A Poronty konyhája: Zöldséges-húsos egytálételek

Az elmúlt hetekben többen is kértek zöldséges-húsos egytálétel recepteket, most ilyenek következnek. Ez az ételcsoport a gyengém (az egyik), nagyon szeretem a különböző töltött-rakott zöldségeket. Általában tepsiben készítem az ilyen ételeket, amelyek a sütőben sütés alatt nagyon jól összeérnek. Előnyük, hogy ugyan az előkészítés igényel némi időt, de utána csak össze kell állítani az ételt, ezt pedig előre is meg lehet csinálni, és másnap mehet nyugodtan a délelőtti program, mert csak sütni kell, újramelegítve pedig talán még finomabbak.

Töltött tök
Töltött tök

További pozitívum, hogy jól el lehet rejteni így a zöldségeket, ezért talán a válogatósabbaknál is sikert aratnak majd. A négy recept közül három darált húsos, itt szabadon lehet kísérletezni a hús fajtájával, bár én e téren a vörös húsokat részesítem előnyben. A csillagtökös csirke pedig akár hallal is elkészíthető, csak vastagabb húsú filét használjunk hozzá (pl.: harcsa, cápaharcsa).

Az első recept nagy családi kedvenc, ahogy megjelenik a zsenge tök, már tányérra is kerül, legutóbb a múlt héten készítettem ilyet. Az étel maradékokból is működik, ha a rizst 15-20 dkg maradék párolt rizzsel és 50 dkg maradék összevagdalt pörkölttel készítjük, ráadásul időt is nyerünk vele. A húsos rizses töltelékkel bármilyen tölthető zöldséget megtölthetünk, jó padlizsánhoz, paradicsomhoz, cukkínihez egyaránt.

Töltött tök

Hozzávalók

2 zsenge főzőtök (kb. 20-25 cm hosszú, kövér példányok)
50 dkg darált hús (sovány sertésből szoktam)
10 dkg rizs
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagy csokor kapor
3 dl tejföl
2 csapott evőkanál liszt
só, bors
csapott evőkanál fűszerpaprika
pár csepp friss citromlé

A tálaláshoz héjában sült újkrumpli (elhagyható)

A tököt vékonyan meghámozom, hosszában kettévágom és kivájom a szivacsosabb középső részét, hogy négy „csónakot” kapjak. A mélyedés legyen jó mély, hogy legyen elég hely a tölteléknek, de a tökök falát ne gyengítsük el, tartsa meg az alakját. Vizet forralok, megsózom és a fél tököket 3-4 percig főzöm. Óvatosan kiszedem, hogy ne törjenek szét, kicsepegtetem belőlük a vizet, tepsibe teszem és hagyom hűlni. A főzőlevet félreteszem. (Ha nagyon zsenge a tök, az előfőzés elmaradhat.)

Elkészítem a tölteléket, amihez a rizst sós vízben megfőzöm, majd félreteszem. Olajon hagymát pirítok, rádobom a húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, megszórom a paprikával, beledobom a felaprított fokhagymát. Öntök rá egy-két merőkanállal a tök főzőlevéből és puhára párolom. Ha kész, a húsos ragut ráöntöm a rizsre. A lábosban hagyok egy-két evőkanálnyi pörköltszaftot, mert ebben az edényben készítem a kapormártást. Ehhez a pörköltszaftot visszateszem a tűzre, hígítom 2-3 merőkanál tök-főzőlével, beleszórom a nem túl apróra vágott kaprot. Felforralom, ízesítem sóval, citromlével és a liszttel elkevert tejföllel behabarom. A végén tetszés szerint teszem pikánsabbá további citrommal.

Ha minden alkotóelemmel megvagyok, összeállítom az ételt. A tökcsónakokat megtöltöm a rizses húsos raguval, mindegyiknek a tetejére teszek egy kis merőkanálnyi kapormártást és előmelegített 170 fokos sütőben kb. 20 perc alatt átsütöm. Tálaláskor mindenki kap egy fél tököt, amit sült újkrumplival körítek, és tetszés szerint lehet még mellé kapormártást enni.

A következő étel csillagtökből, alias patisszonból készül. Jó felhasználási módja ennek a zöldségnek, amit általában rántva szoktak elkészíteni. Az étel elkészítésében a zöldség pucolása a legnehezebb feladat köszönhetően az UFO-formának.

Csillagtökös rakott csirke

Hozzávalók

Egy nagyobb csillagtök (60-70 dkg)
50 dkg csirkemell filé
15 dkg reszelt sajt
egy mozzarellagolyó
6-8 dkg vaj
egy nagy pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió
só, bors

csillagtökös csirke
csillagtökös csirke

A csillagtököt meghámozom (negyedekre vágva a legegyszerűbb), kiszedem a magházát, és kisujjnyi vastagra szeletelem. A vaj felét serpenyőben megforrósítom, és a zöldségszeleteket aranybarnára sütöm benne, közben sóval ízesítem. A sült patisszonnal kirakom egy nagyobb tepsi alját.
Abban a zsiradékban (ha nincs elég, a maradék vajból teszek még hozzá), amiben a csillagtök sült, kisütöm a szeletekre vágott, sóval, borssal ízesített csirkemellet is. A húst elrendezem a patisszon tetején, meglocsolom a sütéshez használt vajjal, majd minden hússzeletre rakok egy szelet mozzarellát. Az öntethez a tejfölt a reszelt sajttal, áttört fokhagymával, sóval, szerecsendióval kikeverem, majd elosztom a csirke és a csillagtök tetején úgy, hogy mindenhova jusson.A tepsit 170 fokra előmelegített sütőbe tolom, és kb. 25 perc alatt készre sütöm az ételt. Aki nagyon éhes, készíthet mellé párolt rizst.

A következő recept egy, a hagyományostól eltérő rakott krumpli, amely nagy siker volt a családomban. Olyan, mint egy muszaka padlizsán nélkül, így ajánlanám a padlizsánt nem kedvelők figyelmébe is. Amelyik gyerek a bolognai spagettit szereti, feltételezhető, hogy ezt is kedvelni fogja. A római kömény és a fahéj a jellegzetes muszaka-ízhez kell, ha valaki idegenkedik, ízesítse a ragut úgy, ahogy szokta a spagettimártást., aki pedig nem akar besamelfőzéssel bajlódni, csak jó bőven szórja meg az étel tetejét sajttal.

Hozzávalók

1 kg krumpli
50 dkg darált hús
egy nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy ágacska rozmaring
egy nagy üveg passzírozott paradicsom (700 gramm) vagy két hámozott paradicsom konzerv
fél mokkáskanál római kömény
egy mokkáskanál fahéj
szerecsendió
só, bors
5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt
olívaolaj

A krumplit héjában megfőzöm, még melegen megtisztítom, majd hagyom kihűlni, mert csak így lehet normálisan szeletelni. Ezalatt elkészítem a mártásokat. A húsos-paradicsomos raguhoz a felaprított hagymát és fokhagymát olívaolajon megfuttatom. Rádobom a húst, ízesítem rozmaringgal, római köménnyel, sózom, borsozom és morzsalékosra pirítom. Ráöntöm a paradicsomot, hozzáadom a fahéjat és kb. negyed óra alatt összerotyogtatom. A besamelhez a vajat felolvasztom, megfuttatom rajta a lisztet, felöntöm a tejjel és addig forralom, amíg besűrűsödik. Sóval, borssal, szerecsendióval és egy-két csepp citromlével ízesítem. Ezután összeállítom az ételt. Vajjal/olajjal kikent tepsibe lerakok egy réteg felkarikázott krumplit, bőségesen megöntözöm a raguval, utána megint krumpli, megint ragu, a tetejére krumpli kerüljön. A tepsit előmelegített sütőbe tolom és 180 fokon kb. fél órát sütöm. Ekkor kiveszem, ráöntöm a besamelt, visszatolom az ételt a sütőbe, amíg a teteje halványbarnás-rózsaszínes színt nem kap.

(Alaprecept: F.Nagy Angéla)

Végül, de nem utolsó sorban jön a rakott zöldbab. Egyébként ugyanígy készítem a rakott kelt, karfiolt, brokkolit is, csak ezek tetejére nem teszek paradicsomszeleteket.  Maradékból ugyanúgy összeállítható, mint a töltött tök.

Hozzávalók

Egy kiló zöldbab
40 dkg darált hús
10 dkg rizs
egy zöldpaprika
egy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
köménymag
pirospaprika
egy (de inkább másfél) nagy pohár tejföl
1-2 paradicsom
15 dkg reszelt sajt

rakott zöldbab
rakott zöldbab

A rizst megfőzöm dupla mennyiségű vízben. A zöldbabot megtisztítom, darabolom, sós vízben puhára főzöm. (Lehet fagyasztottat is használni.) Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és a felkockázott zöldpaprikát, rászórok fél mokkáskanálnyi köménymagot is. Ha a hagyma már üveges, rádobom a húst, kevergetve pirítom. Hozzáadom a felszeletelt fokhagymát is. Amikor a hús már kifehéredett, rászórok két teáskanál pirospaprikát, sózom, jól elkeverem, majd aláöntök kb. egy deci vizet és pár perc alatt puhára párolom. Ha kész, a húst a rizzsel összekeverem.  Nagyon vékonyan kikenek egy kisebb tepsit olajjal, megszórom zsemlemorzsával. Beleterítem a bab felét, erre rakom a húsos rizst, majd ismét zöldbab következik. A tetejét bőven megkenem tejföllel, megszórom reszelt sajttal. A paradicsomot vékonyabb karikákra vágom és elrendezem a sajt tetején. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt átsütöm.

Zsuzsi főz

Oszd meg másokkal is!
Mustra