Az apák is lehetnek depressziósak szülés után

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban naponta ezer újdonsült apát sújt az eddig csak az anyáknál tapasztalt szülés utáni depresszió. Will Couteney amerikai pszichoterapeuta tanulmányozta a jelenséget és honlapot is hozott létre, amelyben megmagyarázta a szokatlan levertség okait.



A "családfő-szindrómának" is nevezett jelenség megnyilvánulhat az alkalmazkodó képesség hiányában, türelmetlenségben, menekülésvágyban valahányszor a baba sír, klausztrofóbiában, nagyfokú feszültségben. Az okok sokfélék lehetnek. Például az, hogy az apák nem készülnek fel a gyermek születésére és megérkezése sokkot vált ki belőlük azt követően, hogy már az anya terhessége is stresszhatással járt számukra. Az apák állapotát súlyosbítja a kialvatlanság. A kispapa attól is tart, hogy a gyerek jelenléte megzavarhatja a feleségével kialakított exkluzív viszonyt, féltékenység is ébredhet benne, számol be az MTI.

Nyugtalanítja, hogy anyagi problémái adódhatnak, valamint az is, hogy le kell mondania a gyermek érkezése előtti számos szokásáról. Egyes kutatók a hormonokat is felelőssé teszik. Szerintük a baba születése is kiváltja a tesztoszteron-szint csökkenését és az ösztrogének emelkedését. A pszichológusok egyelőre a megelőzést javasolják, vagyis a leendő apa forduljon lélekbúvárhoz, akinél idejében ki lehet beszélni a félelmeket - írja az MIT a La Repubblica című olasz napilap alapján.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek