Csökkenti a kismamák vérnyomását a csokoládé

A csokiimádó terhesek biztos örülni fognak a legújabb kutatások eredményének, amely szerint napi egy szelet étcsokoládé védi őket a magas vérnyomástól. A kutatás részletei az Epidemiology című orvosi szaklap májusi számában jelennek majd meg.

A Yale Egyetem kutatói közel 2300 kismamát vizsgáltak 1996 és 2000 között. Szülésük után megmérték a köldökzsinórból vett vérben a teobromin szintjét. Az anyag a csokoládé egyik összetevője, a szervezetben pedig közvetlen hatást gyakorol a vizeletkiválasztásra, a szívműködésre, tágítja az ereket- vagyis a vérnyomás csökkenését idézi elő. A csokoládéban található magnézium szintén mérsékli a magas vérnyomást, a flavanoidok pedig antioxidánsok, írja a Független Hírügynökség.


A saját bevalláson alapuló vizsgálatoknál nehéz számszerűsíteni a csokoládé fogyasztást és esetleges hatásait, mert a csokoládétermékekben nagyon eltérő a kakaótartalom. Értők szerint minél sötétebb a csokoládé, annál jobb. Ellenben minél több zsiradékot és cukrot tartalmaz, annál kevesebb benne a teobromin - hívta fel a figyelmet a kutatás vezetője, Elizabeth Triche. A csokoládé teobromintartalma 0,15 és 0,46 százalék között lehet.

Az orvos szerint a terhességnél gyakori vérnyomásproblémák megelőzéséhez olyan teobrominszint szükséges, amennyit napi egy szelet jó minőségű étcsokoládé elfogyasztása biztosít. Aki fiút szeretne, jobban jár, ha nem eszik túl sok csokit, korábbi kutatások szerint ugyanis a rendszeres fogyasztók nagyobb eséllyel szülnek lánygyermeket. Vigyázat, az étcsokoládé fokozza a terhesség alatt amúgy is gyakori székrekedéses problémákat. És a fenékméretre is káros hatással van.
Oszd meg másokkal is!
Mustra