Kevés alvástól magas a tinik vérnyomása

Lehet, hogy a saját kamaszgyerekünk még nem barátkozik az alkohollal, viszont valószínűleg kevesebbet alszik, mint kellene, legalábbis amerikai kutatók legújabb eredményei szerint. Ők összefüggést véltek felfedezni a kevés alvás és a magas vérnyomás között is.

Ha visszaemlékszem, én is olvastam éjszakánként a takaró alatt tinikoromban, így reggel fél nyolckor a hetes buszon majd' leragadtak a szemeim, az első órákon még bágyadtan pislogtam csak, nyilván jobb lett volna a közérzetem és koncentrálni is jobban tudtam volna, ha többet alszom. Az amerikai kutatók arra próbálnak meg rávilágítani, hogy a kevés alvásnak nem csupán a másnapi álmosság a következménye: azok a kamaszok, akik napi hat és fél óránál kevesebbet alszanak, kétszer nagyobb az esélyük arra, hogy magas vérnyomásuk legyen. Akik pedig rosszul is alszanak, háromszoros kockázattal számolhatnak, írják a Case Western Reverse Egyetem kutatói az Amerikai Szívtársaság Circulation című szakfolyóiratában.

Huhhh nicknevű olvasónk is elküldte nekünk az újságban olvasott információkat: Összesen 238 olyan 13 és 16 év közötti gyereknél határozták meg az alvási paramétereket otthoni körülmények között és alváslaboratóriumban is, akiknél korábban már olyan betegség igazolódott, mely bizonyítottan alvászavarokhoz vezet.

Az éjszakánként hat és fél óránál kevesebbet alvó gyerekek körében 2,5-szer nagyobb arányban mértek emelkedett vérnyomást. Emellett vizsgálták az alvás minőségét is, melyet akkor nem tekintettek megfelelőnek, ha az esti elalvási nehézség korai vagy gyakori ébredéssel társult. Utóbbi csoportban 3,5-szeres gyakorisággal kaptak az átlagosnál nagyobb értékeket. Voltak persze olyan gyerekek is, akik mindkét csoportba beletartoztak, azaz éjszakai pihenésük sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem minősült kielégítőnek.

A vérnyomás tekintetében mutatkozó különbségek fiúk és lányok esetében egyformán megfigyelhetők voltak, melyet a testtömegindexen túl azt sem befolyásolt, hogy az adott gyerek milyen anyagi és társadalmi helyzetben lévő családban nevelkedett. A kutatók részben a gyerekszobákat is meghódító technikát hibáztatják a jelenségért, melynek eredményeként a „saját” tévé, hifi-torony, számítógép és mobiltelefon még késő este is egy kis mozizásra, zenehallgatásra, csetelésre vagy SMS-küldésre csábítja a gyerekeket. A szakemberek szerint egy tinédzsernek legalább kilencórányi nyugodt alvásra van szüksége ahhoz, hogy másnap ne zombiként lézengjen a világban, és nem mellesleg csökkenjen a felnőttkori magas vérnyomás és az ebből adódó szövődmények veszélye is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek