Kétszer gyakrabban esnek teherbe a sorozatfüggő kamaszok

Gyakoribb a terhesség a szexualitást bőven tárgyaló filmsorozatok tizenéves amerikai nézőinek körében, mint azoknál a kamaszoknál, akik nem kedvelik az ilyen sorozatokat. A Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklap novemberi számában publikált tanulmány szerint a Szex és New York vagy a Jóbarátok láttán a képernyőre ragadó amerikai tizenévesek kétszer akkora valószínűséggel esnek teherbe/ejtenek teherbe másokat, mint akik a távkapcsolóért nyúlnak ilyenkor, írja az MTI.Anita Chandra, a Rand Corporation magatartáskutatója és munkatársai összesen 2003, 12 és 17 év közötti lányt és fiút faggattak telefonon tévénézési szokásaikról, először 2001-ben. Az interjúkat 2004-ig kétszer megismételték, és a terhességre is rákérdeztek. Az eredmények szerint a pikáns témákat tárgyaló sorozatok - a That 70's Show, a Szex és New York és további 18 sorozat - rajongói közül 58 lány esett teherbe az első és az utolsó interjú közötti időszakban, és 33 fiú ejtett teherbe legalább egy lányt.

Korábbi vizsgálatok már feltárták, hogy a televíziós szexuális tartalmak fokozott fogyasztása korai szexuális aktivitáshoz vezethet a tizenéveseknél, ez pedig az első olyan kutatás, amely összefüggést mutatott ki a tévénézési szokások és a kamaszkori terhesség között - mondta Anita Chandra.

A kutató szerint a szexualitásnak csak a pozitív oldalait bemutató sorozatok hatására a tinédzserek azelőtt bocsátkozhatnak szexuális kapcsolatokba védekezés nélkül, "hogy képesek lennének megalapozott és felelős döntést hozni.", számol be az MTI. Elizabeth Schröder, a Rutgers Egyetemen kidolgozott Answer című szexuális felvilágosító oktatóprogram vezetője szerint a vizsgálat nem vett figyelembe kellőképpen más fontos tényezőket, mint például a családi értékek vagy a család jövedelme. "A médiának kétségtelenül van hatása, de nem tudjuk pontosan, hogy mekkora, mert rengeteg más meghatározó faktor is van" - mondta Schröder.

A tizenéves korosztálynak csupán 19 százaléka számolt be arról, hogy van olyan személy, akivel nyíltan tud beszélni a szexualitásról - hivatkozott egy másik felmérésre David Walsh pszichológus. A média és a család viszonyával foglalkozó kutatóintézet - a National Institute on Media and Family - munkatársa szerint ráadásul sok iskolában egyáltalán nincs szexuális oktatás, így aztán a felvilágosító szerepkörét gyakran a tévé tölti be. "Könnyen kiszámítható annak a következménye, ha senki sem beszél a szexről a gyerekkel, aki nézi a tévében ezeket a sorozatokat, amelyek azt sugallják, hogy a szex az, amit a menők művelnek" - mondta David Walsh. A mostani felmérés legfőbb üzenete tehát az, hogy minél hamarabb, még a kamaszkor előtt el kell kezdeni családon belül beszélgetni a szexualitásról - mondta a pszichológus.

A hivatalos statisztikai adatok szerint egyébként az utóbbi 15 évben folyamatosan csökkent a kamaszkorban teherbe esett amerikaiak száma, és ez a trend párhuzamos a szexualitással kapcsolatos témák előretörésével a tévésorozatokban, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Mustra