Gyors és egyszerűen elkészíthető vacsoratippek elfoglalt kismamáknak

Időről-időre bebizonyosodik, hogy az anyukák legnagyobb napi gondja (persze a megélhetésen kívül) az, vajon mit tegyenek a vacsoraasztalra nap mint nap. Ha ezt megfejeljük egy-két kicsi gyerekkel, akiknek mondjuk még külön kell főzni, kész a totál agyrém, amit gasztrobloggereken kívül kevesek tudnak megugrani: a heti vacsoramenüt.

Egy kis segítséget kértünk tehát Révai Julitól, hogy ajánljon recepteket konyhai analfabétáknak és kevés idővel/energiával rendelkező anyukáknak.

Marsbéli Bolt
Marsbéli Bolt

A játszótéren általában közhelyekről beszél az ember. Én az vagyok, aki jellemzően elvonul, és ha Momo elmerül a játékban, én legfeljebb elbambulok, de nemigen veszek részt az anyagyűléseken. Nem szociopata vagyok, csak nincs már mit mondanom a gyerek emésztéséről. A minap aztán megütötte a fülemet egy beszélgetés, amelynek témája a főzés volt – illetve annak hiánya.

Én ugyanis folyton rohanok. Egyik gyerek óvodába, másikkal a hónom alatt bevásárolni, otthon rendet rakni, dolgozni, meggint robogni egy kicsit, óvodába vissza, irány a játszó, és nap-nap után ott állok, hogy este hat óra, és még mindig fogalmam sincs arról, mit eszünk vacsira. Hónapok óta kacérkodom egy háztartási naplóval is, mert akkor átláthatóbbá válik a hét és be tudom tervezni, mikor mit kell vennem, hogy ne rohadjon ránk, de alapvetően tudom, nem a naplón múlik. De fejben nem áll össze a hét, ha meg összeírtam, akkor valami miatt úgyis borul. Így hát marad az, hogy vészhelyzeti csirkemellfilét és halat tartok a mélyhűtőben, és mindig van otthon tészta meg minimum sajt vagy paradicsomszósz.

De tudom, így nem teljes az élet.

Marsbéli logó 14k

Ezért hát megkérdeztem Julit, a Marsbéli Bolt megálmodóját, segítsen összeállítani egy olyan menüsort, amit azok is el tudnak készíteni, akiknek minden egyes lépésüknél ott kapaszkodik egy egyéves. Az általa összeállított egész hetes menüsor egyszerű, gyors és jellemzően egészséges, itt-ott némi idegennek érződő ízzel (meg elnevezéssel), csak azért, hogy beindítsa a fantáziánkat. Ha másra nem, egy mesére, vacsora után.

HÉTFŐ

A fellengzős nevű spenót gratin

Hozzávalók:

1 kg spenót
1.5-2 l tej
10 dkg vaj
4 evőkanál liszt

só, fehérbors
1-2 gerezd fokhagyma
40 dkg zabpehely
parmezán a tetejére

A spenót szárait leszedjük, vízben átmossuk és sós vízben blansírozzuk. Besamelt készítünk: a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, mielőtt felöntenénk a meleg tejjel, a vékonyra felkarikázott fokhagymát beledobjuk és átforgatjuk a vajas lisztben. A besamelnek hígnak kell lennie, kiforraljuk, majd sózzuk-fehérborsozzuk. Belekeverjük a zabpelyhet és az aprított fonnyasztott spenótleveleket. Az egészet kivajazott sütőtálba tesszük, a tetejére parmezánt reszelünk és grill fokozaton 15 percig sütjük, amíg a teteje megpirul.

spenotos gratin

Almás-céklás crumble mézzel és szerecsendióval

Morzsa:
200g liszt
200g cukor
150g sótlan vaj hidegen kockázva
100g mandula darálva

Gyümölcs :

200g cékla kb 3 cm-s kockákra vágva, hámozva 
kb. 1 kg alma pucolva, kockázva
2-3 ek folyós méz
szerecsendió

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 2. A morzsához valókat kézzel vagy mixerrel lazán összedolgozzuk, míg morzsaállagot nem kapunk. Kiterítjük egy tepsi alába és aranyszínűre sütjük kb 15 perc alatt.  3. A céklát vagy megfőzzük forró vízben, vagy megsütjük sütőben puhára, majd mixerrel pürésítjük.  4. A céklapürét összekeverjük az almával, mézzel és szerecsendióval.  5. Sütőtálba öntjük az egészet, rászórjuk a morzsát és addig sütjük, míg a töltelék megsül, kb 30 percig.

alma+cekla crumble

KEDD

Francia fokhagymaleves

2 szál póréhagyma
4-5 gerezd fokhagyma
30 dkg paradicsom
2 nagy burgonya
6 dkg olivaolaj
egy csipet sáfrány (elmaradhat)
só, bors
1 tk oreganó (de ha gondolod, lehet több is)
1 liter húsleves (ha nincs, (bio) kockából)
fokhagymával megkent piritós fehérkenyér betétnek

A pórét vékony karikákra vágjuk, a paradicsomot lehámozzuk, a húsát kisebb kockákra vágjuk, a fokhagymát szétzúzzuk, a meghámozott krumplit is kis kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a póréhagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és a krumplit és ezekkel együtt rövid ideig tovább pirítjuk. Felöntjük a húslevessel, jól megfűszerezzük és kb. fél órát főzzük (amíg a krumpli puha lesz). A zöldségek és lé aránya ízlés szerint beállítandó, bármiből lehet többet/kevesebbet. Ezalatt megpirítjuk a kenyereket, bekenjük fokhagymával és ezt adjuk betétnek a forró leveshez.

Fideos cukkinivel, paprikával és olajbogyóval

A fideos tipikus spanyol tésztaféleség, különböző vastagságban készül, de reprodukálni tudjuk, ha spagettinit, vagy cérnametéltet kis (kb. 2 cm-es) darabokra tördelünk. De ne magyar tojásosat vegyünk, olasz durumfajtát használjunk. Ennek az ételnek a lényege a jó mártás, mert a tészta nem vízben, hanem a szószban fő meg.

Ez egy verzió, ami itt áll, de bátran dobjátok fel bármivel, amihez kedvetek van, sőt kötelező!

Hozzávalók:
1 db 400g-os egész hámozott paradicsomkonzerv lecsöpögtetve, darabolva6 ek olívaolaj, vagy mogyoróolaj
1 fej hagyma aprítva
2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
2 kaliforniai paprika vékonyan csíkozva
1 kisebb cukkini csíkozva
1 chiliparika
1 marék koriander
250 g spaghettini darabokra tördelve
1 marék fekete olívabogyó darabolva
kb. 0,5 l csirke/ vagy zöldségalaplé
tetejére friss fehér sajt morzsolva
só, bors

  1. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a tésztadarabokat aranybarnára pirítjuk benne, majd kivesszük a serpenyőből.
  2. A maradék olajon megfonnyasztjuk a hagymát és csilipaprikát lassú tüzön megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsomkonzervet és 5 percig főzzük, sózzuk-borsozzuk.
  3. Az alaplevet felforrósítjuk.
  4. A paradicsomszószba belekeverjük a pirított tésztát és jól összeforgatjuk vele, majd jöhetnek a cukkini és kaliforniai paprikacsíkok.
  5. Felöntjük a forró alaplével és időnként megkavarva gyöngyözve al dentére főzzük a tésztát, a végén beledobáljuk az olívabogyókat is. Megkóstoljuk, és ha kell, még fűszerezzük és így készen lefedve 2-3 percig pihentetjük tálalás előtt.

Tálaláskor megszórjuk korianderrel és friss sajttal a tetejét.

fideos mienk

SZERDA

Csirkés-gombás pie - előétel, salátával könnyű vacsora

Ezt a receptet muffinsütőben is meg lehetne sütni elvileg, de mi inkább nagyobb tasakokat csináltunk belőle. Fagyasztani is lehet sütés előtt, majd lassan kiengedve ugyanúgy megsütjük, mintha friss lenne.

30 dkg gomba (csiperke, erdei gombák, vagy vegyesen)
fél kiló csirkemellfilé
60 g liszt
1/2 tk cayenne bors
só, bors
2 ek olívaolaj
25 g vaj
1 fej vöröshagyma kockázva
2 gerezd fokhagyma aprítva
1 dl száraz fehérbor
1,5 dl főzőtejszín
1 ek zsályalevél aprítva
1 ek petrezselyem aprítva
2 tojássárgája
300g leveles tészta készen vett

  1. A csirkemellet felkockázzuk, sóval, cayenne borssal fűszerezzük, majd serpenyőben aranybarnára sütjük. kivesszük, félretesszük.
  2. Ugyanabban a serpenyőben az olajon megpároljuk a hagymát+fokhagymát, majd a gombát, felöntjük a borral és nagy lángon 5 percig főzzük. Beleöntjük a főzőtejszínt és még 5 pecig kis lángon forraljuk. Beletesszük a húskockákat vissza a zsályaleveleket és petrezselymet és összeforraljuk.
  3. A leveles tésztát kb 4 mm-esre nyújtjuk és téglalapokat, vagy köröket szaggatunk belőle, amilyen formát szeretnénk sütni. Mindegyikből 2 db kell, egyik lesz az alja, amire halmozzuk a tölteléket és egy, amivel lefedjük. Az alsó tésztadarab közepére halmozunk egy adag tölteléket, a széleit üresen hagyjuk, a tészta szélét tojássárgájával megkenjük, majd ráborítjuk a tetejét és a széleket jól összenyomkodjuk. Villával megnyomkodjuk a széleit körbe. A tetejét késsel kilukasztjuk, hogy sütés közben a gőz ott kijöhessen belőle.
  4. Ha nem fagyasztjuk, a tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórhatjuk szezámmaggal is dísznek és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük. kb 20 perc alatt.
csirkes-gombas pie

Quesada pasiega, spanyol fahéjas-citromos túrótorta

0,5 kg krémes túró
3 doboz natúr krémsajt (Philadelphia vagy más)
2 tojás
50 g brandy
2 citrom leve
300 g cukor
125 g liszt
1 jó kk fahéj

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

2. Elektromos mixerrel keverjük ki a tálban a hozzávalókat krémesre úgy, hogy a cukor és a liszt menjen utoljára, előtte már dolgozzuk össze a hozzávalókat. Vajazzunk ki egy 26-28 cm-es tortaformát és fahéjjal szórjuk meg, a maradékot öntsük ki. Öntsük a tortaformába a masszát és süssük 55 percig. Langyosan az igazi, porcukorral díszíthetjük.

quesada kicsi

CSÜTÖRTÖK

Az a bizonyos kelkáposztafőzelék

  1. Alaplében, amit majorannával, köménymaggal, fehérborssal és sóval ízesítünk (jobb híján leveskockás vízben) feltesszük a krumplikockákat előfőzni és 5-8 percig főzzük, majd mellédobjuk a kelkáposztakockákat is. Nem egyszerre, nem fordítva, hanem pont így! Ezt nem mondta ugyan, de a levelekből kivágjuk a vastag szárakat, csak a leveleket kockázzuk fel. Amikor a krumpli puha, a káposzta is jó lesz, maradjon roppanós.
  2. Készítünk egy vajas rántást, amibe kerül kevés vöröshagyma és jó sok fokhagyma, ezzel besűrítjük a főzeléket.
  3. Jó sok tejföllel elkeverjük a végén, vagy lehet 90% tejföl-10% tejszínnel is és a végén jó sok friss petrezselyemmel  szórjuk meg.

Hát ez a marsbéli verzió, hajrá!

kelkaposzta light

Banános-tejkaramellás bizarrpuding

Száraz hozzávalók
150 g liszt fél zacskó sütőporral elkeverve
55 g nádcukor

Nedves hozzávalók
90 g méz
200 g érett banán pürésítve/villával szétnyomkodva
1 ek vanílaesszencia, vagy 1 zacskó bourbonvaníliás cukor
1 tojás
60g vaj olvasztva

Szósz
1 ek kukoricaliszt
55 g nádcukor
115 g méz
375 ml forrásban lévő víz

+ 1-2 banán karikázva az edény aljába

  1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra és kivajazunk egy jénai edényt
  2. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy edényben, majd egy másikban a nedveseket, majd a nedvesekhez adjuk a szárazakat és tésztává keverjük össze
  3. Az edény alját kirakjuk a karikázott banánokkal, ráöntjük az összekevert tésztamasszát és egyengessük el a tetejét egy kanállal
  4. A szósz hozzávalóiból keverjük össze a kukoricalisztet a nádcukorral és egyenletesen szórjuk rá a tészta tetejére.
  5. A mézet keverjük bele a forrásban lévő vízbe és óvatosan öntsük rá a cukros kukoricaliszttel megszórt tésztára, hogy mindenhova egyformán jusson belőle.
  6. Süssük 45 percig, amíg a puding teteje megkeményedik és szép aranybarnára sül.

Akinek van készleten, vaníliafagyival kísérheti.

PÉNTEK

Hideg kapros-mentás-joghurtos uborkaleves

750 g sűrű joghurt (vagy lecsöpögtetett)
0,5l tej
2 fokhagyma reszelve
1-2 citrom leve ízlés szerint
3 ek fehérbor
só+bors
jó nagy csokor kapor és menta aprítva
3 nagyobb uborka héjastul reszelve, szitán lecsöpögtetve, leve kinyomkodva
jó nagy csokor kapor és menta aprítva

Az uborkán kívül mindent összekeverünk, az a lé, majd a végén hozzákeverjük a kinyomkodott uborkát, jól behűtve tálaljuk.

Olajbogyóval és citrommal sült csirke

1 kg burgonya
2 fej lilahagyma
75 g kimagozott zöld olívabogyó
1 citrom
50g bacon (mi a Ringa bacon-re esküszünk)
2 babérlevél
1 ek par.püré
1 ek balzsamecet
2 dl alaplé
1 egész csirke darabolva, vagy csak combok, mellek, ki hogy szereti, de bőrösen
1 ek olívaolaj
só, bors

Sütőt előmelegírjük 180 fokra. Krumplit kockázzuk, lilahagymát cikkekre vágjuk, citromot karikákra vágjuk. Sütőtálba szórjuk a krumplit, rá a csíkokra vágott bacont, lilahagymát, citromot, olívabogyót és citromkarikákat és babérlevelet. A balzsamecetet elkeverjük az alaplével és paradicsompürével, az egészet ráöntjük a krumplikra, tetejére jöhetnek a csirkedarabok. Sózzuk, borsozzu, majd kb 1 óra alatt aranybarnára sütjük. Ha a csirke hamarabb kész van (pl. mellet használunk), akkor azokat kivesszük és a krumplit még visszatoljuk, amíg meg nem sül.

tepsis csirke citrom+olajbogyoval
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek