A Poronty konyhája – kaják a húson túl

A Poronty konyhája rovatot olyan írással lepte meg olvasónk, amelyből kiderül, hogy a húsfogyasztók nagy része el sem tudja képzelni, milyen ételeket lehet készíteni hús nélkül – általában paradicsomos spagettiben, krumpliban és tésztában gondolkoznak.

Loreál bemutatja, hogy ezeken túl is van miből válogatni – az elkészítési módok száma pedig végtelen. Ennek még Gordon Ramsay is örülne.

A minap nálunk volt egy barátnőm és még egy lány. A lány csak kóser húst eszik, amihez nehezen jut hozzá, így nagyrészt húsmentesen táplálkozik. Pár órája ismertem csak, amikor szóba került ez a téma és közölte: „Olyan nehéz így, alig van, amit megehetek. Állandóan a tészta meg a krumpli.” Már majdnem sajnálkozva visszaválaszoltam, amikor rájöttem: de hékás, hát ő pont azt eszi meg, amit én. Vagyis halat, tejtermékeket, tojást...stb. És én aztán nem élek tésztán és krumplin, sőt! Ha ezen élnék, már nem is élnék, mert belehaltam volna, mind testileg mind lelkileg. De nem ez az első eset hasonló szituációban. Rengetegszer állok bambán, másokkal szemben, amikor el sem tudják képzelni, hogy lehet hús nélkül élni, azt hiszik, ez egyenlő az egysíkú táplálkozással. Aztán aki alaposabban megismer, az rájön, hogy valószínűleg én százszor változatosabban eszem, mint ő. Így tehát arra gondoltam, rávilágítok néhány dologra, mit is lehet hús nélkül enni.

Kezdjük a halakkal, mert hát rengeteg van belőlük, és már otthon is igen sokfélét lehet kapni. És NEM, a hal nem azt jelenti, hogy rántott hal, vagy halászlé. Speciel én ezt a kettőt nem is nagyon csípem. Viszont lehet azt a halat grillezni, meg párolni, meg olajban sütni, meg tepsiben zöldségekkel, meg szaftosan. Betehetjük szimplán egy tepsibe, leönthetjük egy kis tejföllel, megszórjuk fűszerrel és mehet is a sütőbe. Én személy szerint imádom a steakszerűen megsütött halakat. Ehhez persze érdemes vastagabb darabokat kiválasztani. Kifejezetten szeretem, ha fele olívaolajon, fele vajon sül meg. A lazac mindig jöhet ilyen formában. A tonhalhoz megfelelő nap kell, de ha az van, akkor a világ legmennyeibb étele. Friss salátával. Vagy esetleg zöldbabos burgonyasalátával, ami olyan kis csúnya kinézetű, ahogy a majonéz összekeni az egészet. A legfrissebb felfedezettem a nílusi sügér. Gyönyörű, fehér húsú hal, és az íze valami hihetetlen finom.

Imádom ez egyszerű és frappáns megoldásokat, aminek tökéletesen megfelelnek a saláták. Ez alatt nem csak a zöldsalátákat értem. Hiszen van tésztasaláta is, amit én a legjobban garnélarákkal szeretek jó fokhagymásan, kukoricával, kaliforniai paprikával színesítve. Aztán a szaftosak...  szimplán valami tejtermékes szósz... amit turbózhatunk zöldségekkel, fűszerekkel. Vagy akinek jobban fekszik úgy, paradicsomosan, jó olaszosan fűszerezve. Aztán lehet egytálétel is sütőben vagy fent a tűzön, lábasban. Zöldségekkel, vagy krumplival, rizzsel... egyszerűen nincs határ. Ha most mindent leírnék, sosem érnék a végére. Egy biztos. A hal elkészítése úgy kezdődik, hogy besózzuk és jó alaposan meglocsoljuk citromlével. Természetesen friss citrommal. E nélkül számomra nem is hal a hal.

És akkor jöjjenek a csak zöldséggel készült ételek. Na, itt már azért is meg szoktam akadni, mert ha csak fel akarnám sorolni az összes zöldséget, akkor nagy bajban lennék. Például figyel egy szép fej karfiol a hűtőmben, amiből fekete olívabogyós, bazsalikomos paradicsomszószban főtt karfiol lesz; ez turbózható még rizzsel. De lehetne belőle rakott karfiol gombával. Vagy karfiol/brokkoli saláta. Ezt nyersen készítem aszalt áfonyával és kesudióval. Aztán ma vásárlás közben azon hezitáltam, hogy kelkáposztát, céklát vagy spenótot vegyek. A kelkáposztából rakott lett volna, szintén gombával. (Imádom a gombát.) A spenótból vagy quiche, vagy hagyományos spenót, vagy levelesen kis tejszínnel, haldarabkákkal.

De a cékla győzött. Amiből valószínűleg céklasaláta lesz a lazacsteakhez, amire már napok óta vágyom, de nem tudtam kitalálni, milyen körettel. De nem a hagyományos magyar céklasalátára kell itt gondolni, hanem valami kis pikáns fűszerezésű dologra. A megfőtt céklát kis kockákra vágom és ráöntök valami öntetet: mondjuk citrom, olaj, kömény. Vagy balzsamecet, olaj, só, bors. (Akinek van lehetősége olyan boltba eljutni, ami árul izraeli termékeket szerezze be a Z'atar nevű fűszert, istenien megbolondítja a salátákat, de egy csomó más ételbe is remek.)

Már említettem a salátákat, nálunk nagy kedvenc a rizssaláta is. Nálam a barnarizs vagy a teljes rizs a nyerő. Na meg a töméntelen mennyiségű friss aprított zöldség, egy kis savanyú uborka, kapribogyó, olívabogyó, netán főtt tojás és tonhalkonzerv. Ezen túl ezen a héten tervezek falafel golyókat csinálni. Azt még nem döntöttem el, hogy disznó mód pitába töltve, vagy némileg kímélőbben, valami jó kis friss zöldsalátával tálalom.

A sütőbe tehető egytálételek nagy barátaim. Előre elkészíthető, mégis frissen tálalható vacsora rittyenthető belőlük. Ilyen például a rakott zöldbab, amihez én a zöld színű babot használom, mert az könnyebben beszerezhető itt. A babot összekeverem karfiollal és brokkolival és leöntöm reszelt sajttal és parmezánnal kevert tejföllel. Esetleg fokhagyma is mehet bele. Tetejére sajt kerül. Úgy is szoktam, hogy alul-felül van a bab, középen pedig rizs összekeverve egy nagy adag dinsztelt gombával. Ha már gomba. A múltkor laskagombából varázsoltam. Lepirítottam a gombát majd adtam hozzá jó sok zöldséget (pirospaprika, fehér paprika, kukorica... bármi), majd csináltam neki egy jó kis szaftot. Ami lehet tejszínes vagy sajtos alapú. Ezek után keletiesen fűszereztem, isteni volt.

Tél lévén ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről. A bab nagyon egészséges, de nálam a bableves és a babfőzelék nem nyerő. Annál inkább a következő: piríts le egy adag hagymát, szeletelj bele répát (sokat), majd öntsd föl vízzel és főzd egy darabig. Egy idő után add hozzá a babot (én vegyesen szoktam pirosat és fehéret) majd önts bele aprított paradicsomkonzervet. Fűszerezd zöld fűszerekkel. Reszelt sajttal és tejföllel tálald.

Remek dolgokat lehet varázsolni leveles tésztából. Aki merész, az elkészítheti maga, én mindig készet veszek. Vágd el őket kis darabokra, mondjuk háromszögekre. Egyik felét ragaszd össze, töltsd meg a közepét finomságokkal, majd zárd be. Kend meg a tetejét tojással és szórd meg szezámmaggal vagy lenmaggal, ezután mehet is a sütőbe. Töltelékek: feta sajt és túró keveréke szerecsendióval ízesítve, egy tojással keverve. Főtt tört krumpli, tojás, szerecsendió, gomba dinsztelve és persze bármi egyéb. Hagyhatod egyben is a leveles tésztát. Akkor süsd elő egy kicsit, kend meg például paradicsomszósszal vagy tejföllel és rakd meg finomságokkal. Szórj rá sajtot és mehet a sütőbe. Ezek mellé az éltelek mellé nekem mindig kívánkozik valami üdítő saláta. Például a reszelt répasaláta, amit csak meglocsolok egy kis citromlével, esetleg készítek hozzá egy balzsamecetes öntetet vagy szórok bele egy kis aszalt vörösáfonyát.

Itt abba is hagyom, mert ha tovább írom, azt már úgy sem olvassa el senki. Remélem, ezek után senki nem kínálja majd vega ismerősét paradicsomszószos spagettivel, ha nála vendégeskedik.

Loreál

Oszd meg másokkal is!
Mustra