Anya szobaszökőkútként spricceli a tejet

Valahol a gleccserek, havasok, piros vonatok, óraüzletek és titkos bankbetétek mellett kell lennie Svájcban egy gigantikus gyárnak, ahol különféle sorokon egész Európát ellátják különféle minőségű, anyagú és márkanevű melltartóbetétekkel. Amikor ugyanis elkezdtem ezt a kis körképet, nagy döbbenetemre azt láttam: a dobozok oldalán legtöbbször az szerepel, gyártási hely: Svájc. Pedig ezeknek a cuccoknak nem éppen a svájci órákkal vetekszik a tartóssága, és a pénzügyekhez is csak annyi közük van, hogy a „tejelés” a magyar szlengben éppen utalhatna pénzre is. Nos ez esetben nem utal.

Mielőtt szoptatni kezdtem, fogalmam se volt a kis párnácskák fontosságáról. Még a kórházban sem, ahol nagy kínok és egy hatalmas, elektromos Riska-fejő segítségével sem tudtam tíz milliliternél többet kipréselni. Node aztán otthon, volt meglepetés, amikor már a szoptatás elején gigantikus szobaszökőkúttá változtam, szanaszét spriccelve a tejet a szélrózsa minden irányába. A természet általában takarékos, itt azonban valami rejtélyes okból kifolyólag a párhuzamos vagy csillagkapcsolást nem ismeri, csak a sorosat – ha az egyik mellet ingerli valami, akkor tej fakad a másikból is. Tűnődtem is, hogy mizújs, régen az ikrek lettek volna a tipikusak? Aligha hiszem.

Szóval muszáj vagyok azóta is mindenféle párnácskákkal kitömni magam, legalább a szoptatás idejére, de néha nem árt két szoptatás közt is. Mivel a szülés után általában nem én mentem vásárolni, ezért az épp szembejövő típust vette meg, akire épp rábíztam a feladatot – ha már ennyifélét kipróbáltam, gondoltam, megosztom veletek, főleg az elsőszülő vagy még szülés előtt álló kismamákra gondolva.

Alapjában véve vannak az egyszerhasználatos eldobósak, illetve a moshatóak – mindkét változat kapható a bababoltokban, míg a hipermarketek, drogériák, gyógyszertárak általában az előbbieket kínálják.

Eldobósak:

Fixies

Talán a legismertebb márka, ami a legtöbb helyen kapható, bár egyes drogériákban mostanában a sajátmárkás termékek kezdik kiszorítani. Talán a legkevésbé elázós fajta, sokat bír (még engem is, pedig nálam csúnyán ereszt a szelep), viszont villámgyorsan betonkeményre köt benne a nedvszívó betét, hasonlatosan egyes pelusokhoz, tehát tényleg egyszerhasználatos, valamennyire megtelik, megkeményedik, utána már használhatatlan. Jól formázott, nem tapad, mostanában öntapadós csíkkal is ellátják, amely két célt is szolgálhat – szerénységem ugyanis annyira hülye, hogy képes fordítva betenni a tárgyat, ami fordítva egyáltalán nem nedvszívó, a kis csíkocska tehát jelzésképpen fumigál, emellett ugye ott az eredeti cél, beragasztani a szopis melltartóba (akkor már csak a mellem esik ki az egész installációból, de más gondolom nem ennyire kétbalkezes). Szóval jól működik, csak ne felejtsd a helyén, ha egyszer viszonylag megtelt, és ne akard fél óra múlva még egyszer használni.

Származási hely: EU
Ár: 745 Ft/30 db

Babylove

A dm sajátmárkás terméke, erősen hasonlít a Fixieshez, valamivel talán vékonyabb és papírszerűbb a külseje, valamint kevésbé keményedik, viszont ritkán alakul át puha, csicsogós prizniccé is. Ha nagyon muszáj tehát, akkor fél óra múlva be lehet vetni még egyszer, ha nem ázott teljesen cafattá az első alkalommal. A kis csíkocska ezen is rajta van, a doboza meghökkentően hasonlít a Fixieshez, a tárgy alakja nemkülönben, az áruk is hasonló, viszont erre azt írták, hogy svájci.

440 Ft/30 db

Babydream

Hasonló pepitában, csak ez a Rossmann sajátmárkás terméke, szinte teljesen a Fixiesre hajaz felület és keményedés terén, vakteszten aligha bírtam volna őket megkülönböztetni. Ennek elfelejtettem megnézni a pedigréjét, de gyanítom, ugyanannak a gyárnak ugyanazon során készül, amihez más küllemű csinos papírdoboz jár a márkahűség rajongóinak kedvéért.

300 Ft/30 db

Mimi és Mimi Deluxe

A gyógyszertárak elegáns és drága versenyzője. Svájci termék, mi lenne más, már meg sem lepődök. Tényleg extra puha és bőrbarát, ez viszont a hátulütője is – éjjel általában borogatássá alakult a nyavalyás, ez ugyanis nem keményedik, de nem is szárad az istenadta, három óra elteltével is csavarni lehet belőle a tejet.  Teljesen ugyan ritkán ázik át – nekem ez a halálom amúgy, a tejjel átitatott melltartó-hálóing, az elázós fajtákat azonnal diszkvalifikálom – de priznic-jellegénél fogva én inkább azoknak ajánlom, akik nem áztatják el három perc alatt az egész költeményt, ahogy én szoktam.

1000/1500 Ft/50 db

Moshatóak

Stella

„Kaptam egy ilyet, aztán kidobtam, mert használhatatlan” – kommentálta a játszótéren egy háromgyerekes anyatárs. Hát, ami igaz, az igaz, nem sokat tesztelhették, mielőtt gyártásba küldték. Lényegében egy réteg frottírból és egy külső, vízhatlan rétegből áll, viszonylag vékony, tehát formázás nincs (gyönyörűen eláll minden felsőben, vicces külsőt kölcsönözve viselőjének), de nem ez a baja, hanem mivel egyáltalán nem illeszkedik, a tej felszívása helyett elegánsan lecsatornázza a nedűt a szerencsétlen alany bugyogójába. Tejfolt a ruhád felső részén ettől ugyan nem lesz, de szerintem egy kiadós szoptatás után első gondolatom az volna, bepisiltem nyilván. A viccet félretéve, ez a termék csak a szoptatás első napjaira és az utolsó, leszokásteli időszakra lehet jó – amikor még vagy már nem ömlik a tej, a szopizás még vagy már csak vagy tejindítás vagy nyugatócumizás céljából történik. Ami közte van, arra sajnos nem jó.

Származási hely: ha jól látom, hazai. Ennyi telne csak tőlünk?

1000 Ft/6 db

Medela

A nyamvadt svájciak ebben a kategóriában is indultak. Nagy reményeket fűztem a termékhez, mert gyönyörűen formázott (az egyetlen, ami nem látszik át a felsőimben), puha, kényelmes, és tényleg ugyanolyan mosás után is, mint annakelőtte. Sajnos a nedvszívással itt is bajok vannak, bár korántsem akkorák, mint az előbb említett Stellánál. A tej itt nem lefelé, hanem tudja isten miért, oldalra hajlamos kifolyni, a melltartó közepébe, esetleg a betét szélein minden irányba, de nem mindig és nem minden szoptatási pózban, ülve meglepően jobban használható, mint fekvő pozícióban. Bár nem váltotta be teljesen a reményeimet, ezt azért használom, ha a) kifogyott az eldobós fajta éppen, vagy b) megyek valahová és ki akarok nézni valahogy, de nem veszem ki a betéteimet vagy c) kockáztatós kedvemben vagyok, és hátha nem kell épp elpazarolnom az eldobósakból egyet, imígyen kímélve egy újabb darab szeméttől környezetemet.

2800 Ft/4 db

Nagyanyáink ugye pelenkát gyömöszöltek anno jobb híján, ami jóval környezetbarátabb megoldás volt a Fixiesnél és társainál, de bele sem merek gondolni, hogy néztek ki vele. Igaz szegényeknek nem volt szoptatós melltartójuk és rafinált szopispólójuk sem, mint nekem, mondjuk sejtem, hogy ők nem jártak kirándulni meg koncertre a deddel, hanem maradtak otthon a hátsójukon a kizárólagos szoptatás idejére. A humorosabb lelkek pedig már akkor vízipisztolynak használták a mellüket, becélozva a visítva menekülő nagyobbik testvéreket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra