Készítsünk ajándékokat falevélből!

Minden ősszel elvarázsolnak a narancsos-pirosas színben pompázó fasorok, valamilyen oknál fogva vonz a látványuk.  

Klikk!


Ilyenkor felpakolom az egész családot és irány az erdő. Idén begyűjtöttünk egy nagy rakás színes falevelet, amelyekből a gyerekekkel képeket készítettünk különböző technikákkal.SatírozásTegyük a rajzlap alá a falevelet fonákjával felfelé, majd egy papírbevonat nélküli zsírkrétát fektessünk a papírra és satírozzuk át vele a levél fölötti részt. Az erezet gyönyörűen megjelenik a papíron erősebb vonalak formájában. Használhatunk egy levélhez több színt is.

LenyomatVízfestékkel vagy temperával fessük be a levél fonákját, majd nyomjuk egy rajzlapra a levelet. Vigyázzunk, hogy ne folyjon a festék és egyenletesen legyen befestve a levél. Néhány másodperc után óvatosan vegyük le a levelet a papírról, amelyen ott marad a levél lenyomata. Használhatunk egy levélen több színt is.

KörvonalHa már kezünkben az ecset és úgyis festünk, fessük körbe a papírra helyezett falevelet, majd vegyük le. Önmagában is érdekes a levél körvonala, de a kölykök ki is festhetik.

Színes levelekA különböző színűre befestett leveleket száradás után folyékony ragasztóval ragasszuk fel kartonra. Nagymamik örülni szoktak egy ilyen színes ajándéknak.

LevélképTerítsük szét egy újságpapíron az összegyűjtött leveleket, a gyerekek pedig válasszák ki, melyikeket szeretnék felragasztani. Kenjük be a levél fonákját folyékony ragasztóval (ragasztópisztoly nem jó, mert a forró ragasztó kiégeti és elszínezi a leveleket) és kérjük meg a gyereket, ragassza fel a kartonlapra oda, ahová szeretné. Ha elkészült a kép, tegyük ki jól látható helyre, hogy a kölykök gyönyörködhessenek művükben.

EgyebekAz ovi falán a minap rengeteg falevélből készült kép díszelgett, amelyeken állatokat és növényeket formáztak meg a különböző méretű, színű és alakú levelekből. Bár a pillangót szívesen kiraktam volna levelekből én is, a gyerekeknek már nem volt kedvük hozzá, inkább szabadon garázdálkodtak a temperával és az ecsettel.

A kreatívkodással egy egész estére le lehet foglalni a kölyköket, és a hozzávalók árai sem vágnak földhöz senkit. Akinek óvódáskorú gyermeke van, a legtöbb hozzávalót biztosan megvette már korábban:

- zsírkréta
- vízfesték vagy tempera
- ecset
- rajzlapok
- karton
- folyékony ragasztó

További falevelekkel/ből készíthető ajándékötleteket várunk!
Oszd meg másokkal is!
Mustra