Egészséges rágcsálnivalók napirendbe illesztve

Bejo hozzátáplálási sorozatának egy újabb, rendkívül hasznos része.

Rágni jó

Gyermekünk életének 9. hónapját koptatja, már igazi „junior”, megpróbálhatjuk kicsit a rágásra ösztönözni, ha hagyja magát. Továbbra is gyönyörűen megeszi a komplett ebédet, uzsonnára a gabonás gyümölcspépet, jól bevacsorázik a gabonás tejpépből, és ezután hagy minket aludni. (Aha...) Csecsemőétrendünkben negyedik étkezésként friss gyümölcsöt vagy zöldséget kínálunk a babának délelőttönként (a délelőtti szoptatást vagy tápszert fokozatosan kiváltva). Lehet, hogy már pépesíteni sem muszáj? Próbáljuk ki! Ugye-ugye, hirtelen hogy megnőtt ez a gyerek?

Nyers zöldség és gyümölcs

Az eddigi zöldségek közül megpróbálhatjuk a sárgarépát nyersen finomra reszelni, és egy kis reszelt almával kombinálva kínálni a babának. Rágcsálásra nagyon alkalmas a banán, a finom, puha őszibarack, a sárgabarack, és az érett, puha körte. Nyáron szomjoltónak is kitűnő a magjától megfosztott görögdinnye, sárgadinnye, ősszel pedig a kimagozott és félbevágott szőlő.

Kipróbálhatjuk a kimagozott csonthéjas gyümölcsöket (pl. cseresznye, meggy, szilva) is, bár ezektől gyakran kisebesedik a babák popsija.

A gyümölcsöt mindig nagyon alaposan mossuk meg, távolítsuk el a szárát és a magokat, szükség esetén hámozzuk meg! Ebben a kísérleti időszakban (de egyébként is) fokozottan figyeljünk a babára rágcsálás közben, mert könnyen félrenyelhet! Hozzá kell tenni, rágcsálás nem csak fogakkal működik! A még fogatlan babák ínyükkel ugyanolyan jó rágómozdulatokat képesek tenni, számukra is ugyanezek a szabályok állnak!

Ha a rágás nem ínyére való, ne erőltessük, egyszerűen pépesítsük a nyers gyümölcsöket is a megszokott módon.

Szubjektív élményem ezzel kapcsolatban: Azon kívül, hogy a fiamat ebben a korban még egyáltalán nem izgatta a darabos étel (foga sem igazán volt), és mindent visszaköpött, ami nem volt teljesen pürésítve, a gyümölcsök héját sem tudta még nagyon sokáig elrágni. Szóval nálunk kb. 1 éves koráig forgott a turmixgép rendesen.

Baby Led Weaning (BLW)

Mikor gyermekem a nagykönyvben megírtak szerint 8-9 hósan még nem volt hajlandó a darabos ételt elfogadni, önkéntelenül megkérdőjeleztem önnön jó anyaságomat: vajon hol rontottam el? Azt hiszem sehol, ő egy olyan fiúcska, aki a biztosra játszik. Amikor már elegendő foga volt hozzá, hogy mindent biztonsággal, alaposan megőröljön, akkor nosza, nekilátott (mondom, úgy 12-13 hónaposan). Azóta viszont a pépes ételt nem eszi.

A BLW a hagyományos csecsemőtápláláshoz képest „alternatívnak” számító irányzat. Míg hagyományosan betartjuk a pépes-enyhén darabos-szilárd sorrendet, a baby led weaning lényege, hogy kivárjuk amíg a gyermek képessé válik önmagát etetni, és egyszerűen elé tesszük az ételt pépesítés nélkül, hagyjuk, hadd tapintsa, nyalogassa, ízlelje. Előbb utóbb megrágja és lenyeli. A hozzátáplálásra való érettség fontosságát én is többször hangsúlyoztam, ill. azt, hogy van olyan baba, aki az anyatejről - a nagyokat utánozva - egyből a ropira vált. De itt, azt hiszem, kicsit másról szól a történet. Van valakinek esetleg személyes tapasztalata e téren?

Egyéb rágcsálnivalók

Rengetegféle babakekszet, kétszersültet, puffasztott gabonatallért árulnak kifejezetten babáknak, de utóbbiból a felnőtteknek szóló választék is jelentős. Ha szívesen veszi a baba, nyugodtan adhatunk neki étkezési időben, mondjuk uzsonnára a gyümölcs mellé kölesgolyót, puffasztott rizs-, kukorica- vagy búzaszeletet, kenyérdarabkát vagy a sokat emlegetett kiflicsücsköt. Amire továbbra is ügyeljünk, hogy ezek ne tartalmazzanak (túl sok) sót és cukrot, ill. ha ezentúl is „tejmentesen” akarjuk táplálni a gyermekünket, akkor tejport és lehetőleg tojást se!
Természetesen csócsálhat a baba puhára főtt zöldségdarabokat is.
Ha kinőttek az első fogak, azért arra is figyeljünk, hogy a (tej)fogaknak nem tesz jót, ha folyamatosan étel vagy ital van a szájban!

Junior menü

Az üveges bébiételválasztékban ez egy külön kategória, a 8 hónapos kortól ajánlott komplett ebédmenüket nevezik így, melyek már kissé darabosabbak. Házilag úgy állíthatjuk elő, hogy a puhább zöldségeket pl. a főtt burgonyát vagy a sárgarépát nem turmixoljuk össze a többi hozzávalóval, hanem egyszerűen villával szétnyomkodjuk.
A junior üveges bébiételek jellemzően sok összetevőből állnak, sok esetben tartalmaznak hagymát, paradicsomot és fűszereket. A 9. hónap vége felé kis mennyiségben mi is elkezdhetjük bevezetni ezeket a baba étrendjébe. A fűszer alatt természetesen nem a csípős paprikát és a borsot kell érteni, hanem friss zöldfűszereket. Mivel ezek egyike sem létfontosságú összetevő egy csecsemőnek, az sem baj, ha várunk velük a családi étrendre való áttérésig (ami a következő részben bekövetkezik!). Nagy a csábítás, de ne kapkodjunk, a gyermek emésztőrendszere hálás lesz ezért!

Igény esetén újabb húsféléket is kipróbálhatunk pl. a bárányt, nyulat. Köretként szóba jöhet a (tojásmentes) főtt tészta is, ha már úgyis rágcsálós korszakba léptünk.

Hogyan távolítsuk el a gyerek ruhájából a gyümölcsfoltokat?

Persze, eddig is meggyűlt a bajunk a leevett baba- és mamaruhával, de egy jó kis meggyfolt azt hiszem mindent visz. Adja tehát magát a téma. Az első tanács, amit kaptam e téren, az volt, hogy öltözzünk mindketten meggyszínűbe, illetve, hogy vetkőztessem le a gyereket evés előtt (ez egyébként nem hülyeség!) Mindkettő zseniális ötlet, de mégis mit tehetünk még, hogy ne kelljen ezentúl batikolt pólókban feszítenünk?
A lehető leghatásosabb, ha a folttisztítást azonnal megkezdjük. Öblítsük ki hideg, szappanos vízzel a ruhát. Sokszor ennyi is elég. Fontos, hogy a víz hideg legyen, mert a forró vízzel a textíliához rögzítjük a szennyeződést! Én erre a módszerre esküszöm, egy mosás után már nem is látszik a folt.
Ha azonnal nem tudunk cselekedni, illetve ennyitől nem jött ki a folt, megpróbálkozhatunk citromlével, ecettel, tejjel vagy bóraxszal. Remek fehérítő- és fertőtlenítőszer a természetes napfény!
A csecsemő érzékeny bőrének talán legkevésbé ideális megoldás az, ha az oly sokat reklámozott optikai és oxidatív fehérítőket használjuk. Az oxidatív fehérítők 60 °C fölött hatnak, roncsolják a foltokat és fertőtlenítenek is. Az optikai fehérítők tulajdonképpen csak elfedik a foltokat.

Folyt. köv. a közös családi reggelivel. Igen, ezentúl együtt fogunk étkezni! És egyben átbeszéljük, mi az, amit az első évben még inkább ne kapjon a gyermek.

Forrás:
FKE Dortmund: Einführung von Beikost
Ingeborg Hanreich: Essen und Trinken im Säuglingsalter. IHV: Wien, 2010
Ingeborg Hanreich-Britta Macho: Rezepte und Tipps für Baby Beikost. IHV: Wien, 2010
Zöld krajcár. Szerk.: Bóbis Ildikó. Kiadja az Ökoszolgálat Alapítvány

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek