Lányt eredményezhet a csokizabálás

Lehet, hogy igaz a népi bölcsesség, miszerint az édességeket nassoló anyukáknak lányuk, a húst és sós sütiket zabálóknak pedig fiuk születik. Dél-afrikai kutatók kiderítették, hogy a magas vércukorszintű egereknek több nőnemű utóda születik.

A Pretoriai Egyetem kutatói egy dexametazon nevű szteroiddal kezelték 20 kísérleti egeret, ami lenyomta a vércukorszintjüket, húsz másik egeret pedig normális koszton tartottak, számolt be a kutatásról az angol Daily Mail bulvárlap. A szteroidos nőstényegerek utódainak vizsgálata során kiderült, hogy mindössze 41 százalékuk hímnemű, szemben a normális egerekkel, ahol az újszülöttek 53 százaléka volt hímnemű.

Az Elissa Cameron által vezetett kutatócsoport szerint az egereknél egyértelmű, hogy a táplálkozás befolyásolja az utódok nemét, és elképzelhető, hogy ugyanez az emberekre is igaz lehet.


A születendő magzatok nemét a spermiumban található kromoszómák határozzák meg: az X lányt, az Y fiút eredményez. A nőknek két X kromoszómájuk van.

Azt már eddig is tudták, hogy a férfiak táplálkozása befolyásolhatja az X és Y kromoszómákat hordozó spermiumok arányát. A mostani kutatás szerint azonban az anya táplálkozása hatással lehet a méhen belüli környezetre, ahol az egyik vagy másik kromoszómát hordozó spermiumok számára kedvező feltételek alakulhatnak ki. Más kutatások alapján arra következtetnek, a gyermek nemét fogantatásának évszaka is befolyásolhatja.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek