Kattanj le a cicimről!

Olvasási idő kb. 4 perc

Amikor az anyós, az anyánk meg a védőnő is vállvetve kérdezgetik, hogy mit eszik a gyerek és hosszú körmondatokban ecsetelik, hogy szerelmünk, illetve mi magunk, hogyan kóstoltuk meg a paprikás krumplit 4 és fél hónaposan, nos ekkor jön el az a szent pillanat, amikor már nincs kitérő, el kell kezdeni a hozzátáplálást.

hozzatapl

Az első gyerekes anyaként még én is repesve vártam a pillanatot és izgatottan reszeltem az első almát a gyermeknek. Azóta rájöttem, hogy a gyermek kóstolgatási hajlandóságával exponenciális arányban növekszik a mosogatnivaló mennyisége.

Ami a szoptatást illeti egyrészt ezt találom a világ legegyszerűbb dolgának, másrészt a legmegterhelőbb időszaknak is. Ami az egyszerűséget illeti, egy sebes bimbótól vérző, ötödik mellgyulladásának lázában fetrengő nőnek elég nehéz lehet elmagyarázni, hogy mennyire egyszerű, hogy bárhol és bármikor rendelkezésre áll a megfelelő táplálék. Nem kell melegíteni, méricskélni, termoszt cipelni. Nem mondhatnám, hogy amolyan harcos szoptató vagyok, nyilvánosan nem igazán szoktam, inkább időzítek, illetve elbujdokolok.

Szóval fél éves a gyerek, fogat is növeszt. Jöhet az emberi fogyasztásra alkalmas táplálék. Én az óvatoskodó, lassú iskolát követem. Úgy érzem, a nagyobbiknál bevált, egészen az utóbbi időkig kifejezetten jó evő lett. Tehát az alapelv: Egyszerre csak egy táplálékféleséget bevezetni. Egy-két hétig simán mehet ugyanaz, aztán lehet váltani. Ilyenkor a gyereknek az is elég újdonság, hogy a tejen kívül valami más kerül a szájába, semmi szüksége a változatosságra.

Mikor?

A harcos szoptatáspártiak szerint először szoptatás után kell kóstoltatni a gyerekkel, ami szerintem nagyon nem jó ötlet. Ilyenkor úgyis tele a hasa meg aztán nekem nem tűnik annyira jó ötletnek a tejre egy kis almát küldeni. A két szoptatás között, úgy félúton, mondjuk 1,5 órával később érdemes megpróbálkozni az etetéssel, amikor nem álmos, fáradt a gyerek.

Hogyan?

Mivel a gyermek ülni még nem igazán tud, a hordozó, a pihenőszék, illetve a teljesen hátradönthető etetőszék alkalmas az etetésre. Az ételt ebben a korban egészen pépesre kell reszelni vagy turmixolni. Pici műanyag kanállal érdemes a szájába adagolni a pépet. Illetve esetleg, ha gyümölcslével kezdünk, akkor megpróbálhatjuk pohárból megitatni. A partedlit, előkét minden esetben készítsük elő!

Mit?

Nálunk az alma a szent kezdőgyümölcs, hiszen minden évszakban előfordul. Az édes, lédús változatot kell megkeresni. Szerintem nyersen is jó, de vannak akik a kompótnak megfőzött, leturmixolt változatra esküsznek. A legelső alkalommal lehet, hogy csak a reszelék kinyomkodott leve is elég lesz az ismerkedéshez. A kezdő gyümölcsöknek alkalmasak még az őszibarack, meggy, körte, szilva, illetve a sütőtök, a répa meg a krumpli. A gyümölcsöket semmiképpen se főzném meg. A zöldségek viszont nem annyira édesek, ezért ezeket egy kis anyatejjel, tápszerrel lehet ízesíteni és így pépesíteni.

Mennyit?

Az első időkben valószínűleg csak 1-2 kanálnyi, jobb esetben fél almányi mennyiség fog lecsúszni. Ilyenkor még nem célunk, hogy megtömjük a gyereket, hanem, hogy megismertessük és megszerettessük vele az ízeket.

És a családnak?

És ha éppen alma túltengés lenne nálunk, mert a gyermek befogadóképességét messze meghaladó módon vásároltunk be gyümölcsből, én mindig a fagyasztó fedezékébe húzódok. Készítek például gyömbéres alma sörbetet. Amennyire egyszerű, annyira jól lehet vele a vendégek előtt villogni.

Hozzávalók: 6 nagyobb alma, 100 g cukor, 1 citrom leve, 2-3 evőkanál friss, reszelt gyömbér.

Elkészítése: Az almát meghámozom, a csumáját, magjait eltávolítom. Hogy ne barnuljon meg, fél deci vízből és a citrom levéből fürdőt készítek neki és ebbe potyogtatom az almakockákat. Így együtt meg is főzöm, puhára. Kihűtöm.

A cukorból és 2 deci vízből szirupot főzök, azaz addig rotyogtatom, míg szép fényes és sűrű nem lesz. Ekkor beleszórom a reszelt gyömbért és állni hagyom, amíg kihűl. Ekkor leszűröm és a gyömbért kidobom. Az almát a sziruppal összeturmixolom, dobozba öntöm és a mélyhűtőbe teszem. Ha éppen van időm és energiám, akkor óránként átkevergetem, hogy ne fagyjon kőkeményre. Ha nincs erre mód, akkor tálalás előtt kapargatom szilánkosra és szentségelek.

Ági

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek