Korszerű csecsemőtáplálás a Poronty olvasóinak támogatásával

Harmadik fordulójához ért a Tudomány és Cumisüveg címmel megrendezett stúdióbeszélgetés-sorozat, melyet a Magyar Gyermekorvosok Támogatásával szakmai összefogást kezdeményezett a korszerű csecsemőtáplálásért. A beszélgetésen jelenlévő szakemberek, (Dr. Kovács Dóra pszichiáter, Fekete Gáborné, a Magyar Védőnők Egyesülete, Felnőttképzési Szakmai Tanácsadó Testület elnöke, valamint Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke) ez alkalommal nem a gyerek, hanem az anya oldaláról, pontosabban a lelki tényező fontossága felől közelítették meg a táplálást. A Poronty pedig ezúttal kilépett a virtuális világból, s a stúdióbeszélgetés fókuszába kerültek egyes fórum-hozzászólások a táplálással kapcsolatban. Ugyanis a szakemberek a programot kommentelőink véleményére építették. Köszönjük az eddigi hozzászólásaitokat, s továbbiakban is bátorítok minden olvasót, hogy ossza meg véleményet a világgal, hiszen a szakma ad a véleményünkre és fontosnak tart bennünket.



A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2008 tavaszán egy reprezentatív kutatást készíttetett (melyben négyszázan szerepeltek) egy független csoporttal s arra próbáltak rávilágítani, vajon a 6-12 hónapos csecsemők szülei tisztában vannak-e a helyes táplálással. Mint korábban már beszámoltunk róla, az anyák ötöde ad tehéntejet a babájának a fenti időszakon belül, ami megterheli a csecsemő szervezetét. 6-12 hónapos korban 5-8 deciliter tejalapú táplálék szükséges a babának, s ha nincs elegendő anyatej, tápszerrel kell pótolni.

A kutatásból kiderült, hogy a 6-12 hónapos babákat 58 százalékban már nem szoptatják, az anyák 34 százaléka bűntudatot érez emiatt, 18 százaléka pedig nyomasztónak tartja a helyzetet.

Dr. Szabó László elmondta, hogy a fórumokon tapasztalható viták alapvetően jók, mert felhívják valamire a figyelmet, s az anyák nagy része a sok információból kiszűri, hogy mi a megfelelő és követendő út a gyermekük táplálásánál. Másfelől a sokféle információ zavart keltő, derül ki a hozzászólásokat elemezve. A felvilágosító kampány lényege tehát, hogy a magyar édesanyák hiteles információkhoz jussanak a témával kapcsolatban. Ennek érdekében előreláthatólag még az év végéig elkészül a csecsemőtáplálás legújabb irányelveit tartalmazó módszertani ajánlás (utoljára 2003-ban publikálták), melynek elkészítésében a Védőnői Szakmai Kollégium is közreműködik.

Fekete Gáborné szerint a védőnők szemlélete, főleg az anyatejes táplálással kapcsolatban az utolsó 20 évben óriási változáson ment keresztül. Míg régen a kizárólagos szoptatást 3 hónapos korig javasolták (tea, gyümölcs adása is belefért), addig ma ez 6 hónapra tolódott, ráadásul az anyatejes tápláláshoz még a víz fogyasztását sem ajánlják.

Dr. Kovács Dóra pszichiáter elmondta, hogy az anyák érzelmi állapota befolyásolja a legnagyobb mértékben a szoptatás sikerességét. A 6 hónapos csecsemő kezd kifelé figyelni, s ha az anyán bizonytalanságot, félelmet, idegességet érez, a reflektív kapcsolatuknak köszönhetően a gyermek is zaklatottá válik, ami a táplálkozást is befolyásolhatja. Szakértők szerint mindössze 3 százaléka az anyáknak az, aki anatómiailag nem képes szoptatni (betegség, deformáció, stb.), egyébiránt kellő segítséggel mindenki képes rá. A mai korra az anyaság kettőssége a jellemző. Egyfelől dicsőítjük őket, másfelől pedig mindenért őket tesszük felelőssé.

Az előadáson új fogalom is született, a "harmo-anya" képében, aki nem „parázik”, de nem is csak báb. Az ideális állapot pedig nem az, hogy tökéletes anyákká váljunk, hanem elég jó anyákká, akik képesek a lehető legtöbbet megadni a gyermeküknek, de képesek egyes dolgokat „nem megadni”. Ehhez pedig saját magunkkal kell elsősorban harmóniába kerülni, magunkat elfogadni, s nem kudarcként megélni a hibáinkat. Az emocionális fejlődés kulcsa ugyanis a kiegyensúlyozott anya.

Hangsúlyozták, hogy a fórumok világában a szélsőséges vélemények, melyek bár érdekesek és tanulságosak, károsak lehetnek, ugyanis a bizonytalan anyákat összezavarhatja, s vannak, akik komoly szociális fóbiával küzdenek a "bezzeg-anyák" versengésétől. S bár az információ beszerzése az internetről hasznos, s már civilizációs jelenség, a versenyhelyzet bizony diszharmóniát okoz.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy van-e adat arra, amikor az anya egyértelműen elutasítja a szoptatást. Az anyák 80 százaléka egyértelműen akart, de azt a nem tudták megmérni, hogy hányan vannak, akik egyáltalán nem akarnak szoptatni, még ha a felmérést végző szakértők sejtették is, hogy van ilyen.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek