Gyakrabban depressziósak a fiús anyák

A szülés utáni depressziónak számos oka lehet, a legújabb felmérések szerint kialakulásához nagyban hozzájárul az is, hogy milyen nemű gyermeket szülünk, a fiúk anyukái ugyanis fokozottabban ki vannak téve a depresszió veszélyének.

Ez a kutatás kivételesen nem angol, hanem francia, melynek során 181 anyukát vizsgáltak, akinek kilenc százaléka szenvedett szülés utáni depresszióban, háromnegyedüknek fiúgyermeke volt. A felmérés eredménye magukat a kutatókat is meglepte, hiszen előzetesen azt gondolták, a lányos anyák lesznek hajlamosabbak a depresszióra, hiszen vannak kultúrák, ahol a lánygyermeknek kisebb a presztízse, mint egy kisfiúnak.


A felmérésben résztvevő fiús anyukák nem csak a depresszióra voltak hajlamosabbak, hanem általában véve is sokkal alacsonyabb életminőségről számoltak be, mint azok az anyák, akik lányt neveltek. A felmérés során ugyanis számos kérdés vonatkozott a fizikai és egészségi állapotra, mentális és érzelmi egészségre, és azt találták, hogy a fiús anyukák közül tízből hét panaszkodott gyenge egészségi álapotra és életminőségre, míg a lányos anyák többsége nem.

A szülési utáni depresszió egyébként nem ritka dolog, a friss anyák mintegy harmadát érinti, bár a legtöbbször enyhe lefolyású. A vizsgált 181 anyuka közül 17-nek volt valóban súlyos szülés utáni depressziója, és ebből 13-nak fia volt. A témában újabb kutatásokat kezdeményeztek, mert az okokat nem találták, a vizsgált anyák száma túl kevés volt. Egyelőre arra gondolnak, hogy enyhe pszichológiai különbség lehet aközött ahogy egy kisfiúhoz és ahogy egy kislányhoz viszonyulnak az újdonsült anyukák, és ez hatással van érzelmi állapotukra, főleg ha eleve hajlamosabbak a depresszióra. Pszichológusok szerint a fiúk felé irányuló negatív attitűd az élet fontos férfiszereplőivel (például apa, férj) kialakult negatív kapcsolatok visszatükröződése.

Az eredmény egyébként ugyanaz volt először és másodszor szült anyák esetében is, az tehát, hogy egy anya hányadik gyermekét szüli, nem játszott szerepet a depresszió kialakulásában, csak az, hogy milyen a jövevény neme.

A szülés utáni depresszió egyébként nem azonos a baby blues-zal, ami a szülő anyák majdnem 80% százalékánál kialakul a szülés utáni napokban és levertséggel, fáradsággal, érzelmi ingadozással jár. Általában pár hét, esetleg két hónap alatt elmúlik, amikorra az anyuka beletanul a babázásba. A szülés utáni depresszió később, a harmadik-ötödik hónap környékén alakul ki, és legtöbb esetben az újszülött ellen irányul, vagyis az anyuka sokszor nem hajlandó ellátni a gyereket.
Oszd meg másokkal is!
Mustra