Egyre többen vállalják tudatosan Down-szindrómás magzatuk kihordását

Nagy-Britanniában az egyre pontosabb teszteredmények ellenére több nő szüli meg Down-szindrómás gyermekét tudatosan, mivel úgy gondolják, a társadalom ma már elfogadóbb velük szemben, tette közzé a BBC.



A felmérés során 1000 nőt kérdeztek meg, miért vállalta Down-szindrómás gyermekét, miután megtudta, nem lesz egészséges. Tízből három találta úgy, hogy a Down-szindrómások életminősége az uóbbi időben sokat javult és a társadalom is sokkal elfogadóbb velük szemben. Nagyjából ugyanennyien mondták, hogy vallásos, és abortuszellenes meggyőződésből vállalták mégis terhességüket, és nagyjából a megkérdezettek egy ötöde mondta, hogy ismert már előtte down-os gyermeket, és ez pozitív irányba befolyásolta döntésében.

Emellett a megkérdezettek szintén egy ötöde azt vallotta, nem hitt az eredményeknek, és továbbra is bízott abban, hogy teljesen egészséges gyermeke születik. A válaszadók többségét támogatta döntésében családja, és többségük úgy gondolja, manapság sokkal könnyebb jövő vár egy Down-szindrómás gyermekre, mint egy-két évtizede, köszönhetően többek között az integrált oktatásnak. Ráadásul a társadalom is elfogadóbb mindenféle mássággal szemben.

Carol Boys, a nagy-britanniai Down-Szindrómások Egyesületének elnöke szerint ebből a felmérésből is látszik, hogy a társadalmi megítélés, és az abban bekövetkező változások mennyire befolyásolják az embereket. Ő is úgy vélte, most jóval könnyebb élet biztosítható egy down-os gyermeknek, mint akkor, amikor még ők szültek. Ma már jóval nagyobb a társadalmi befogadás, és ebben szerinte is az integrált oktatásnak van a legnagyobb szerepe.

Nagy-Britanniában az 1980-as évek végén még több mint 700 Down-szindrómás gyermek született évente, ez a szám a kilencvenes évek elejére, mikor bevezették a Down-szűrést, 600 alá esett. Pár éve azonban újra nőni kezdett és 2006-ban elérte a 749-et, ami több, mint a szűrések bevezetése előtt. Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy egyre többen vállalják tudatosan down-os gyermekük születését. Igaz, Angliában az utóbbi években az összes születések száma is nőtt, nagyjából 15 százalékkal, emellett egyre több nő vállal idősebb korban gyereket, ami szintén növelheti a down-os születések számát. Bár ennek ellentmondanak a hazai adatok, itthon ugyanis pontosan a szűrések miatt a down-os babák többségét 35 év alatti nők szülik.

Nagy-Britanniában a szűrés bevezetése óta folyamatosan igen magas a down-os babájukat tudatosan vállaló nők aránya. A pozitív eredmények után a nők mintegy 92 százaléka dönt úgy, hogy így is vállalja gyermekét. Nagy-Britanniában az integrált oktatás ma már teljesen természetes a Down-szindrómások számára, és a munkalehetőségük is egyre bővül.
Oszd meg másokkal is!
Mustra