Megtalálták a szülés utáni depresszió lehetséges okát

A szülés utáni depresszió lehetséges magyarázatát adja Módy István, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja a Neuron című szakfolyóirat július 31-én megjelent számában. Módy és munkatársa, Jamie Maguire a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen egérkísérletekben megállapították, hogy egy speciális fehérjecsoportnak egyes agyi idegsejtek felszínén megváltozott működése okozhat szülés utáni depressziót, vagy pszichózist. A megállapítás egyúttal terápiás beavatkozásra is lehetőséget adhat.



Egy állatmodellt is létrehoztak a rendellenesség és kezelési módjainak tanulmányozására, ami felgyorsíthatja a témával kapcsolatos kutatásokat. A vizsgált GABA receptornak gátló szerepe van az idegrendszerben, tompítja a serkentő anyagok hatását. Egérkísérleteikben úgy találták a kutatók, hogy a receptorok mennyisége csökken a terhesség alatt, majd a szülés után visszatér a terhességet megelőző szintre.

A szülés után a hormonok szintje visszaáll az eredeti, terhesség előtti értékre, ezt kell követnie a receptorszám növekedésének, hogy a gátló hatás állandó legyen. Abban az esetben, ha nem áll vissza a receptorok száma, olyan rendellenességek alakulnak ki, mint a szorongás és a depresszió, írja az MTI. Módy olyan genetikailag módosított egereket hozott létre, amelyekben hiányzik a GABA receptorok számának rugalmas változási képessége. Ezeknél az egereknél a szülés utáni depresszióhoz hasonló viselkedést és az utódok túlélési arányának csökkenését tapasztalták.

A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a nőknél szülés után, sőt menstruáció előtt hasonló okból, a GABA receptorok számának nem kellően rugalmas változása miatt jelentkeznek hangulati problémák, vagy komolyabb zavarok. Amikor a túl kevés GABA receptorral rendelkező egereknek egy kémiai anyagot adtak, - melyet egyébként alvászavarok kezelésére alkalmaznak - sikerült ellensúlyozni a káros hatásokat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek