Mi a jobb: szabadság vagy táppénz?

A gyes lejárta utáni hetekre várja második gyermekét egy anya, aki azt szeretné tudni, hogy jár jobban, ha táppénzre megy a gyest követően vagy ha kiveszi felgyűlt szabadságát a szülés előtt? Az elintezzuk.hu szakértői a szülés előtti 28. naptól igényelhető tgyást vagy szabadságot gyessel kombinálva javasolják a szülés napjáig.

Kérdés

Kisfiam 2007. 05. 09-én született, ezért 2010. 05. 09-én lejár a gyesem. Második gyermekemet 2010. 05. 20-ra várjuk. A gyes lejárta után (vagy esetleg már korábban is?) táppénzre menjek, vagy szabadságra a szülésig? Munkaviszonyom 2001. augusztusa óta folyamatosan fennáll (közalkalmazottként dolgozom), szabadságom is van még, de hogy érné meg számomra ezek megválasztása a legjobban a későbbiekre nézve is a tgyás, gyed, ill. gyes összegét tekintve. Mi alapján lesz ezeknek az összege megállapítva?

Válasz

A gyes alanyi jogon járó, szociális ellátás: összege fix, a mindenkori öregségi nyugdíj összegével azonos, jelenleg 28.500.- Ft, de ezt már fölösleges megjegyeznie is. Ugyanis ha a második gyerkőc 2010. április 30. után születik, akkor a gyes – a jogszabályi változtatások szerint – már csak kétéves korig járna, addig meg Önnek, szerencsére, a gyed fut ki! Az idei gyes lejártát és a szülés időpontját figyelembe véve „technikailag” a legegyszerűbb a tgyás igénylése lenne, hiszen a szülési szabadság már a szülés előtti 28. naptól indulhat. Ebben az esetben – mivel nem lenne bérezett napja a két gyerkőc születése között - az ellátások alapja az aktuális szerződés szerinti bére lenne, de legfeljebb az ellátások maximumát kaphatná (ez a jelenlegi minimálbér kétszeresének 70 százaléka, tehát bruttó 102.900.-Ft)

Az, hogy érdemes-e „bonyolítani” a következő hónapokat szabadsággal stb., az több dologtól is függ:

- Ha kevesebb esetleg a munkabére, mint a minimálbér kétszerese (147.000.-Ft), akkor el lehetne gondolkodni az összegyűlt szabadság kivételén, hiszen azt már magasabb bérrel kell számolnia a munkáltatójának, és ráadásul az 100 százalékos bért jelent + mellette járna a gyes. Ebben az esetben ez 3-3 és félhónapnyi bértöbbletet jelentene, meg minimálisan magasabb ellátási alapot. Nyilván kiszámolta már, hogy hány napnyi szabadsága gyűlt össze, május 19-től visszafelé számolva (a munkanapokat!) megvan, hogy mikortól lenne érdemes szabadság +gyes-re váltania (úgy, hogy írásban bejelenti a munkaadójának, hogy megszakítja a fizetés nélküli szabadságát, stb.) De lehet, hogy az ellátási alap növekedése nélkül is elgondolkodtató az a néhány havi többletpénz a gyes mellett!

- De ha pl. kevés az összegyűlt szabadsága (nem tudjuk, hogy hány éves, tehát, hogy mennyi lehet az alapszabadsága, apuka kivette-e a pótnapokat stb.), akkor nem biztos, hogy hozzátennénk a szabadsághoz még betegszabadságot (évi 15 munkanap, a távolléti díj 70 százaléka), mert az lehúzná az átlagot. Ugyanis az ellátásokat ebben az esetben a szabadságból és a betegszabadságból átlagolnák. Ha pedig a szülés időpontja kitolódna, hiszen a babák kiszámíthatatlanok, akkor a táppénz ugyan nem számítana bele az ellátásokba, viszont május 9. előtt apukának kéne átvennie a gyes-t, mert két ellátást: táppénzt és gyes-t, párhuzamosan nem kaphatna. Arról nem is szólva, hogy ebben az esetben a táppénzalap a minimálbér lenne.

Tehát: vagy a szülés előtti 28. naptól tgyás, vagy szabadság a szülés napjáig gyessel kombinálva.

További kérdések és válaszok az elintezzuk.blog.hu oldalon olvashatók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra