A Mikulás ellepi a könyvesboltokat

Nem ígérjük, hogy teljes körképet nyújtunk az idei Mikulásos könyvekről. Lehetetlen, olyan mennyiségben lepik el ilyenkor a polcokat a piros-fehér, nagyorrú vénségek. Ráadásul az angolszász hagyományoknak köszönhetően erős összefonódások vannak a karácsonnyal. Most mindenesetre röviden bemutatunk pár könyvet és cédét, hogy segítsünk választani a szülőknek, ha ilyesmivel szeretnénk ünnepibbé tenni a hangulatot, vagy gyerekünk csiklandós izgalommal várja minden évben a Mikulást.

Marék Veronika: Télapó és Ezüstmackó, Ceruza, 2007, 2250 Ft. - a klasszikus Marék Veronika diafilm először jelenik meg idén könyvben. Sok újat nem tudunk róla mondani, hozza a diás képeket, szép, igényes kiállítás, egyszerű rajzok, visszafogott színek, jó sztori: a testvérek összevesznek az ajándékokon (Ezüstmackón), ezért a nagyobbik elindul egy ugyanolyat keresni húgának karácsonyra.

Mivel nem lehet kapni, kalandos úton (a la legkisebb királyfi) eljut a Mikuláshoz, és varrat egyet az aszketikus külsejű, pipázó öregúrral.Nagy az öröm otthon, feldolgozódik a  testvérféltékenység, bár minden testvérkonfliktust ilyen jól meg lehetne oldani! Kicsiknek érthető, átlátható, jól mutagathatók a tárgyak, szereplők a képeken.

Jutta Gorschlüter, Anatolij Burkin: A Mikulás és a kiscica, Naphegy, 2007, 2250 Ft. - A Naphegy Művészi Mesekönyvek sorozatának új darabja. Ovisoknak, kisiskolásoknak ajánljuk. Valószínűleg a Naphegy Mikulása a legkövérebb a világon, majd lelóg a lapokról. Jó ember ő, mert egy kivert kiscicának is helyet keres ajándékosztás közben. A kiscica mindent lever és majdnem nagy galibát okoz, de aztán megtalálja a gazdáját egy cicára vágyó kedves kisláyn ágyában. Ne vegyük olyan gyereknek, aki macskáért könyörög a szüleinél, mert nem fognak minket szeretni. De cica rajongó gyerekeknek egyébként megfelelő.


Pekka Vouri: A Mikulás otthona, Cerkabella, 2007, 2690 Ft - nagyobbaknak való képes-mesés könyv, melyből részletesen megtudhatjuk, hogy hogyan is élnek a manók és a Mikulás Lappföldön.

Kár, hogy irtózatosan apró betűkkel nyomták, ugyanis ez a korosztály (7-10 évesek) már magának olvas, egyedül böngészi a mesterségekről, népi szokásokról, fantáziavilágról írt rövid, pár hasábos meséket. A rajzok inkáb ijesztőek, mint egyediek, az egész könyv pedig inkább unalmas és kaotikus, mint érdekes - rengeteg informácó, kevés kötőanyag.

Mauri Kunnas: Mikulás - Hiteles beszámoló, Cartaphilus, 2005, 2500 Ft - ugyanaz a kategória, mint az előző: aprólékos rajzok, a Mikulás-falu/ipar részletes, a mosakodástól a csomagoláson át a tejberisz főzéséig mindent leíró bemutatása. Szemben az előzővel itt viszont jók a rajzok, nagyon aranyos, böngészhető részletekkel. A szöveg összefüggő, történetszerű. A kis manómunkások mindennapjai hajaznak a kisiskolásokéra, találunk benne manó-órarendet, a rendetlenséggel harcoló Mikulásnét, az ágyban titokban édességet majszoló kismanót.

Kiderül, hogy hogyan állítják össze a játékokat alkatrészeikből, hogy a Mikulás rengeteg kávéval, a manók pedig gyümölcslével tudják csak végignyomni december hatodikát. Megismerik a gyerekek a régi kézműves mesterségeket, az eszközöket, más népek szokásait. Analizáló kisiskolás elméknek. Figyeljünk, nehogy összekeverjük a Mikulás tizenkét ajándéka című ugyancsak Kunnas-böngészővel, mert az sokkal rosszabbra sikeredett.

Chris van Allsburg: A Mikulás-expressz, Míves Céh, 2004. 2600 Ft - darkosabb, transzcendencia felé haljó Miki-rajongóknak való karácsonyi mese a Jumanji szerzőjétől. A Mikulást szerncsére nem Robin Williams játssza. egy kisfiú mesés kalandra indul: felszáll egy titokzatos vonatra, a Mikulás-expresszre. Amikor megérkezik az Északi sarkra, a Mikulás neki adja az első karácsonyi ajándékot. A fiúcska választhatna, amit csak akar, ő azonban nem kér mást, csupán egy csengettyűta Mikulás szánjáról. Az ezüst száncsengő varázslatos csilingelését csak az hallhatja, aki igazán hisz a Mikulásban, és a karácsony csodájában.

Presser Gábor - Csetényi Anikó: A Mikulás csizmája, Sony, 4290 (CD) - egy régi rádiójáték felújított-újrakiadott változatával állunk szemben. Jól kitalált, karakteres figurák, parádés szereposztás, vicces kis történet: a Mikulás (Csákányi László) és lova (Szakácsi Sándor) elmennek a pápuákhoz, mert van a törzsfőnöknek (Rátonyi Róbert) 62 ajándékra éhes gyereke. De valaki lenyúlja a Mikulás csizmáját. Nagy nehezen kiderül, hogy a gonosz polip az (Vajda László), aki varázsvázának tartja, és a hableányokból gyöngyöt próbál kizsarolni vele. A hisztis királynő rabságba esik, de a vagány Igaz Gyöngyi (Kútvölgyi Erzsébet) és a macsó szánhúzó, Táltos Pista kihúzza a csávából. A vége nagyon vicces. A dalok viszont, egy kivétellel, nem valami jók, eléggé semmilyenek, Pressertől sokkal többet vártam volna. Még egy Padlás színvonalát sem üti meg. (Sőt.) Az ára meg... enyhe túlzás.


Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás, Treff, 2006, 1990 Ft (CD) - a Gryllus kislemezen télapóváró dalok Döbrentey Ildikótól és Gryllus Vilmostól. A dalok számos fellépésen is meghallgathatók.

Csak azt tudom rá mondai, a szokásos: van akinek ez bejön, van akinek nem, a kisgyerekeknek többnyire igen. Azért ha valakinek kellően jóhangú mamája van, úgyanúgy elénekgetheti neki a télapós dalokat - persze akár errről a lemezről is megtanulhatjuk, ha már elfelejtettük volna őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek