A pedagógus védett személy lesz Szlovákiában

Súlyosabb büntetésekkel kell számolniuk novembertől az agresszív tanulóknak és diákoknak Szlovákiában. A pozsonyi parlament ugyanis szerdán elfogadta a pedagógiai személyzetről szóló új törvényt, melynek alapján a tanítók és a tanárok az ősztől védett személyeknek számítanak.

"A változásnak megelőző jellege van, hogy ne legyen könnyű agresszívnak és durvának lenni a tanítókkal szemben" - mondta újságíróknak a többek által vitatott jogszabály elfogadása után Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter. Mikolaj eredetileg azt javasolta, hogy a tanítók számítsanak hivatalos személynek, ezt azonban a törvényhozók nem fogadták el.

Az új törvény alapján változik a pedagógusok bérezési rendszere is. A tanítók a jövőben négy kategóriába lesznek sorolva és fizetés kiegészítésekre, prémiumokra számíthatnak, amennyiben rendszeres szakmai továbbképzéseken vesznek részt. A bérkiegészítések összege attól függ majd, hogy a különféle tanfolyamok, tevékenységek által egy-egy pedagógus hány "kreditet" tud összehozni.

A 150 tagú szlovák törvényhozásban a szavazáskor jelenlevő 134 képviselő közül 81 támogatta az új törvényt, amelynek elfogadása előtt széleskörű társadalmi és szakmai vita folyt a témáról. Az új bérezési rendszerre való áttérést 2014-re kell befejezni.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Mustra