Élménynapló – Budakeszi Vadaspark

Az állatok világnapját megünnepelendő, az egész ovis csoport kivonult a Vadasparkba, testvérestül, szülőstül.

Ez azt jelentette, hogy már mi magunk is jókora tömeget alkotva szálltuk meg a létesítményt. A jegyvásárlás mégis gyorsan ment, tempósan át is jutottunk a beléptető kapukon. Némi akadályt még ez előtt tapasztaltunk, a parkolás kicsit nehézkes, de érdemes még kívül, az ingyenes részen leparkolni, aztán egyszerűen végigsétálni az összeboruló fák alatt.

Ha már egyszer bent voltunk, a gyerekek azonnal szétszéledtek állatokat lesni. Annak ellenére, hogy a főszereplők a nagyvadak, meglepő sikert könyvelhettek el az olyan apróságok is, mint a sas, aki éppen kakilt, meg az ide-oda futkározó nyestek.

Hiába, az ovis észjárás és humorfelfogás egészen más dolgokat helyez a középpontba, mint a felnőttek. Mindamellett egy felnőtt számára is érdekes, sőt lenyűgöző egy ilyen séta. Ha kegyeibe fogadja a kirándulókat az időjárás, lehet gyönyörködni a lombokon átszűrődő napsugarakban is. És ez most nem csak puszta frázis, hiszen tulajdonképpen az egésznek pont olyan hangulata van, mintha az ember csak úgy barangolna az erdőben. A sétaút girbe-gurba és lejtővel, emelkedővel tarkított. Csak annyi a különbség, hogy az állatok itt belátható távolságban, ám biztonságos kerítés mögött léteznek. A madarakat kivéve, a nagyobb állatoknak egészen tisztességes helyük van, igazodva az eredeti élőhelyükhöz.

Az igazi sztárok persze a nagy emlősök. A Budakeszi Vadaspark szép állománnyal büszkélkedhet: van itt farkas, medve, bölény, vaddisznó, gím- és dámszarvas és persze őzek. Az állatok ketreceinél információgazdag leírásokat találunk, de szerintem érdemes mesékkel, érdekességekkel előre felkészülni az állatokból, mert a gyerekeket a legritkább esetben érdekli, hogy mikor van a vaddisznók szaporodási időszaka.

Másrészt viszont az is nagy élmény, hogy az eddig csak mesekönyvben látott állatok hirtelen megelevenednek, mozognak. Az olyan események, mint ahogy a mi esetünkben két medve összeverekedése, még hónapokig beszédtémát szolgáltatnak az egész csoportnak.

A nagyobb állatokat bemutató körsétát kényelmes tempóban körülbelül egy-másfél óra alatt lehet megtenni. A bejárathoz közeli részen láthatunk kisebb állatokat is: nyulakat, sünöket és hasonlókat, valamint madarakat. Szintén a bejárat közelében található a háziállatokat bemutató részleg, ahol még simogatni is lehet a szelídebb fajtákat.

A vadasparkon belül több helyen is találhatók padok, asztalok, ahová leülhet a megfáradt látogató. Így akár ott is meguzsonnázhatunk. A bejárat környékén mindenféle édességet árulnak, többek között finom, friss kürtőskalácsot is. Erre alapozni az ellátmányt azonban nem nagyon lehet. Sokkal jobb megoldás, ha az ember otthon felszerelkezik szendviccsel, gyümölccsel, innivalóval, aztán a kijárattól balra elterülő nagy réten letelepszik és piknikezik egyet. Többen még tüzet is raktak, és irigykedő pillantásainktól mit sem zavartatva magukat szalonnát sütögettek. A réten egyébként játszótér is van mászókával, csúszdával, tehát az állatos program után is minden adott a gyermekek mozgásigényének további kielégítéséhez.

Belépőjegy árak: felnőtteknek 950 Ft, gyerekeknek 550 Ft. Családi és csoportos kedvezmény is igénybe vehető.

Nyitva tartás: H-P 9-17 óráig, SZ-V 9-18 óráig.

A Budakeszi Vadaspark honlapja itt található.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek