Már a gyerekek fotóival jótékonykodik

Mostanában sokat lehet olvasni magyar újságokban is Angelina Jolie-ról és Brad Pittről – na meg számtalan gyerekükről –, hiszen Angelina rendezőként most először, és éppen itt, Budapesten forgat. Pletykalapokból értesülhetünk arról, hogy Budapestnek mely szegletében bukkan fel a pár, hová viszi dajkájuk az ikreket: Knoxot és Vivienne-t. A tökéletes anya tehát itt van köztünk.

Szerintem még azt is sokan várják titkon, hogy Angelina híresen kifinomult szociális érzékenységéből, altruizmusából mi minden jut majd nekünk, magyaroknak. Ennek kapcsán gondoltam, hogy itt a Porontyon is foglalkozzunk ezzel a „nagycsaláddal”, hiszen a gyerekekért rajongó világszép, világhíres anyuka (vagy inkább nő?) most szinte testközelben van, akármelyik piacon összefuthatunk vele. Irigykedve gondolunk rá vagy gyanakvással, amiért ennyire tökéletes? Lehetséges, hogy az élet nem adja ingyen ezt a tündöklést?

Mit lehetne „egy ilyen angyaltól” megtanulni?

A mélylélektani és a magánéleti vájkáláshoz valószínűleg nincs elég információnk (és elég gusztusunk sem), így most nem Pitték hálószobatitkaira, hanem a nyilvános tényekre, azon belül is a nem mindennapi örökbefogadásokra, anyává válásokra koncentrálnék. Íme Angelina adoptálásainak és szüléseinek rövid története, amelyhez ezt a bejegyzést használtam fel:

Angelina első gyermekét 27 évesen (a 47 éves Billy Bob Thorntonnal volt épp házas), 2002. március 10-én fogadta örökbe. Maddox Chivan ekkor 7 hónapos volt. Kambodzsában született 2001. augusztus 5-én, és egy battambangi árvaházban gondozták. Másodszori látogatása után döntött úgy Angie, hogy adoptálja a gyereket. Nem sokkal ezután elvált második férjétől, és kizárólagos felügyeleti jogot kapott a kisfiúra.

2005. július 6-án egy hat hónapos kislány lett Maddox testvére, Zahara Marley, akit Etiópiából (egy Addisz Abeba-i árvaházból) fogadott örökbe Angelina. A kislány 2005. január 8-án született. Amint visszatértek az Egyesült Államokba, Zahara alultápláltság és kiszáradás miatt kórházba került. 2007-ben a média azt kezdte el terjeszteni Zahara biológiai anyjáról, hogy szeretné visszakapni a kislányt. Később ezt a szándékát az édesanya tagadta, és úgy nyilatkozott, hogy nagyon szerencsésnek tartja a lányát azért, hogy Angelina adoptálta őt.

Zahara papír szerinti örökbefogadásánál állítólag már Brad Pitt (akivel 2005-től él élettársi kapcsolatban) is jelen volt. Később Angie kezdeményezte, hogy Braddel közösen legyenek a gyerekek hivatalos szülei, így 2006. január 19-én a kaliforniai bíróság jóváhagyta a Pitt által benyújtott kérvényt, miszerint mindkét gyereket nevére venné. (A gyerekek hivatalos veztékneve innentől Jolie-Pitt.)

2006. május 27-én Angelina tervezett császármetszéssel Namíbiában egy kislánynak adott életet, aki a Shiloh Nouvel nevet kapta. Angelina ekkor elhatározta, hogy első fotóit az újszülöttel inkább a Getty Images-en keresztül adja el, minthogy paparazzik happolják el az értékes képeket. A bevételeket Angelina és Brad egy jótékonysági szervezetnek adományozta. Egyébként a két hónapos Shiloh az első csecsemő, akit a New York-i Madame Tussauds viaszfigurái között láthatunk.

2007. március 15-én Angie-ék egy Ho Chi Minh-városbeli árvaházból örökbefogadják a 3 éves vietnami kisfiút, Pax Thient, aki 2003. november 29-én született, és a kórházban Pham Quang Shang-nak nevezték el. Angelinának egyébként a Pax nevet a színésznő édesanyja javasolta, mielőtt meghalt.

A 2008-as cannes-i filmfesztiválon Angie bejelentette, hogy ikreket vár. A kétpetéjű ikerpár, Knox Léon és Vivienne Marcheline 2008. július 12-én császármetszéssel született a franciaországi Nizzában. A fotóik jogdíjaiból befolyt mintegy 14 millió dollár (minden idők legdrágább celeb-képeiről van szó) teljes egészében az MJP Alapítvány számlájára ment.

Címlapfotó: Uriel Ramirez

Oszd meg másokkal is!
Mustra