Az elhízott nők újszülötteinél gyakoribb a szívhiba

Zanza!

A teherbe esésük előtt túlsúlyos vagy elhízott nőknél jelentősen emelkedik annak kockázata, hogy a magzat szívhibával születik - állapították meg amerikai kutatók csütörtökön közzétett tanulmányukban.

Körülbelül 18 százalékkal nagyobb a kockázata a veleszületett szívhibának azoknál a babáknál, akiknek az anyja túlsúlyos vagy kövér volt várandóssága előtt - számoltak be tanulmányuk eredményéről az Egyesült Államok betegségellenőrzési és megelőzési központjának (CDC) szakemberei az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szaklapban.

A vizsgálat nem terjedt ki diabéteszes nőkre, mert a cukorbetegség 1-es és 2-es típusa is kockázati tényezője a veleszületett szívhibáknak. A kutatók összesen 25-féle szívhiba előfordulási gyakoriságát ellenőrizték, tíznél találtak kapcsolatot az anyai elhízással és ötnél a túlsúllyal.

Az amerikai felnőttek kétharmada elhízott vagy túlsúlyos, az átlagos amerikai 11 kilogramm felesleget hordoz. Az elhízás mértékét a testtömegindex segítségével határozták meg, amelynél a kilogrammokban mért testtömeget elosztják a méterben számított testmagasság négyzetével. A vizsgált nőknél a 30 fölötti érték jelentette az elhízást, a 27,3 fölötti a túlsúlyt.

(MTI)

Blogmustra