A kismamajóga segít felkészülni a szülésre

A kismamajóga órán a test és a lélek megmozgatásával, vajúdássegítő légzőgyakorlatokkal készítik fel a kismamát a szülésre, de a jóga enyhíti a terhességgel járó tüneteket: székrekedést, vizesedést, gyomorégést és egyéb panaszokat is.

Az órákon a kismamák megosztják társaikkal terhességgel kapcsolatos problémáikat és segítenek egymásnak, meséli a jógaoktató.

Testi-lelki mozgás

A jóga, a testet és lelket egyaránt megmozgatja: fizikai gyakorlatok, légzőgyakorlatok és relaxációs technikák együttes gyakorlásával teremt egyensúlyt és testi-lelki harmóniát, mondta el a Porontynak Tuboly-Bakács Veronika kismamajóga-oktató. A kismamák esetében ez sokkal nagyobb jelentőséggel bír, hiszen a manapság általánosan elvárt életritmus mellett alig marad arra idő, hogy bensőségesen megéljék várandósságukat. A különböző mozgásformák, melyeket a kismamáknak javasolnak, sokszor kizárólag a test edzésére koncentrálnak. „A jóga olyan gyakorlás, amelynek nem az a célja, hogy a kismamát kizárólag külsőleg hozza formába, hanem hangsúlyt fektet arra is, hogy a kismama elfogadja megváltozott és folyamatosan változó testét, és a várandósságot az élet természetes részének tekintse. Természetesen a testedzés is fontos, hiszen nem szabad „túlkímélnünk” magunkat.” – fogalmaz Veronika, aki maga is kismama. A jóga rengeteg olyan gyakorlatot kínál, melyek átmozgatják az izomzatot – sokszor akár megizzasztva a jógázót – mindezt oly módon, hogy közben az ízületek és az izomzat ne szenvedjenek kárt. A kismamajóga ezen felül figyelembe veszi, hogy milyen változásokon megy keresztül a női test a várandósság alatt, mely mozdulatok megengedettek, melyek azok, amelyek nemcsak a várandósságra, de magára a szülésre is felkészítenek.

A székrekedésen is segít

A kismamajóga gyakorlatai számos várandósság alatt jellemzően megjelenő tünetre nyújtanak segítséget: a székrekedés, vizesedés, gyomorégés, szeméremcsonti fájdalom, aranyeres problémák, mind olyan a várandóssággal együtt járó tünetek, melyek kezelésére a jóga hatékony gyakorlatokkal szolgál. A jógaoktató elmondása szerint a kismamajóga óra részét képezi egy beszélgetés, mind előtte, mind utána, mely egyrészt képet ad az oktatónak a kismamák állapotáról, esetleges panaszairól, ezáltal arról, ha valakinek valamely problémája miatt bizonyos gyakorlatok nem javasoltak, vagy csak módosított változatban, továbbá az egymás között megosztott problémák megbeszélése jó tapasztalatszerzési lehetőség. „Az órákon mind ugyanabban a cipőben járunk, sokkal szabadabban tudunk beszélni gondjainkról, vagy éppen örömeinkről.” – mondja Veronika.

Felkészít a szülésre

A légzőgyakorlatok segítségével a várandósság ideje alatt bőven van lehetősége a testnek, tudatosan, és ösztönszerűen megtanulni azokat a légzéstechnikákat, melyeket a vajúdás és a szülés alatt is alkalmazhatunk. Nagyon fontos momentuma a kismamajógának az intimtorna. Ez a terület a várandósság alatt megnövekedett terhelésnek van kitéve, nem említve a szüléssel járó megpróbáltatást. Ugyanakkor az emberi szervezet csodákra képes, és ennek a területnek az edzése annak rugalmasságát javítja, gyorsabb regenerálódását segíti, és hozzájárulhat a gátvédelemhez. A harmadik trimeszterben lévő kismamák számára külön szülésfelkészítő órákat szerveznek, melyeken az apákkal vagy a szülésen jelen lévő társsal együtt lehet részt venni. Ezeknek a célja olyan fizikai és légzőgyakorlatok elsajátítása, melyek a vajúdásban segítenek, illetve a szülés alatt is a mama és az apuka hasznára válhatnak.

A terhes kismamajóga-oktató

„Jómagam kismamaként végeztem az oktatói tanfolyamot, és a gyakorlati időt is, így mondhatom, élesben tapasztalhattam mindent, amit tanultam, és jelenleg még kismamaként tartom az órákat, így teljesen azonosulni tudok a csoporttal. Az oktatótársam dinamikus jógaoktató, ami a légzés és a mozgás összekapcsolására helyezi a hangsúlyt, csakúgy, mint a kismamajóga. Célkitűzéseink között szerepel a későbbiekben babás jógaóra indítása is, majd olyan baba-mama csoportok szervezése, melyek a továbbiakban is hasznos alkalmakat, információkat nyújtanak, ahol barátságok köttetnek, és ahol tapasztalatot, cserélhetünk, ezzel segítve eleinte a várandósság, majd az anyaság megélését. A kismamákkal emailen is tartom a kapcsolatot. - fejezi be a beszélgetést Veronika.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek