Tragikus állapotban vannak az újszülött intenzív centrumok

Tragikus állapotban vannak azok a kórházi intenzív centrumok, amelyekben a koraszülött gyermekeket kezelik - írja a Független Hírügynökség a Népszabadság cikke alapján. Az országban 21 ilyen osztály van, ezekben kezelik az intenzív ellátásra szoruló újszülötteket.

Az országos szakfelügyelet legutóbbi vizsgálata tragikus képet fest a felszereltségükről. A vizsgált 18 centrumából 14-ben nincs különleges lélegeztető-gép, pedig mindegyikbe lennie kellene, tizenegyben nincs speciális vérgázmérő, ötben többparaméteres légzésmonitor, négyben pedig defibrillátor. Hiányzik 259 infúziós pumpa és 287 légzésmonitor is.

Az osztályok felszereltsége jóval a minimálisan szükséges mérték alatt van és negyven százalékkal kevesebb a szakdolgozó, valamint orvosok húsz százaléka is hiányzik. A kormány 404 aktív ágyat jelölt ki intenzív koraszülött-, illetve újszülött-ellátásra, valójában azonban mindössze 220-on folyik folyamatos munka. Évente több mint kilencezer újszülött jön idő előtt a világra, legtöbbjük intenzív ellátásra szorul, számol be a Független Hírügynökség.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek