A gyerek szétkapja a lakást - menekítem a dolgokat

Azon szülők közé tartoztam, akik úgy gondolták, semmit nem kell elpakolni a lakásban, a gyerek majd megtanulja, mihez szabad hozzányúlni és mihez nem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sajnos nem rejtegetek értékes Van Gogh festményeket a falon (egy van, az is poszter), így muzeális értékek miatt nem fáj a fejem. Tudtam azt is, hogy a sikerhez legalább ötvenszer el kell suttogni neki, hogy ezt vagy azt nem szabad, ne nyúlj a virághoz, mert az fáj neki, ne vedd ki az akváriumból a teknősöket, mert kell nekik a víz, ne szedd le az asztalterítőt, mert annak ott a helye.

Fotó: shitmykidsruined.com
Fotó: shitmykidsruined.com

Ma mára azon szülők közé tartozom, akik

a, már tudják, hogy nem naponta ötvenszer, hanem ötezerszer kell ezt elsziszegni, hogy nem szabad, és akkor sem használ,

b, még túl kicsi a gyerekük ahhoz, hogy megértse, miről dumál a szülő, és ha veszi is az adást, akkor sem érdekli.

Először az akváriumot menekítettem el. Volt annyi eszem, hogy mindezt még akkor kezdtem el, amikor még a gyereket cseppet sem érdekelték az úszkáló teknősök, sokkal jobban szerette a kutyák szőrét tépni. Ez máig nem változott, a szerencse, hogy a lököttek meg hagyják. Kérdés, meddig, éppen ezért nem hagyom őket egy pillanatig sem egyedül Kicsi Lánnyal, mert nem szeretnék én lenni a vezető hír a híradóban, hogy a család addig abszolút barátságos ebei megharapták, megették, széttépték a gyereket. A virágot nem gondoltam ilyen veszélyesnek, szegény nem tud védekezésképpen morogni, mint a négylábúak. Csak arra nem gondoltam, hogy dőlni tud, és ha tud, akkor dől is. Főleg, ha jól belekapaszkodnak. S bár a minap még állítottam, hogy Kicsi Lány a kivétel, ő aztán nem eszik földet, amikor múltkor kikunyerált egy falat őszibarackot az enyémből, és tiszta föld lett a gyümölcs, rájöttem, hogy titkon csak fogy a cseréptöltelék.

A virágok kimenekítése

Mondanom sem kell, a kisebb virágok, amik eddig a padlón laktak, most már magaslati levegőt szívnak a polcokon, amiket meg nem lehet mozdítani, elkerítettem. Felhasználtam a rácsos járóka elemeit. Csak nem vettem meg hiába, pedig úgy éreztem, hogy kidobott pénz, amikor két hét használat után már csak kerülgettük, játékgyűjtőnek használtuk, mert a gyerek nem maradt meg benne.Azon szülők közé tartozom, aki nem hajlandó versenyeztetni a gyerekét, nem érdekel, hogy mások kisfia, kislánya már maratonokat fut, miközben a tízhónaposom ,"még csak" kapaszkodva jár a bútorok mellett. De persze azon szülők közé is tartozom, akik ha felfedezik, hogy a másik gyerek már ezt vagy azt csinál, elgondolkodom, hogy ezt Kicsi Lánynak is tudnia kellene? Meg kellene fognia a cumisüveget, holott neki esze ágában sincs megragadni? Éppen ezért örült a szívem, amikor Kicsi Lány kivette a kezemből az üvegpoharat, szabályosan megfogta, döntötte, ivott belőle. Megdicsértem, és erre elkezdett a pohárral csapkodni örömében. Persze, hogy jól képen törölte magát. El tudom képzelni, legközelebb mennyire lesz hajlandó inni pohárból, pláne önállóan.

Nem lehet elijeszteni

Mondjuk a negatív élmény nem feltétlenül visszatartó erő, legalábbis ha ezzel akarjuk leszoktatni valamiről. Történt ugyanis, hogy egyszer Kicsi Lány hozott a kezében egy szürke, kerek bigyót. Addig elképzelni sem tudtam, mit talált, amíg nem akartam a hifitornyon felhangosítani a zenét. Csak éppen nem volt mivel. A hangerőszabályozó gombját operálta le a gyermekem. Én addig azt sem tudtam, hogy le lehet venni. Amikor már századszor csinálta, gondoltam, kicsit felhangosítom a zenét, hátha megszeppen és nem megy oda. Hangosítás, megszeppenés, spuri vissza anyához négykézláb, aztán szépen lassan csak visszaóvakodott. Ezerszer. Oké, a hifitornyot is el kell pakolni. Ma már azon szülők közé tartozom, akik röhögnek a naivakon, akik még azt hiszik, a tízhónapos gyerek pár nap alatt megtanulja, mit szabad és mit nem. S akik naponta ezerszer mondják el, hogy nem szabad, ne menj oda! Én inkább pakolok, ez a korszak is elmúlik egyszer. Sajnos, mert egyébként imádom.

UI: Ha azt hiszed, te jártál a legrosszabbul, nézegesd ITT, mit művelnek mások kölykei!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek