29 évesen szül először a magyar nő

A nők gyermekvállalása és a házasságok megkötésének ideje is kitolódott, ezért évről évre kevesebb gyermek születik - mondta Kamarás Ferenc, demográfus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főtanácsadója kedden sajtótájékoztatón.

A KSH február végén tette közzé demográfiai mutatóit, mely szerint 2007-ben 21 ezerrel kevesebben voltunk, mint egy évvel korábban, a természetes népességfogyás felgyorsult. Kamarás Ferenc sajtótájékoztatóján elmondta: ma a nők jóval később mennek férjhez, később vállalják az első gyermeküket, élettársi kapcsolatban pedig - ami egyre népszerűbb - nagyon kevesen vállalnak gyereket, írja az MTI.


A KSH adatai szerint a tizenévesek házasságkötése gyakorlatilag megszűnt; az átlagos életkor az első házasságkor 1990-ben még 22 év volt, 2007-re már 27 évre emelkedett. Tíz éve esett százezer alá a születések száma, azóta folyamatosan ez alatt marad. Kamarás Ferenc szerint ennek oka: míg 1990-ben 22 évesen, addig most átlagosan 29 évesen szülnek a nők először, valamint az idősebb nők kevesebb gyermeket vállalnak.

A mai 30 évesek, ha nem házasodtak meg, akkor kevesen vállalnak gyereket, de azok is csak egy gyermeket vállalnak, akik megházasodtak. A népesség számának várható alakulásáról Kamarás Ferenc az MTI-nek elmondta: várható, hogy lassulni fog a népességfogyás, mert az adatokból arra következtetnek, hogy van még "potenciál" a 20-30 éves korosztályban, a halálozási ráta pedig várhatóan tovább csökken.
Oszd meg másokkal is!
Mustra