Az az igazi anya, aki megszenvedi a szülést

Bár a férfi maga képtelen a gyerekszülésre, egy közülük most mégis jobban tudja és merész állítással rukkolt elő, mégpedig azzal, hogy a nőknek szívósnak kell lenniük és tűrniük kell a szülés fájdalmait. Egy brit szülész ugyanis egyik cikkében élesen bírálta azokat a nőket, akik a szülés könnyebbik útját választják és epidurális érzéstelenítést, vagy valamilyen fájdalomcsillapító gyógyszert kérnek kínjaik enyhítésére. A brit doktor, Dennis Walsh abban hisz ugyanis, hogy a nőknek tűrniük kellene a vajúdás kínjait, amely rituális út, folyamat ahhoz, hogy a születendő gyerekhez speciális kötődés alakuljon ki az anyában.

Az ausztráliai szülészek veszélyesnek tartják ezt a kijelentést, hiszen több nő hisz a szülés fájdalmának enyhítésében, mint a természetes szülésben, így - dr. Hannah Dahlen ausztrál szülészprofesszor szerint -, hogy nem csak ideje, de helye is van az epidurális érzéstelenítésnek. Szerinte létezik a normális és az abnormális fájdalom, s ha egy nő vajúdása túlságosan hosszú és kemény, indokolt az epidurális érzéstelenítés kérése. Dr. Hannah Dalen szerint az érzéstelenítés nem gátolja meg a nő és a gyermek közötti speciális kötődés kialakulását.

A természetes szülést kevesebb nő választja, de dr. Dalen szerint emiatt nem kell őket erős, vagy esetleg rossz anyáknak tartani. A kérdés már csak az, hogy vajon mi teszi különbözővé a nőket, hogy egyesek képesek megbirkózni a vajúdással mindenféle érzéstelenítő nélkül, s palástolni tudják a fájdalmukat?

„Amikor magára hagyja az orvos a szülő nőt, esetleg egy másik páciens miatt, a nő félni kezd. A félelem hatására adrenalin termelődik a szervezetben, ez pedig befolyásolja az endorfinképződést. Azok a nők, akik rettegnek, félnek, gyakrabban kérnek fájdalomcsillapítást”- mondja dr. Hannah Dalen.

A brit szülészorvos, dr. Dennis Walsh szerint azonban azért kér túl sok nő fájdalomcsillapítást, mert ezt látják a celebvilágban és a filmeken, s ezt gondolják a szülés természetes folyamatának. A normális szülés szerinte viszont veszélyessé válhat az epidurális érzéstelenítés hatására. "Az utóbbi évtizedekben a szülés elvesztette a rituális szerepét, a fájdalom és a stressz negatív dologgá vált, s a nők többsége szeretné ezeket az érzéseket elkerülni" - érvel cikkében dr. Walsh.

A doktor szerint vannak nők, akik egyszerűen el sem tudják képzelni a fájdalmat, őket arra ösztönzi, hogy jógázzanak, vagy vegyenek részt hipnózison és különböző masszázsokon, hogy le tudják győzni a fájdalmat. A brit orvos a Királyi Szülészeti Kollégium lapjában publikálta a cikkét, melyet ausztrál és új-zélandi orvosok egyenesen durvának tartanak, s szerintük sok nőt tesz bizonytalanná és megkérdőjelezi a kapcsolatukat gyermekeikkel. Felmérések szerint azok a nők, akik kérnek epidurális érzéstelenítést, kapnak is, s az orvosok alapvetően támogatják a szülés alatti fájdalomcsillapítást.

forrás: www.news.com.au

Oszd meg másokkal is!
Mustra