Amit a fogamzásgátlásról tudni kell 3/1

Az, hogy egy pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.

Optimális esetben a terhesség a pár számára legmegfelelőbb időpontban következik be. Ez azt is jelenti, hogy a gyermekvállalás előtti időszakban, valamint a tervezett gyermekek megszületése után gondoskodni kell a teherbe esés elkerüléséről.

Az, hogy milyen eljárást alkalmaznak a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye. Fontos szempont a nő életkora, esetleges (nem nőgyógyászati jellegű) betegségei, hogy van-e már gyermeke. Nem elhanyagolható ugyanakkor az alkalmazott módszer költségvonzata, valamint a mellékhatások és fontosak a kényelmi szempontok is.

Egy adott fogamzásgátló eljárás hatékonyságának megítélésére használható a Pearl-index. Ez azt jelenti, hogy adott fogamzásgátló módszer alkalmazása mellett egy év alatt száz nő közül hány esik teherbe:

Nincs fogamzásgátlás -  85

Megszakításos védekezés - 35

Naptár-módszer - 14-40

Spermicidek - 5-20

Méhszájsapka - 7-11

Óvszer használata - 3-4

Női óvszer - 1-5

Pesszárium spermiciddel - 2-3

Hőmérőzés - 0.5-3

Injekció - 0.03-2

Hormonális IUD - 0.05-0.1

Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5

Sterilizáció - 0.1-0.3

Implantátum - 0

Ahhoz, hogy bármelyik fogamzásgátló eljárás lényegét megérthessük, fontos a női nemi ciklus ismerete.

A női nemi ciklus

  Tudtad?

A petesejtek korai alakjai már néhány hetes leány magzatok petefészkében is kimutathatók. Ezek száma a születés időszakára jelentősen lecsökken, azonban még így is körülbelül egymillió csírasejt marad. A nemi érés idejére további csökkenés megy végbe.

A petesejtek érése a serdülőkortól a változó korig havonta megy végbe. Egyszerre több éretlen petesejt indul növekedésnek, fejlődésnek, azonban csak egy kiválasztott sejt jut el a teljesen érett állapotba. Az érés több szakaszon keresztül megy végbe és egy FSH, valamint egy LH nevű, az agyalapi mirigy által termelt hormon szabályozza.

A normális esetben 28 napos nemi ciklus első felében az ösztrogén a domináns hormon, amit a petesejtet körülvevő ún. tüsző sejtjei termelnek. Az ösztrogénnek szerepe van többek között a nemi szervek terhességre való felkészítésében. A ciklus első felében lezajló bonyolult hormonhatások eredményeképpen megérik a petesejt és kiszabadul a tüszőből, innen pedig a petevezetőbe jut. A petesejt helyén a petefészekben kialakul a sárgatest, ami egy időszakos hormontermelő szerv. Fő hormonja a progeszteron, aminek fontos szerep jut a méhnyálkahártya embrió befogadására való felkészítésében és a terhesség fenntartásában.

Amennyiben a megtermékenyülés nem következik be, a következő ciklus kezdete előtt néhány nappal a sárgatest hormontermelése csökkenni kezd, a csökkent hormonszint pedig már nem képes a méhnyálkahártya fenntartására. Emiatt következik be a havi vérzés, vagyis a méhnyálkahártya lelökődése néhány napig tartó vérzés formájában.

(WEBBeteg.hu - Dr. Szimuly Bernadett)

Oszd meg másokkal is!
Mustra