Paráznak a láztól a szülők

A szülők túl sokat aggódnak a lázon, amit egyféle mumusnak tekintenek, ezért hajlamosak még a legkisebb hőemelkedésnél is gyógyszert adni a gyereknek, pedig egy kis láz akár még jót is tehet, - mondják amerikai gyermekorvosok.

Az amerikai John Hopkins Gyermekközpont tanulmánya szerint a szülőknek „lázfóbiájuk” van, mindenáron csillapítani akarják gyermekük lázát, holott a láz a lehető legjobb fegyver a kórokozók elleni harcban, és segít erősebbé tenni az immunrendszert. Egy 487 szülő megkérdezésével készült baltimori tanulmány szerint, a szülők azonnal gyógyszert adnak a gyereknek láz esetén, és sokan meg vannak győződve róla, hogy a láz agykárosodást, sőt halált okozhat. A felmérés szerint a szülők 80 százaléka még az alvó gyereket is felkölti, hogy lázcsillapítót adjon neki, akkor is, ha a gyerek amúgy békésen pihent.


Amerikában a 100.3 Fahrenheti fölötti érték számít láznak, ez nálunk 38 Celcius foknak felel meg. A határ nem véletlen, hiszen mint ebben a tanulmányban is kifejtik, a legtöbb, szervezetet megtámadó kórokozó 38 fölötti hőmérsékleten egyszerűen elpusztul, hiszen számukra a testhőmérséklet a kényelmes. A cikkben idézett orvosok szerint a valóban agykárosodást okozó láz gyerekek esetében a 41,5 foknál magasabb láz ez azonban ritkán fordul elő. A nyilatkozó orvosok egyöntetű véleménye az, hogy a 38 fok alatti lázat nem kell csillapítani, kivéve 3 hónapnál fiatalabb csecsemők esetében, az ő immunrendszerük ugyanis még fejletlen. Sőt, szerintük még egy 39 fokos láz sem igényel csillapítást, ha egyébként a gyerek jól van, játszik és aktív. Úgy gondolják a szülők túl sokszor és fölöslegesen, nem egyszer a megengedett napi adagot is meghaladva adnak gyógyszert a gyerekeknek.

Egyes szélsőséges orvosi vélemények szerint a lázat egyáltalán nem kellene csillapítani, mert az csak a betegség elhúzódását segíti elő. Eddig még csak bárányhimlővel kapcsolatban végeztek ilyen jellegű kutatást, és tény, hogy azok a gyerekek, akik nem kaptak lázcsillapítót a betegség alatt, hamarabb átestek a bárányhimlőn.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek