Végzetes lehet a passzív dohányzás a magzatra

Azoknak az állapotos nőknek, akik dohányosokkal élnek vagy dolgoznak együtt, valamivel nagyobb esélyük van arra, hogy holtan hozzák világra csecsemőjüket vagy hogy olyan gyermeket szüljenek, aki kisebb méretű a normálisnál, illetve olyat, akinek a feje lesz kisebb mint kellene - írja egy kanadai tanulmány.

Úgy becsülik, hogy a passzív dohányosok az aktívak füstmennyiségének körülbelül egy százalékát szívják be - írja a Reuters. A tanulmány azt is állítja, hogy még a passzív dohányzás is árthat a magzatnak. "Fontos, hogy ezt tudják a nők, a családjaik és az egészségügyisek" - írja Joan Crane, az Eastern Health munkatársa a Szülészeti és Nőgyógyászati Nemzetközi Szemlében.

Filteres cigit szívni még mindig kevésbé káros

Crane azt mondja, hogy cigarettafüstben sűrűbben van jelen a magzatra káros méreg mint amikor valaki filteres cigarettát szív. Crane és kollégái megjegyezték, hogy cigarettafüst vegyi anyagai többféle módon károsíthatják a magzatot, például azáltal, hogy korlátozzák a véráramlást, vagy esetleg rombolják a méhlepényt.

Új-Fundland és Labrador tartományok terhes nőkről szóló adatbázisainak felhasználásával megnézték a halva születések mértékét, valamint más születési adatokat, mint például az újszülöttek fejének kerületét, amellyel összefügg a gyermekek későbbi szellemi fejlődése.

Az állapotos nők egytizede szívja más füstjét

Az adatbázisokban szereplő majdnem 12 ezer nő közül 11 százalék mondta azt, hogy kénytelen elviselni passzív dohányzást. Az olyan halvaszületés rátája, amikor a baba meghalt a terhesség utolsó harmadában, 0,83 százalékos volt a passzív dohányosok, és 0,37 százalékos azon nők körében, akik nem lélegeztek be dohányfüstöt.

Ez ugyan nem bizonyítja, hogy a füst maga volt a tettes, de amikor a kutatók felmérték az egyéb kockázati tényezőket - beleértve az életkort és a nők ivási és kábítószer-használati szokásait - passzív dohányosok még mindig háromszor annyira esélyesek halvaszülésre mint a többiek.

"Ez rengeteg" - mondta Hamisu Salihu, a Dél-Floridai Egyetem halvaszületés-szakértője. "Ezentúl elmondhatjuk a betegeinknek, hogy a passzív dohányzás azt jelenti, hogy elveszíthetik születendő gyermeküket." Ez a kapcsolat eddig nem volt egyértelműen bizonyított - mondta Salihu a Reutersnek, aki egyébként nem vett részt a vizsgálatban.

A kanadai tudósok azt is megállapították, hogy a passzív dohányzásnak kitett magzatok alacsonyabb súllyal születnek mint a füstmentes környezetből származók, és a fejük mérete is kisebb. Salihu elmondta azt is, hogy a fej kerülete és az intelligenciahányados összefügg, bár a kapcsolat közvetett. "A törvényhozóknak mindezt komolyan kéne venniük, mert szükségünk van olyan szabályokra, amik megvédik a magzatokat" - tette hozzá Salihu.

Globális szinten a halvaszületés leggyakoribb oka a szülés során fellépett komplikációk, a terhesség alatti fertőzés - amilyen a szifilisz -, olyan egészségügyi problémák mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, a magzati növekedési retardáció - ahol csecsemők nem nőnek a megfelelő ütemben - és a születési rendellenességek.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.