no

A jó párkapcsolatunkért anyánknak legyünk hálásak

Úgy tűnik, már gyermekkorban kiderül, hogy kik azok, akik képesek valóban elkötelezetten viselkedni egy párkapcsolatban.

Psychological Science júniusi számában publikálják annak a kutatásnak az eredményeit, melyben 20-21 éves heteroszexuális párok elkötelezettségét vizsgálták. A résztvevők olyan alanyok voltak, akikről már 2-16 éves koruk óta gyűjtöttek adatokat. Korábban esetükben azt vizsgálták, mennyire volt szerető, figyelmes az anyjuk, illetve hogy miként kezelték a konfliktusokat tinédzserkorukban.

A kutatók arra jutottak, hogy azok, akikkel az anyjuk jól bánt kiskorukban, és akik jól kezelték a problémákat tini éveik alatt, jóval elkötelezettebbnek mutatkoztak fiatal felnőttként társaiknál.

Ezek nem annyira meglepő következtetések, ugyanakkor érdekes, hogy ha a pár két tagja más mértékben volt elkötelezett, az erősebb adta be a derekát a kevésbé elszánt pár igényeit illetően.

A kutatók szerint a vizsgálat fő tanulsága, hogy rálátást nyerhetünk arra, hogy az emberek hogyan tanulnak meg szeretni.

"Gyermekként megtanulod összehangolni a saját igényeidet azokéival, akik fontosak számodra" - mondta M. Minda Orina, a St. Olaf College kutatója.  "Megtanulod, hogy előállhatsz-e egy problémával, illete hogy mit várhatsz el egy másik embertől. Ahogy azt is, hogy hogyan tedd mindezt úgy, hogy mindenki jól jöjjön ki belőle."

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra