A kínai gyerekek belebetegednek a tanulásba

A kínai iskolás gyermekek egyharmada szenved a tanulóévek idején a tanári és szülői nyomás miatt - közölték brit és kínai kutatók. A helyzet annyira súlyos, hogy sürgős intézkedésekre van szükség. A vizsgálatba kilenc iskola 2191, 9-12 éves közötti diákját vonták be Kína viszonylag gazdagabb keleti részéből. A szakértők megállapították, hogy 81 százalékuk "nagyon aggódik" a vizsgák miatt, 63 százalékuk tart a tanár büntetésétől - 44 százalékukat fizikailag is bántalmazták már - , 73 százalékuk pedig az otthoni fenyítéstől fél. Szinte mindegyik gyerek panaszkodott arra, hogy nehezen birkózik meg a házi feladatok mennyiségével.

A vizsgálatok szerint a diákok egyharmada fej - és hasfájásról számolt be, amelyek a stressz gyakori tünetei. Sokuknál hetente egyszer jelentkeztek a panaszok, de a legstresszesebb diákok hetente négyszer is szenvednek miattuk.

A University College London (UCL) tanára, Therese Hesketh vezetésével készült tanulmány a kínai oktatási rendszert okolja, amely túl nagy versenyre kényszeríti a gyermekeket már az első iskolai évektől kezdve. A professzor szerint sürgős intézkedéseket kell hozni, hogy csökkentsék a gyerekekre nehezedő szükségtelenül nagy stresszt.

2008-ban Svédországban készült hasonló tanulmány nagyobb tanulóknál: ott a 10 és 13 év közötti fiúk 21, míg a lányok 30 százaléka számolt be hetente egyszeri fejfájásról, és néhány százalékkal kevesebben pedig hasi panaszokról.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra