Ha nem vigyázol, könnyen egy életre elveszhetnek az értékes gyerekfotók

Vége a nyárnak. Megvolt az utolsó balatoni fürdés, az utolsó lángos és elkészült az utolsó fürdőnacis-homokozólapátos kép. Amelyik, ha majd a gyerek felnő, biztosan az egyik kedvence lesz. Feltéve, ha még megnézheti, a digitális képek ugyanis nem feltétlen tartanak örökké.

Mit tehetsz azért, hogy nyári fényképeidet az unokák is láthassák?

Te mit csinálsz a nyaralásos fotókkal? Azonnal előhívatod és albumba rendezgeted? Vagy csak kiteszed a facebookra és gyűjtöd a kommenteket? Előhívatsz egyet, kiteszed a hűtőre de a többi dobozban marad? Netán lemented és reméled, egyszer lesz időd elrendezni őket? Körkérdésünkből kiderült, a probléma akut, és sokan nem ismerik a megoldás kulcsát.

"Én jellemzően kiszanálom a gépről a nem jól sikerült képeket, a többit kiírom dvd-re, a legjobbakból meg párat felteszek a facebookra egy mappába" - foglalja össze az általános trendet Melinda. Ez így egészen jól hangzik. Akkor mi itt a gond?

A digitális fényképezőgép nem csak áldás, de átok is: ha ugyanis nem 36 kockában gondolkodsz, hanem mondjuk 16 megában, akkor rögtön máshogy kattogtatod a gépet. Ez persze jó, de amikor a tíz cuki Marcikás kép között kell választani, az bizony nagyon macerás.

A legtöbbünknek pedig ideje sincs arra, hogy leválogassa őket.

A gépre mentve

"Én jellemzően csak behúzom a gépbe, és mindig megfogadom, hogy lementem cédékre rendszerezve - de hát két gyerek mellett az csak álom, hogy egyszer lesz rá időm..." – vonja meg a vállát Juli. A gépen még bizonságban is vannak a képek – legalábbis ha maga a számítógép nem megy tönkre.

"Az összes gyerekfotó elszállt, amikor tönkrement a laptopom. És mivel aránylag kevés volt előhívva, az ikrek első két és fél évéről az a pár fotó maradt emlékként. Még szerencse, hogy a bátyám is fotózta őket párszor és onnan tudtunk kérni fotót az első karácsonyról vagy a keresztelőjükről" – szomorkodik Mara.

CD-re írva jobb?

Sokan hisznek a CD-re írásban, hiszen így könnyen, gyorsan, nem utolsó sorban pedig olcsón el lehet tárolni a fényképeket. A CD viszont nem túl fenntartható megoldás. A profi informatikus Iván rögtön le is állítja a CD-írás iránt lelkesedőket: "A közhiedelemmel ellentétben a CD nem törlődik: tönkremegy. Az írott CD alig öt év alatt teljesen olvashatatlan formátummá válik (és ez igaz amúgy nem csak a fotókra, de bármi más adatra vagy éppen az írott  zenei lemezekre is). A CD teljesen alkalmatlan formátum hosszú távú archiválásra." A szakember szerint a mostanra megfizethető áron kapható külső winchesterek jelentik a legjobb megoldást a fotó- (és adat-) mentésre. Na nem mintha ezek bombabiztosak lennének.

Külső vinyó, a kis dög

Hiába ezt javasolják a szakemberek, a külső winchester sem feltétlen tökéletes megoldás. "Én rendesen mappába gyűjtöm Áron és a család fotóit, és nézegetem őket amikor olyan kedvem van. Sőt, néha a fészbukra is teszek ki párat. Eddig nem gondoltam, hogy ki kéne nyomtatni őket, de éppen a napokban megváltozott a véleményem: elromlott az 5oo gigás vincseszterem. Több ezer kép volt rajta és valószínűleg végleg el kell búcsúznom tőlük... maradnak az emlékek a fejemben" – említi szomorúan Barbi.

Oldschool

"Évente úgy kétszer nekilódulok és végigválogatom a gyerekfotókat. Nagy munka, nem csak a szortírozás, de az is, hogy melyiket kinek, hány példányba nyomtassák. Nagymamáimnak néha ez az ajándék egyik része, mert szegények mindig panaszkodnak a képek miatt, de aztán egyben megkapják az elmúlt évet" – mesélte Jutka. Úgy tűnik, a klasszikus papírkép az igazán maradandó dolog. És ebben is rejlenek további lehetőségek.

"Én kis mappába gyűjtögetem a fotókat a laptopomon, fáradt perceimben nagyon szeretem ezeket lapozgatni. A képeket szigorúan szelektálom, megvágom, néha Photoshoppal is belenyúlok - és mindig kapnak egy szuper kis mappát. Ajándékba is nagyon szeretek képet adni, legutóbb például édesapámnak készítettem egy montázst, kb. 50 kép, ahol az unokájával látható. Nagyon örült neki. A barátaim azonban komolyabban nyomják, többen közülük rendszeresen fotókönyvet csináltatnak a gyerekképekről. Az egyik barátnőmnek például minden családi nyaralásáról van külön fotókönyve, ezeket a gyerekek is nagyon szeretik lapozgatni, így emlékezve arra, mi mindent csináltak – a nagymamák meg egyenesen el vannak tőlük ájulva" – árulja el a kulisszatitkokat Ági.

Úgy tűnik tehát, hogy az egyetlen igazán biztos pont az előhívás. De azért legyen meg a gyerek képei egy külső winchesteren és persze a gépen is, hátha éppen nem egyszerre mennek tönkre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek