet a sütögetés. Persze nem minden baba édesszájú, de erre is van megoldás.

Gesztenyetorta

Ha úgy nézzük, ez még egészséges is, hiszen a gesztenye segít a meghűléses időszakban. Nemsokára kapható nem csak fagyasztott formában, vagyis őszi babáknak ez ideális.

Kell hozzá sütni vagy venni egy piskótát és némi gyümölcs szükséges. A legjobb talán a meggy, ami oldja a gesztenye édeskés ízét, de lehet alma, banán, barack is, ízlés szerint válogasson mindenki. A gesztenyét pürésítsük, a negyedét tegyük félre, a többit habosra keverjük a margarinnal. Keverjük hozzá az apróra vágott gyümölcsöt, ha nagyon száraz a masszánk, akkor egy kis vizet vagy gyümölcslevet öntsünk bele. A krémmel megkenjük a tortalapot, erre ráhalmozzuk a kimaradt gyümölcsöt és már mehet is rá a gyertya.

Feketeerdő torta

Fél kiló háztartási kekszet, 40 dekagramm olvasztott margarint, 15 dekagramm cukrot, 5 dekagramm kakaóport keverjünk össze, majd a masszát nyomkodjuk bele egy kikent tálba. Egy éjszakát pihentessük a hűtőben, majd adjunk hozzá meggyet ízlés szerint. A felnőttek tejszínhabbal díszíthetik, a kicsiknek azért még nem ajánlanám.

Joghurttorta

Készítsünk piskótát, ami ha kihűlt, hagyjuk a tortaformában. Közben három, 1,75 decis pohár natúr joghurtot keverjük el 25 deka porcukorral, apróra vágott őszibarackkal. Forraljunk fel két deci vizet egy zacskó zselatinnal, majd ha langyosra hűlt, keverjük bele a joghurtos krémbe. A masszát öntsük rá a piskótára, azt tegyük be a hűtőbe legalább három órára, majd díszítsük gyümölccsel. Ha igazán szépet szeretnénk, akkor 2 deci gyümölcs- vagy befőttlével, egy dekagramm zselatinnal, hat deka cukorral főzzünk zselét, hűtsük le, majd öntsük le szépen egyenletesen a gyümölcsöt vele. Ha megszilárdult, akkor óvatosan levehetjük a tortaformát, előtte persze éles késsel meg kell lazítani az oldalát, hogy ne szakadjon szét az alkotás.

Répatorta

10 deka cukrot keverjünk ki 5 deka margarinnal, adjunk hozzá 25 deka lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát. Ha ezzel elkészültünk, jöhet bele 25 deka reszelt répa és egy citrom héja. A masszát 25 perc alatt a maximális hőfokon süssük meg és már kész is.

Rizstorta

Főzzünk meg egy nagyobb adag rizst és főzés közben adjuk hozzá a baba kedvenc gyümölcseit, almát, banánt, barackot, szilvát akár vegyesen is. Egy kis vaníliáscukorral ízesíthetjük a masszát. Ha a rizs megfőtt, öntsük bele egy tortaformába, dobjuk be a hűtőbe, egy nap alatt szépen összeáll és lehet szeletelni.

Boldog szülinapot!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek