Tízből hat csecsemőt szoptatnak féléves korig Magyarországon

Magyarországon az elmúlt két évben közel 10 százalékkal nőtt a gyermeküket 6 hónapos korig szoptató édesanyák száma, így 2010-ben tízből hat gyerek kap anyatejet ebben az életkorban, ami európai szinten kimagasló eredmény. Az anyatej a legfontosabb táplálék az első fél évben, hiszen minden tápanyagot olyan arányban tartalmaz, ahogyan arra a babának szüksége van.

Hazánkban a védőnői hálózat, a különböző szoptatást támogató szervezetek és szakemberek, valamint felvilágosító programok segítik abban az édesanyákat, hogy minél többen és minél tovább tudják anyatejjel táplálni gyermeküket. A szoptatás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen az első években nagy mértékben befolyásolja a kicsik egészségét, az immunrendszerük fejlődését az, hogy milyen táplálékot kapnak.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGyT) 2010 tavaszán felmérést végzett, amelyben azt vizsgálta, mennyit tudnak a magyar édesanyák a gyermek immunrendszerének, azaz „belső védelmének” erősítéséről, mit tesznek azért, hogy gyermekük szervezete ellenállóvá váljon a fertőzésekkel szemben. Ebből kiderült, hogy az édesanyák csupán egyötöde tudja, a védekezőképesség erősítésének módja a helyes táplálás. A kutatás arra is rávilágított, hogy zavar van a fejekben azt illetően, hogy mikorra alakul ki teljesen a gyermek belső védelme. A válaszadók tíz százaléka úgy gondolja, hogy ez a baba 6 hónapos korára befejeződik. Ez aggodalomra ad okot, hiszen a folyamat akár az első-második életév végéig is eltarthat, így addig fokozottan kell ügyelni a helyes táplálásra.

Az anyatej egyik legértékesebb tulajdonsága, hogy kész immunanyagok mellett prebiotikumokat, azaz természetes eredetű rostokat tartalmaz. Ezek a rostok nem emészthetőek, így könnyedén eljutnak a vastagbélbe, ahol a jótékony bélbaktériumok (pl. Lactobacillusok) táplálékként hasznosítják azokat. Ez teszi lehetővé, hogy a jótékony baktériumok elszaporodjanak, így segítve a babát a betegségek elleni védekezésben. A belső védelem felépítésének éppen ezért az anyatejes táplálás az alapköve, olvasható a Magyar Gyermekorvosok Társaságának hírlevelében.

Mustra