Bölcsinapló: Zizi bölcsődés lesz

Zizi másfél éves kislány. Édesanyjával és édesapjával, akiket mamának és papának hív, Budapest egyik külső kerületében él. Szeptember közepétől bölcsődés lesz. Zizi mamája tehát most bölcsődenaplót készít, amelyben rögzíti az előkészületeket, a beszoktatás fejleményeit, a felfokozott érzelmeket, a bölcsőde atmoszféráját, kialakuló és megváltozó emberi kapcsolatok dinamikáját. Az első fejezetben a bölcsőde kiválasztásának körülményeiről, illetve az első szülői értekezletről lesz szó.

Zizi a kerületi önkormányzat által fenntartott, körzetes intézmény gondozottja lesz. A felvételi eljárás előtt a szülei és a kislány nyílt napon vett részt, ahol megnézték az épületet, a szobákat, az udvart, megismerkedtek néhány gondozónővel, illetve a bölcsődei mindennapokkal. A szülők kedvező benyomását megerősítették a szomszédok elbeszélései, akik gyermekei szintén e bölcsőde tanoncai.

Mivel Zizi mamája és papája erősen kapaszkodik a közalkalmazotti állásába, ezért Zizit májusban beíratták a bölcsődébe (a mai napig tartó érzelmi vívódás közzétételétől eltekintünk, mert Zizi mamája telesírná a laptopot, illetve a megfelelő tudományos háttér híján e napló nem érinti a bölcsődébe menetel vs otthon maradás diskurzusát sem). A beiratkozáshoz szükség volt a kislány anyakönyvi kivonatára, a szülők lakcímkártyájára, illetve mindkét szülő munkáltatójának igazolására (mama esetében arra, hogy mikorra várható a munkába állás). A beiratkozás időszaka ugyan egyhetes volt, de a férőhelyek gyorsan betelnek, ezért Zizi mamája az első napon fél órával a nyitás előtt megérkezett. Nem hiába: ő kapta az 1-es számú sorszámot (azért azt elárulhatjuk, hogy nem magától találta ki ezt a stratégiát, a szomszédasszony okosította ki). Június végén érkezett a hír, hogy Zizit felvették. Borítékra, apró ajándékokra, önkormányzati kapcsolatra nem volt szükség.

Az első szülői értekezletre augusztus végén került sort. A bölcsőde vezetője általános tudnivalókat összefoglaló egységcsomagot nyújtott át a szülőknek, amiért Zizi feledékeny és állandó kapkodásban élő mamája igen hálás volt. A szülői értekezlet gerincét a kiscsoportban, az egyes gyerekekhez tartozó gondozónőkkel történő megbeszélés adta. Zizi a legkisebbeket tartalmazó Fáni csoport tagja lett (a gyereket igyekeztek korosztályos alapon szétosztani). A Fáni csoportban két gondozónő és egy segítő (hívjuk dadusnak) terelget tizenkét kisgyereket, akik 9 és 12 hónapos kor között vannak. Megbeszéltük a házirendet, amiben olyan evidenciák vannak; mint „beteg gyereket ne hozz a csoportba” vagy pedig olyan információk, hogy például meddig van nyitva a bölcsőde. A bölcsödének nemcsak saját gyerekorvosa van, hanem rendszeresen meglátogatja a gyereket egy gyógytornász, illetve gyerekpszichológus is (hogy ezek a vizsgálatok mit jelentenek, Zizi mamája előtt még nem világosak).

A bölcsőde, hacsak nem történik valami fatális, mindössze nyáron zár be négy egymást követő hétre. Nincs őszi, tavaszi, téli szünet, és nincs úgy nevezetett nevelésmentes nap sem. Az étkezés térítéses; napi 365 Ft.

Zizi jele a szilva lesz, és szeptember közepén kezdi a beszoktatást. Előtte ki kell váltani az egészségügyi bölcsődei törzslapját (körzeti védőnőnél), el kell mennie fogászatra, ahol megszámolják a fogait (arra Zizi mamája külön befizet, hogy miként fog egy idegen fehér köpenyes belenézni a lánya szájába), 48 órával a beszoktatás előtt a körzeti orvosnak egészségesnek kell nyilvánítania Zizit, amiről igazolást ad. A mama munkáltatójától is kérnek egy igazolást a foglalkoztatás tényéről (a gyedet szigorúan vissza kell mondani a beszoktatás első napjától). Szükséges még 1 db üzenő füzet, amelynek első oldalára a szülők elérhetősége és azok neve és személyi igazolványszáma kerül, akik elvihetik Zizit a bölcsődéből. Zizi mamájának össze kell még állítania egy tisztasági csomagot, amelybe szalvéta, zsebkendő, pelenka, törlőkendő és popsikrém kerül. A beszoktatás első napján fel kell mutatni a gyerek TAJ kártyáját is. A feladatok közül Zizi mamájának személyes kedvence az a néhány oldalas fogalmazás, amit a gondozónők kérnek a kislányról. A beszoktatás előtti napokban a gondozónők családlátogatásra érkeznek majd.

Ami még tetszett Zizi mamájának:

-        tágas, de mégis otthonos szobák,

-        fedett és nyitott (de árnyas) udvarrészek,

-        jó állapotú udvari és szobai játékok,

-        szívélyesnek és türelmesnek tűnő gondozónők,

-        egészségesnek és finomnak látszó ételek,

-        egyéni diétára fogékonyság (Zizi nem iszik tejet),

-        televízió hiánya.

Ami nem tetszett Zizi mamájának:

-        szigorúan szeptemberben kezdődő beszoktatási rend (ez fenntartói előírás), ezt enyhíti a gondozónők rugalmassága, amely alapján akár több hétre is elhúzható a beszoktatás, így biztosítva a fokozatosságot.

-        a leves (Zizi nagy kedvence) mint olyan teljesen hiányzik a menüből (igaz, érthető praktikus okokból).

-        Zizi mamája soknak tartja a csoportlétszámot is.

Zizi szülei most nekiállnak beszerezni a sok-sok mindent, amire szükség lesz, illetve megpróbálják magukat trenírozni az elkövetkező hetek érzelmi hullámzásaira, esetleges betegségekre. A továbbiakkal hamarosan jövünk!

Zizi mamája

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek