A gyerekek szeretik anya főzelékeit

Már többször jeleztétek, hogy igény lenne főzelékekre, íme a kedvenceink nagyjából népszerűségi sorrendben. Természetesen lehet sűríteni keményítővel vagy krumplival. Mikor Csipetet vártam a 36. hétre toxémia miatt, a védőnőm letiltott nagyjából mindenről, ami finom, többek között a kenyérről és a lisztről is, akkor kipróbáltam más sűrítési módszereket, de nem jött be semmi, maradok a rántásnál.



A főzelékek egyszerű és tápláló ételek. Egy főzős műsorban azt hallottam, hogy kis hazánkon kívül kevés nemzet ismeri a zöldségek ezen elkészítési módját. Külhonból Porontyozók, igaz ez?



Nagy előnyük, ha időben kivesszük az egy év alatti emberpalántánk adagját, akkor egyszerre megvan az egész család ebédje. Másik előnye, hogy a maradék is felhasználható. Engem úgy neveltek, hogy ételt nem dobunk ki, főleg amíg a föld másik részén gyerekek halnak éhen. Nem, nem arra a pár kanálnyira gondolok, amit a gyerek a tányéron hagy (azt én eszem meg), hanem arra a max. egy tányérnyira, ami sterilen a fazékban marad és minden valószínűség szerint ebben a formában már nem eszi meg senki. Ebből nálunk általában leves készül. Attól függően, milyen főzelék, kevés répát főzök, ha puha beleborítom a borsót, vagy a felesborsót, összeforralom, ha szükséges, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítem. Vagy a borsót, zöldbabot felengedem egy kis vízzel, felforralom, ízesítem, levestésztát dobok bele, fedőt rakok rá és lezárom a tüzet alatta. Mire tálalni kell, a tészta is megpuhul.

Spenót



A legeslegjobb friss spenótból, mindig elhatározom, hogy spenótszezonban felvásárolom a piacon a készletet, feltöltöm vele a fagyasztót de valahogy győz a kényelem és a bolti zacsis. Az Iglo krémes parajt szoktam venni, ebben már van egy kis fokhagyma is. Előző este kilyuggatom a zacsit, reggelre kiolvad és a fölös lé is kifolyik. Készítünk egy kevés fehér rántást 2-3 gerezd fokhagymát zúzunk bele, hozzáadjuk a spenótot és felöntjük annyi tejjel, hogy jó sűrű főzelékállagú legyen. Ízesítjük sóval és egy kevés őrölt borssal. Csipetnek főtt tojással (egyszerűbb fölkockázni), magamnak tükörtojással szoktam tálalni, gyerekkorunkban anyu időnként csinált hozzá bundáskenyeret.

Csipetnek 10 hónapos kortól főztem spenótot, a fehér rántásba mehet a spenót, vízzel felengedtem, egy gerezd fokhagymát félbevágva beledobtam, csak az íze miatt, majd tálalás előtt kipecáztam. Természetesen a só és a bors kimaradt belőle. Eleinte kis reszelt sajttal ette, egyéves kor után már tejjel, felnőtt módon készítettem egy főtt tojás sárgájával, aztán bevezettük az egész tojást is. Mielőtt megesztek a rántás miatt, annak idején a védőnővel egyeztettük a hozzátáplálást, ő engedélyezte 10 hónapos kortól. Mivel én magunknak is így főzök, ezért nekik célszerű ezt az ízvilágot megszokni, hacsak nem akarok a következő 20 évben kétfelé főzni.

Savanyú krumplifőzelék



A kockára vágott krumplit 2-3 babérlevél társaságában sós vízben megfőzzük, ha puha, fehér rántással besűrítjük és egy kis pohár tejfölt keverünk bele, hozzáadunk egy csipet szárított vagy friss petrezselyemzöldet, kiforraljuk. Az igazi savanyúba jön egy kevés ecet, de nekem az már túl savanyú, ezért kihagyom. Fasírttal tálalva igazi menzamenü. A mamám piros hagymás rántással sűríti, tejfölt csak az asztalnál ízlés szerint tesznek bele. Ha ő főzi, akkor szívesen megeszem de alapvetően jobban szeretem a savanyú variációt. Csipet egyéves kora körül ehetett savanyú krumplifőzeléket a tejföl miatt, és akkor már egy icipicit meg is sóztam azóta krumpliimádó a lelkem. Előtte az anyatejes krumplit is kiköpködte.

Borsófőzelék



A borsót sós vízben megfőzöm, piros rántással sűrítem. Én szeretem fehéren is, ezért ha olyan hangulatom van, csak sima fehér rántást használok. Ha a sózás előtt kiveszünk egy maréknyi borsót, kicsomagoljuk a héjából (ennél a mennyiségnél még kivitelezhető ép elménk megőrzésével) már a 7 hónapost is kínálhatjuk vele.

Zöldbabfőzelék

Ha nincs szezonja, ebből is fagyasztott zacsist veszek, sós vízben megfőzöm, piros fokhagymás rántással sűrítem, majd egy kis pohár tejföllel összekeverve kiforralom, ízesítem egy csipet szárított petrezselyemmel. Fasírttal szoktam tálalni. Csipetnél a zöldbab időnként mumus, pár hét múlva meg három tányérral is kér belőle egymás után. Tejföl nélkül 10-11 hónapos kortól kínálhatjuk vele szemünk fényét.

A fentihez hasonló sablonnal készül a felesborsó, a lencse és a kelkáposztafőzelék is. A felesborsóból én a sárgát szeretem, az ehetetlen szemeket kiválogatom, megmosom, fél fej apróra vágott hagymával megfőzöm (ha van otthon, lehet bele főzni egy szelet szalonnát, jót tesz az ízének). Figyelem, nagyon habzik! Ha puha, piros fokhagymás rántással sűrítem. A lencsét szintén kiválogatom, megmosom, kuktában megfőzöm (kb. 30-40 perc) piros fokhagymás rántással sűrítem. A kelkáposztát nagyjából összekockázom, 2-3 szem kockára vágott krumplival együtt megfőzöm, ízesítem sóval, borssal, majorannával, ha puha, piros fokhagymás rántással sűrítem.

Mesianyu
Oszd meg másokkal is!
Mustra