Gyerek és a házimunka - áldás és átok

A gyerek nyűgös, szalad a lakás, és mindenki rosszul jár. Az idejük nagy részét otthon töltő anyák egyik legnagyobb problémája, hogy hogyan egyeztessék össze a sok otthoni tennivalót a gyerekek igényeivel. Nekem sincs varázspálcám, sőt sokszor vagyok úgy vele, hogy inkább hagyom a szennyes ruhát későbbre, és játszom még egy kört a fasínes vonatokkal. De arra is rájöttem, hogy a kisgyerekek szeretik, ha van "fontos" feladatuk, amit hihetetlen küldetéstudattal tudnak elvégezni. Ha izgalmasnak tálalom nekik az adott esetben kifejezetten nemszeretem munkát, ők nagy buzgón segítenek nekem.

Fotó: Benedek István
Fotó: Benedek István

Két dologba nem vonom be őket egyelőre, az a vasalás meg mosogatás. Illetve vasalás közben nagyon jól tudunk együtt mindenféle rajzfilmeket nézni, megbeszélni, és nevetgélni. Így már ezt a munkát sem kell az értékes alvásidőre tartogatnom.

Veszélyes üzemnek számít a főzés is, de a gyerekeim szeretik, sőt a fiúk épp olyan érdeklődést táplálnak a konyha iránt, mint az anyjuk. Kést ugyan nem adok a kezükbe, de például a sajtreszelővel, diódarálóval már elboldogulnak. Szívesen mérik ki a lisztet, amit a kenyérsütő gépbe öntünk, és még nagyobb örömmel vesznek részt mindenféle sütemény gyúrásában, nyújtásában. A kókuszgolyó hempergetése pedig egyenesen a legjobb szórakozás, néha sokkal érdekesebbnek számít, mint a gyurmázás.

Utána persze jön a takarítás, hiszen egy-egy ilyen konyhai móka után sok mindenféle ez-az kerül a földre. A porszívó jó barátunk, bár lóként, illetve kardként való felhasználását általában tiltani szoktam. Nagyjából amióta mászni tudnak, azóta érdekli őket ez a berregő masina, nagyon szeretik tologatni, húzogatni és általában még a koszt is sikerül közben összeszedni.

A mosógép környéke sem tiltott zóna, sőt a legújabb találmány, a mosópárna gépbe helyezésének műveletét általában ötször-hatszor meg kell ismételnünk, mert az annyira kedves művelet a gyerekgondolkodás szerint. A mosásnál a ruhák színek szerint való szétválogatásába is be lehet vonni őket, a ki- és bepakolás alkalmat teremt az erőművészi képességek bemutatására, vagy akár a répamese újrajátszására. Aztán lehet azon versenyezni, hogy ki talál meg több zoknit, ki helyezi őket előbb a radiátorra vagy ki találja meg előbb valamelyiknek a párját.

Általánosságban elmondható, hogy a házimunkából akkor lesz móka, ha tudok mellé valami körítést kitalálni, valami kis versenyt, erőpróbát, vagy nagyon nehéznek, kihívásnak állítom be az adott feladatot. Persze a dackorszak közepén nem mindig sikerül értelmes vagy éppen játékos eszközökkel meggyőzni a gyerekeket a részvétel hasznosságában. Mindamellett úgy gondolom, hogy egy gyereknek mindenképpen jót tesz, ha részt vehet és segíthet a ház körüli tennivalókban. Igyekszem nem eltiltani őket semmitől, inkább megpróbálom úgy alakítani a tennivalókat, hogy számukra is legyen elvégezhető dolog, amivel nem sodornak senkit veszélybe, és amitől nem lesz még nagyobb kosz, mint amiből kiindultunk.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek