Újabb huszonöt tanács gyerekneveléshez

A Parents.com nevelési oldal állítja, összegyűjtötte nekünk az ötven legfontosabb nevelési tanácsot, amit ha betartunk, csak móka és kacagás lesz a gyereknevelés.



Az első huszonöt tanács után itt a második adag.


26. Kérj bocsánatot! Az egyik legfontosabb mondat, amit a gyerekednek mondhatsz, hogy „sajnálom, ne haragudj”. Ha elismered hogy hibáztál, azzal a gyerekednek is megadod a jogot, hogy tévedjen.

27. Ne kösd a szereteted feltételekhez. Nem azért szereted a gyerekedet mert jó matekból, vagy jól zongorázik. Mondd el neki, hogy akkor is szeretni fogod, ha rossz jegyet kap az iskolában.

28. A gyereked előtt te vagy a legfontosabb erkölcsi példa, ezért gyakran gondolj bele, szeretnéd-e, hogy a gyereked is azt csinálja amit te. Esténként kérdezd meg maagadtól, mit tanult ma a gyerek az én viselkedésemből?

29. Bízz az ösztöneidben. Ha azt súgják az ösztöneid, hogy a gyerekednek valamiért nem jó az iskolában vagy az óvodában, valószínűleg igazad van. Ne félj felvállalni konfliktusokat, hiszen a gyereked érdeke a legfontosabb.

30. Ne légy túlságosan aggodalmaskodó. Nem tudod megvédeni a gyerekedet az összes csalódástól, kudarctól és stressztől. A gyereknek szüksége van arra, hogy megtanulja kezelni ezeket a helyzeteket is, hogy később könnyebben birkózzon meg a nehézségekkel.

31. Kerüld az ördögi köröket, ha már százszor figyelmeztetted valamire a gyerekedet, fölösleges ezt százegyedszerre is megtenned. Inkább próbáld megoldani a problémát. Ha például állandóan a földön hagyja a kabátját, akasszátok be együtt a szekrénybe.

32. Engedd a gyermekedet, hogy mindent felfedezhessen. Nagy rendetlenséggel jár, az biztos, de így tanul a legtöbbet.

33. Ébreszd fel az alvó gyereket! Igen, néha ez jó ötlet, például a délelőtti alvás alkalmával, hogy délután nagyot aludjon, vagy a délutáni alvásnál, hogy este könnyebben elaludjon.

34. Utasítsd el a diszkriminációra utaló beszélgetéseket. A gyerekek nem úgy születnek, hogy bármit vagy bárkit utáljanak, a felnőttektől tanulják ezt meg. Segítsd a gyerekednek, hogy felismerje az emberek pozitív tulajdonságait, és inkább az azonosságokat, semmint a különbözőségeket vegye észre.

35. Ha a gyereked rosszalkodik, elterelheted a figyelmét, ha másként reagálsz a rosszalkodásra. Például, ha elveszi valaki elől az ételt, adj neki egy pohár tejet.

36. Bátorítsd a barátságra. A barátság sokkal fontosabb, mint a népszerűség. Nem tudod garantálni, hogy a gyerekedet mindenki szeresse, és nem is a te dolgod, hogy népszerűsítsd. Támogasd a barátságait, de ne akard helyette irányítani a szociális életét.

37. A porontyod önképét nagyban befolyásolja, hogy mit mondasz róla. Éppen ezért mindig úgy beszélj róla, hogy az a maga és mások számára is pozitívnak tűnjön. Például ahelyett hogy azt mondanád, hogy „az én gyerekem hiperaktív” mondd azt, hogy „a gyerekem nagyon energikus”.

38. Mutass rá a különbözőségekre is. Például ha a gyereked nagyon szeretne egyféle ételt, mondjuk az édességet, míg te a salátát szereted. Ez kitűnő lecke számára arról, hogy az emberek milyen sokfélék, máshogy látnak dolgokat, és más az ízlésük.

39. Felejtsd el a fejlődési mérföldköveket! Ne dőlj be annak, hogy egy gyerekenek mennyi idős korában mit kell csinálnia. A gyerekek különbözőképpen fejlődnek, és ő majd jelzi, ha készel áll a mászásra, járásra, olvasásra.

40. Ne vidd túlzásba a jutalmazást. Segíts, hogy a gyereked kialakíthassa a maga jutalmazási rendszerét, és önmaga jutalmazza magát, ha jól csinált valamit. Ahelyett tehát hogy azt mondanád, „milyen büszke vagyok rád”, mondd azt, hogy „nagyon büszke lehetsz magadra”!

41. Ne segíts túl sokat a házi feladatban, az a gyereked feladata, nem a tiéd. Ha túl sokszor közbeszólsz, úgy fogja érzeni, hogy ő nem képes egyedül megcsinálni.

42. Soha ne hazudj a gyereked előtt! Ez még az olyan apró dolgokra is vonatkozik, amire nem is gondolnál. Például soha ne mondd senkinek a telefonba, hogy most nincs ittthon a férjed, ha éppen ott ül a kanapén.

43. Alakítsd ki a gyereked alvási rutinját. Három hónapos korától már ott altasd a gyereked, ahol szeretnéd, hogy később is aludjon, hiszen ezután már sokkal nehezebb változtani. Ha addig mózeskosárban volt, tedd a kiságyba, az együttalvást is meg kell szüntetni három hónapos kora körül, ha nem szeretnél később is vele aludni.

44. Mindig állj a gyereked mellé, különösen, ha nem, tudod mi történt pontosan. Ha például azzal jön haza az iskolából, hogy az egyik tanár elvette valamijét, vagy csúnyán bánt vele, ne mondd azt rögtön, hogy „biztos okot adtál rá.”

45. Ne higgy megszállottan a szakemberek tanácsaiban. Te ismered a gyerekedet, senki nem tudja jobban, mire van szüksége.

46. Légy bolond. Táncolj, ugrálj, énekelj, bohóckodj, vívj párnacsatát a gyerekeddel.

47. Készítsétek el együtt az ebédet. Találjátok ki együtt, hogy mi legyen az ebéd, és engedd a gyerekedet is segíteni, sokkal szívesebben fogja megenni.

48. Néha törd meg a szabályokat. Egyetek fagyit ebédre, vagy legyetek pizsamában egész nap egy hideg hétvégén.

49. Hallgass, mielőtt tanácsot adnál! A szülőség legkritikusabb pontja, amikor a gyereked olyan érzelmeket tapasztal meg, mint a szomorúság, félelem, harag, kétségbeesés, csalódás. Először mindenképpen segíts a gyerekednek megfogalmazni, hogy mit érez, hogyan fejezhető ki a hangulata. És csak ezután adj neki tanácsot arra vonatkozóan, hogyan oldja meg a problémát.

50. Ossz meg vele mindent, amit szeretsz. Legyen az egy hobbi, egy dal, egy vers, egy recept, vagy egy emlék, mindent mondj el neki! Kedves lesz neki, és emlékezni fog rá.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek